ODTÜ SİYASET BİLİMİNİ BİTİRDİ PİLOT OLDU
“Birçok insanın olduğu gibi benim de çocukluk hayalimdi pilot olmak” diyen Başak Polat, pilot olmaya nasıl karar verdiğini şöyle anlattı:
“3 yaşımda binmiştim uçağa ilk kez. ‘Ben bunu uçurmak istiyorum, pilot nasıl olunur?’ diye sormuşum anneme. Her uçağa binişimde heyecanlanıyordum, cama yapışırdım her seferinde. Yıllar içerisinde insan hayatta başka yönlere gidiyor. Koç Üniversitesinde araştırma görevlisi olarak çalışıp yüksek lisansımı yaparken Estonya’ya gidecektim. Artık meslek olarak değil de en azından hobi olarak Cessna’ları tek başıma uçurabilir miyim diye araştırma yaparken, Baltık ülkelerindeki uçuş okullarının fiyatlarını araştırıyordum. Bilgisayarımda bir anda ‘THY kendi pilotlarını yetiştiriyor. Siz de pilot olabilirsiniz’ şeklinde THY’nin sponsorlu reklamı çıktı. Başvuru kriterlerine baktım, hepsi tutuyordu. Uçuş okullarının fiyatları çok yüksekti. Böylece çocukluk hayalimi gerçekleştirmek için THY Uçuş Okulu’na başvurdum.”
SEVDİĞİN MESLEĞİ YAPMAK GİBİSİ YOK
THY’nin Aydın Çıldır’daki Uçuş Akademisi’ne kayıt yaptıran Başak Polat, Eylül 2016’da mezun olup 4-5 ay tip eğitimi aldıktan sonra Eylül 2017’de kokpitteki sağ koltukta yerini aldı ve ikinci pilot olarak uçmaya başladı. THY’nin Airbus filosunda A320 tipi uçaklarda görev yapan Polat, “Annem ve babam başta inanmıyorlardı. Akademisyen olmamı bekliyorlardı. Başvurduğumu söyleyince ‘hayırlısı’ dediler. Çok sıkı çalıştım. Annem emekli diplomat, babam ise emekli polis memuru. Alıştım,’çok şükür bugün de uçabiliyorum’ diye sabah erken, gece geç demeden gidiyorum işe. Çok memnunum. İnsanın sevdiği işi yapması hayattan beklentisini ve hayat kalitesini de yükseltiyor. Araştırma görevliliğinde aradığımı bulamadım. ODTÜ Siyaset Bilimi Bölümü’nden dereceyle mezun oldum. Koç Üniversitesi Uluslar arası İlişkiler Bölümünde master yaptım. Ailemizin tek havacısıyım ve herkes gurur duyuyor bununla” diye konuştu.
KAPTANLAR KENDİ KIZLARI GİBİ DAVRANIYOR
Çiçeği burnunda pilot, ’Tecrübeli kaptanlar nasıl davranıyor?‘ sorumuzu, “Çok pozitif karşılıyorlar. Hatta ‘havacılık sektöründe kadın pilot eksiğimiz var. Sizleri gördükçe mutlu oluyoruz. Sayınızın daha artması gerek’ diyorlar. Bazı kaptan pilotlarımızın benim yaşımda veya benden küçük kızları var. Kızları da uçuş eğitimi alıyormuş. Onlar da ‘inşallah kendi kızımızı da senin gibi pilot koltuğunda görürüz’ diyorlar. Babacan bir tavırla yaklaşıyorlar, yardımcı oluyorlar.“ şeklinde cevapladı.
HEDEFİM A350’LERDE KAPTAN OLMAK
Başak Polat, ”Hedefim öncelikle kaptan olabilmek ve gerekli eğitimleri alıp bütün tiplerde uçmak. THY’nin Airbus A350 siparişleri var. İnşallah geldiklerinde onlarda uçmayı ve kariyerime THY’de devam etmeyi isterim.” şeklinde hedefini açıkladı.
PİLOT OLMAK FEDAKARLIK GEREKTİYOR
Genç pilot, pilotluğun kadın mesleği olmadığı şeklindeki kanının yanlış olduğunu belirterek, “Çok sevilmeden yapılacak bir meslek olduğuna inanmıyorum. Çok fedakarlık gerektiriyor. Sabahın erken saatlerinde kalkıyorsunuz, gece yarıları iniyorsunuz bazen. Aile hayatı istiyorsanız fedakarlık yapmanız gerekiyor. Şöyle örnekler de var; evli olan, 2-3 çocuğu olan kadın kaptanlar var. Ama işlerini örnek kaptan olarak yapıyorlar. Bu da şunu gösteriyor, eğer pilot olmak istiyorsanız her şeye vakit bulabiliyorsunuz.” dedi.
PİLOT OLMAK İSTEYEN GENÇLERE MESAJ
28 yaşındaki Başak Polat’ın, pilot olmak isteyen gençlere ise mesajı şöyle:
“Çok iyi araştırma yapmanız gerekiyor. Girdiğinizde artık bunun içindesiniz. O yüzden ne kadar istediğinize bakıp öyle karar vermeniz gerekir. Mesleğinizi çok sevmeniz gerekir. Kendi disiplininizi oluşturmanız gerekiyor.”
Süleyman ŞEN-Airkule.com/ÖZEL
Başak Polat, Haber Müdürümüz Süleyman ŞEN'e nasıl pilot olmaya karar verdiğini anlattı