Şirket, Olimpik Havayolları'na gönderdiği teknisyenlerine aldırdığı lisansla, Almanya'da yabancı havayolu şirketlerine de bakım hizmeti sunmaya başladı.
Avrupa Havacılık Emniyeti Ajansı'nın (EASA), AB üyesi olmayan ülkeleri birliğe kabul etmemesi, Türk sivil havacılığını zor durumda bıraktı. Özellikle bakım hizmeti konusunda, AB üyesi olmayan ülkelere sıkı yaptırımlar getiren EASA, 'EASA PART 66 lisansı' olmayan şirketlerin Avrupa'da bakım hizmeti vermesini yasaklıyor. Çıkış yolu arayan bakım şirketleri, AB üyesi ülke kuruluşlarından aldığı lisansla hizmet vermeye çalışıyor. Ancak sektörde yaşanan kıyasıya rekabet, lisans verecek şirketlerin de isteksiz davranmasına neden oluyor. Avrupa ülkelerinde bakım hizmeti vermek için uzun süredir arayışını sürdüren THY Teknik AŞ'ye ise müjdeli haber Olimpik Havayolları'ndan geldi. THY Teknik, Yunanlı şirketin lisans talebine olumlu cevap vermesi üzerine, 20'ye yakın çalışanını kurslara katılması amacıyla bu ülkeye gönderdi. Programı başarıyla tamamlayarak gerekli lisansı alan THY Teknik çalışanları, daha sonra Almanya'ya gönderildi. Türk teknisyenler, Frankfurt, Düsseldorf, Suttutgart, Münih, Berlin ve Köln gibi kentlerde, THY ve diğer Türk şirketlerine ait uçaklar ile yabancı havayolu şirket uçaklarına da hizmet vermeye başladı. Bu sayede yıllık en az 5 milyon dolar gelir sağlamayı planlayan THY Teknik, lisans alacak yeni teknisyenlerini diğer Avrupa ülkelerinde de görevlendirecek.
28 Eylül 2003'te kurulan Avrupa Havacılık Emniyeti Ajansı'na sadece AB üyesi 25 ülke kabul ediliyor. Türkiye'nin de tam üye olduğu Avrupa Havacılık Otoriteleri Birliği'nde (JAA) ise 38 üye yer alıyor. EASA'ya, aralarında ülkemizin de bulunduğu İsviçre, İzlanda ve Norveç gibi AB üyesi olmayan ülkelerin katılabilmelerinin ancak, AB Komisyonu ile ikili veya çok taraflı, özel bir anlaşma yapılması ve bu kapsamda belirlenmiş bazı ön şartların yerine getirilmesi ile mümkün olduğu ifade ediliyor. Üye olmayan ülkeler, EASA'nın teşkilat çalışmalarına gözlemci olarak dahi katılamıyor. EASA'nın zaman içinde Avrupa sivil havacılığının hemen her türlü teknolojik ve idarî yönleri ile havaalanı ve seyrüsefer hizmetleri alanında da tek yetkili organ haline gelebileceği ifade ediliyor. EASA'ya katılımı amacıyla yapılan girişimlerden bugüne kadar sonuç alamayan Türkiye, üyelik ile ilgili çalışmalarına devam ediyor.
Mustafa GÜN-Zaman