25 Aralık tarihinde yapılacak Türkiye Havayolu Pilotları Derneği (TALPA) 11. Olağan Genel Kurulu’nda kırmızı listeyle yarışacak olan Pilotun Sesi Grubu adına Kaptan Pilotlar Kartal Mersinoğulları, Kutsal Önder ve Bülent Boralı, projelerini Airkule.com’a anlattı. İşte Pilotun Sesi Grubu adına konuşan pilotlarımızın sözlerinden satırbaşları:
4 bin 100 üyesiyle TALPA olarak hızla büyüyen havacılığın ortak sesi olmak istiyoruz. TALPA Genel Kurulunda 3 liste yarışacak. Bu çok seslilik oluyor ve sevindirici buluyoruz. Aynı zamanda işlevsizliğe giden süreçten uzaklaştığının göstergesi olacak bir gelişme…
ÖNCELİĞİMİZ HAVA İŞ KANUNU
Bizim önceliğimiz Hava İş Kanunu’nun yapılması olacak. Geçmişte TALPA için mücadele veren yöneticilerimiz büyük bedel ödedi. Ağır Ceza Mahkemelerinde yargılandılar. O zamanlardan beri Hava İş Kanununun çıkarılması için çaba harcanıyor. Eski Başkanımız Tuna Gürel zamanında bu yasa tasarısı Meclise kadar geldi. Eski Ulaştırma Bakanımız Binali Yıldırım bu yasanın çıkacağına dair söz vermişti. Ben 1996 yılında TALPA’ya gelmiştim, o zaman THY’de 49 uçak vardı. Şimdi sivil havacılığımızdaki büyümenin boyutu ortada. Dünyanın en büyük havalimanını devreye sokuyoruz. IATA’nın hazırlattığı bir rapora göre, İstanbul Havalimanı Türkiye ekonomisine 18-20 milyar Euro katkı sağlayacak. Bu çapta bir büyümeyle birlikte havacılık zincirinin en önemli halkalarından biri olarak bizim de yerimizi almamız gerekiyor. Onun için Hava İş Kanunun çıkarılması çok önem taşıyor ve bizim bu konuda hazırlığımız tamam.
‘OTOPARKÇI DERNEK’ ALGISI DEĞİŞMELİ
Otoparkçı dernek algısını değiştirmemiz gerekiyor. Bir pilot, otoparktan yararlanmak için TALPA’ya üye olmamalı. TALPA’nın kendisinin sesi ve destekçisi olduğuna inanarak ve güvenerek TALPA’nın kapısından girmelidir.
“YEŞİL PASAPORT PROJESİ” ÇOK KONUŞULDU
Geçen hafta düzenlediğimiz basın toplantısında duyurduğumuz ‘Yeşil Pasaport Projesi’ sektörde yoğun biçimde konuşuldu. Vize zorunluluğu pilotlar için önemli bir sorun oluşturuyor aslında. Bunun hem zaman kaybı hem de maliyeti şirketlerimiz için de sorun… Bizim yaptığım iş yurtdışı bağlantılıdır. Yeşil pasaportun hem devlete, hem şirketlere, hem de çalışanlara bir kolaylık olduğunu düşünüyoruz.
DÖVİZLE BORÇLANMA SON BULMALI
Sivil havacılığımızdaki büyümeyle birlikte pilot ihtiyacı da katlanarak artış gösteriyor. Havayolu şirketlerimiz için pilot kaynakları belli; Silahlı Kuvvetler, Anadolu Üniversitesi, Türk Hava Kurumu ve uçuş okulları… Genç adayın pilot olmak yolunda ilk adımı atmasından itibaren alacağı eğitim sürecindeki harcamaların döviz cinsinden değil, milli paramızla belirlenmesi gerekiyor. Çünkü büyük borç yükü altına giren genç pilotlar maaşlarını Türk Lirası olarak alıyor. Bu insanlar önlerini göremiyor. Sonuçta bu alanda pilot kaynağı için bir devlet politikası olmalı. Öte yandan TALPA’nın uçuş okullarıyla sürekli koordinasyon içinde olması gerekiyor. Biz uçuş okullarına eğitim için yetişmiş eleman anlamında destek sağlayabiliriz.
İbrahim KÖKTENER-Süleyman ŞEN