Tolga Turgut’un yazısı:
1990 yılında THY-Lufthansa ortaklığı ile Almanya-Türkiye arasında turistik charter seferleri düzenlemek amacıyla kurulan Sunexpress, 2003’den sonraki iş planı değişikliği ile bugün ülkemizin önde gelen düşük maliyetli havayollarından (DMH) biri haline geldi.
Sunexpress’i ticari anlamda Almanya’da charter’cılıktan DMH’liğe transformasyonu başarı ile tamamlamış olan Airberlin’e benzetiyorum. Genel müdürleri Paul Schwaigger ve yardımcısı Hacı Say liderliğinde laf ve sektörel kavgadan çok, iş üreten bir havayolu. 11 Eylül’den önce Schwaigger, Sabiha Gökçen’den tarifeli uçuşlar başlatma düşüncesindeydi ki maalesef proje rafa kalktı. Kriz yılları olarak belirttiğimiz 2001-2003 arasında turistik seferlere konsantre olarak sıkıntılı süreci atlattıktan sonra en büyük ataklarını 2006 yılında İzmir’i üs seçerek gerçekleştirdiler. Bugün Antalya ve İzmir’i ana üs olarak kullanmakta, yurtiçi ve yurtdışı seferler yapmaktalar. DMH modelinin Avrupa’da da başarılı olmasını müteakip turistik charter seferleri yapanlara aslında iki seçenek kalmıştı. Ya marjinal/butik tarzı tarifesiz taşıyıcı olmak ya da transformasyon yaparak DMH olmak. İşte Sunexpress bu değişimi doğru yapabilen bir havayolu. Bugün 14 uçak ve 2796 koltuk kapasitesine sahip olan havayolu, bu yıl içinde toplam 17 uçak ve 3144 koltuk kapasitesine çıkmayı hedefliyor. 2007 yılında 3 milyon yolcu taşıyan Sunexpress, yeni hatlar üzerinde çalışmalar yaparak İzmir’den tarifeli olarak Londra’ya uçmayı da hedefliyor.
Ana üs olarak seçtikleri İzmir’den Anadolu’nun 12 şehrine, Antalya üssünden ise 8 şehre yaptıkları bağlantısız seferlerle farklı bir stratejiye sahipler. Diğer bir dikkat çekici çapraz uçuş hatları ise Diyarbakır-Bursa arasındadır. İstanbul’u bağlantı noktası olarak kullanmadan ne kadar çok şehrimiz birbirine havayolu ile çapraz olarak bağlanırsa inanın o kadar çok kalkınıyoruz demektir. Özellikle Kars gibi kişi başı milli geliri düşük olan bir şehre İzmir’den direkt tarifeli seferler düzenlemeleri Kars’ın kış turizm potansiyeli açısından gerçekten önemlidir. Sunexpress yurtdışı tarifeli seferlerini artırma çalışmalarını sürdürürken özellikle Fransa, İtalya ve İspanya’ya yönelik çalışmalar yapıyor. Bu seferlerin çıkış noktaları İzmir olabileceği gibi, bence S. Gökçen’i de düşünmeleri gerekiyor. Zira yabancı havayollarından bu yönde taleplerin arttığı konusunda bilgiler gelmekte.