Avrupa’nın en pahalı terminali T5, 27 Mart’ta Londra Havalimanı’nda açılıyor. İngiliz Havayolları British Airways (BA) tarafından kullanılacak T5, toplam 4.3 milyar sterline (yaklaşık 10 milyar YTL-8.7 milyar dolar) mal oldu. Son rötuşları yapılan terminalin ilk kullanıcıları 27 Mart’ta saat 04.55’te kalkacak olan BA’nın Londra-Hong Kong seferi yolcuları olacak. 26 Mart’ı 27’sine bağlayan gece Heathrow’da 6 saat içinde İngiliz Havayolları’nın operasyonunun yüzde 90’ı yeni terminale geçecek. 2010’a kadar açılacak T5 B ve C terminallerinin de kullanıma girmesiyle, BA aktarmalı uçuşlarda yolcularına konfor sağlayacak. Yolcular terminaller arasında 90 saniyede bir kalkan trenle geçecek.
İŞLEMLER 35 DAKİKA
Terminalde temel amaç, yolcunun güvenlik hariç tüm işlemlerini bilgisayar veya otomatik check-in makineleri kullanarak zaman tasarrufu sağlamak. Uçuş öncesi check-in işlemini internetten yapan yolcu hemen güvenlik bölümüne geçecek. Bu işlemi yapmayan yolcular otomatik makineleri kullanabilecek. Bagajlar 96 noktada bulunan noktalardan görevlilere teslim edilecek. Güvenlik sıralarının uzamaması için çok sayıda noktadan işlem yapılarak yolcular arındırılmış salona alınacak. Güvenlikten en uzak kapıya yürüme mesafesi ise sadece 6 dakika. BA tüm işlemlerin 35 dakikada tamamlanarak yolcuyu uçağa almayı hedefliyor.
T5 ALIŞ VERİŞ CENNETİ
Arındırılmış salonda yolcuları satış mağazaları karşılayacak. Burada dünya markalarının dükkanları uçaklarını bekleyen yolcuların daha keyifli vakit geçirmesini sağlayacak. Yolcular mağazalardan aldıkları ürünleri yanlarında taşımak istemedikleri durumlarda arındırılmış salonda kurulan özel noktalara verecek. Paketlenen ürünler buradan doğrudan uçak altına gönderilerek kargo bölümüne konulacak.
ÇOK SESSİZ
Terminalde yolcuları rahatsız eden anonslar yapılmayacak. Yolcular özel monitörlerle yönlendirilecek. Böylece maksimum sessizlik sağlanacak. First ve business class’ta uçan yolcular, uçaklarını özel tasarlanmış salonlarda bekleyecek. İngiliz stilini modern dizaynla birleştiren salonlarda özel şarap tadım bölümleri yer alıyor. Toplam 60 milyon sterlin (139 milyon 800 bin YTL) harcanan 6 salonun toplam büyüklüğü 15 bin metre kare. Salonlarda özel SPA merkezleri de bulunuyor.
ÇEVRECİ TERMİNAL
Ünlü İngiliz mimar Mike Davies tarafından tasarlanan terminalin en büyük özelliği çevreci olması. Dışı tamamen cam olan binada gün ışığından maksimum yararlanılıyor. Böylece aydınlatma maliyetleri düşürülüyor. Çatının özel tasarımı sayesinde yağmur suları depolanıyor. Temizleme işleminden sonra kullanım suyunun yüzde 85’i buradan sağlanacak. Yer ve duvar kaplamalarında kullanılan tahtaların tamamı süt kutularının çevresel dönüşümü ile yapıldı. Terminalin piste yakın olması nedeniyle uçaklar çevreyi daha az kirletecek. Hedef bir yılda 60 bin ton daha az karbon gazı salınımı sağlamak.
Rakamlarla en pahalı terminal
İnşaatı 4 buçuk yıl süren çalışmalarda 20 bin işçi görev yaptı.
T5’in büyüklüğü halen BA tarafından kullanılan Terminal 4’ün tam 5 katı.
Toplam 5 kattan oluşan binadaki toplam alan 50 futbol sahasına eşit.
Giriş bölümünde 96 otomatik check-in makinesi, 140 yolcu hizmet kontuarı bulunuyor. Bunlardan 96’sı bagaj alım noktası olarak hizmet veriyor.
Bagaj sisteminin saatlik kapasitesi 12 bin bavul. Temmuz ayından bu yana çeşitli büyüklük ve ağırlıktaki bagajlarla sistem çalıştırılarak test ediliyor.
Yeni sistem bagaj kayıplarını da en aza indirecek.
Pasaport noklarında yolcuların biometrik fotoğrafları çekilip parmak izi alınacak.
Tolga ÖZBEK-Hürriyet