Prof. Dr. Cavcar, yüksekokulun hızla gelişen Türk sivil havacılık sektörüne, dünya sivil havacılık standartlarına uygun nitelikli eleman yetiştirmek üzere 1986 yılında kurulduğunu, bugüne kadar okuldan 2 bin 500 öğrencinin mezun olduğunu söyledi.
Okulda, Havacılık Elektrik Elektroniği, Uçak Gövde Motor Bakım, Sivil Hava Ulaştırma İşletmeciliği, Hava Trafik Kontrol ve Pilotaj bölümlerinde bir yıl İngilizce hazırlık ve dört yıl lisans olmak üzere 5 yıl eğitim verildiğini ifade eden Prof. Dr. Cavcar, şöyle konuştu:
''Sivil Havacılık Yüksekokulu bünyesinde uluslararası hava taşımacılığına açık bir havaalanı, JAR-145 onaylı bir bakım kuruluşu, 26 adet hava aracı, 28 adet laboratuvar, birer uçuş, meydan kontrol ve radar simülatörleri bulunmaktadır. Yüksekokul, sahip olduğu bakım tesisiyle 5 bin 700 kilogram altı hava araçlarının büyük bakımlarını yapabilme yeteneğine de sahip. Havaalanı işletmesi, hava trafik kontrol hizmetleri, uçuş ve hava aracı bakım faaliyetlerinin de etkin bir şekilde sürdürüldüğü okulumuzdaki öğrenciler, eğitim konuları ile örtüşen faaliyetleri uygulama fırsatı bulmaktadırlar. Bu entegre yapı içinde Sivil Havacılık Yüksekokulu ulusal ve uluslararası havacılık kuruluş ve endüstrileriyle iş birliliğini sürdürmektedir. İnsan kaynağı, gerekli donanımı ve özellikleriyle okulumuz dünya genelinde sayılı sivil havacılık okulları arasında yer almaktadır.''
“DAHA FAZLA PİLOT YETİŞTİRECEĞİZ”
AÜ Sivil Havacılık Yüksekokulu Müdürü Prof. Dr. Cavcar, her yıl Türk sivil havcılık sektörüne yaklaşık 100 kişiyi kazandırdıklarını belirterek, şöyle devam etti:
“THY, anlaşmalarımız kapsamında mühendis ve teknik elemanlarından seçtiği 15 kişiyi bize gönderiyor. Onlara da eğitim veriyoruz. Yılda 25 pilot yetiştiriyoruz. Önümüzdeki yıllardan sivil havacılığa kazandırdığımız insan sayısı artacak. THY büyüme aşamasına girdiği için daha çok pilota ihtiyaç duyuyor. Türkiye'nin pilot ihtiyacının yüzde 30'luk kısmını biz karşılıyoruz. Bu oranı daha da yükseltmek istiyoruz”.
THY ile yaptıkları anlaşma kapsamında üçüncü kişilere de eğitim vereceklerini bildiren Prof. Dr. Cavcar, şunları söyledi:
“Anlaşmaya göre eğitimin bir kısmını biz, geri kalanını da THY üstlenecek. Bu eğitimi tamamlayanlar, Boeing yada Airbus pilotu olacak. Bununla ilgili hazırlıklar son aşamaya geldi. Söz konusu eğitimleri 2009 yılından itibaren 15 öğrenciyle hayata geçirmeyi hedefliyoruz. Bu projede öğrenciler tüm masraflarını kendileri ödeyecek. Eğitimin ardından THY'de işe başlayacaklar. Eğitime katılacak kişiler, havacılık ile ilgili teknik eğitim almış üniversite mezunları arasından seçilecek”.
“HER YIL 100-150 ARASINDA PİLOT YETİŞTİRİLMESİ GEREKİYOR”
Prof. Dr. Cavcar, THY'nin 10 yıllık süreç için 100 yeni uçak alacağını ve bir uçağın 3 kişilik ekipten oluştuğunu belirterek, şunları kaydetti:
“Alınacak 100 uçakla çok sayıda pilot açığı olacak. Türkiye'de her yıl 100 ile 150 arasında pilot yetiştirilmesi gerekiyor. Öğrencilerimizin birçoğuna özel havacılık şirketleri burs veriyor. Bu öğrenciler de mezun olduktan sonra kendilerine burs veren şirketleri seçiyor. Türkiye'de pek çok özel dershaneler gibi kurs verip pilot yetiştiren yerler var, ancak onlar akademik eğitim veremiyorlar. Akademik eğitim veren tek kurum AÜ Sivil Havacılık Yüksekokulu. Bunun yanı sıra Türk Hava Kurumu’nun da (THK) uçuş eğitim merkezleri var. Onlar da yılda 10-15 pilot yetiştiriyorlar. THY, THK'ya 15 kişiyi göndererek eğitim almalarını sağlıyor”.
YABANCI ÖĞRENCİLERE EĞİTİM
Çin, Hindistan ve Rusya'nın pilot açıklarının kapatılamaz durumda olduğunu ifade eden Prof. Dr. Cavcar, “Bu açıkları kapatmak zorundalar. Aksi taktirde bu ülkelerin havacılık sektörü gelişmediğinden ekonomik değişimleri de yavaşlar. Kendi kaynakları yeterli değil. Bu yüzden yurt dışında, belirledikleri kişilere pilot eğitimi aldırmaları gerekiyor” diye konuştu.
Cavcar, bu kapsamda ihtiyacı olan ülkelerin öğrencilerine 2009 yılından itibaren THY ile yapılan anlaşma kapsamında Eskişehir'de eğitim verebileceklerini bildirerek, “Yabancı öğrenciler 18 ile 20 ay Eskişehir'de eğitim alabilecek. Eğitimini tamamlayan öğrenciler, kendi ülkelerinde Airbus veya Boeing'de uçabilecek” dedi.
Prof. Dr. Cavcar, Türkiye'de hava taşımacılığında iç hatlarda yüzde 40'lık yolcu artışının yaşandığını belirterek, “Kriz nedeniyle bu yüzde 40'lık büyümenin duracağını düşünüyorum. En kötü ihtimalle Türkiye'deki havacılık sektörü bugünkü yolcu taşıma ortalamasını koruyacak. Yılda yüzde 3-4'lük artışlar görebileceğiz. En kötü ihtimalle Türkiye havacılık sektörü yerinde sayar” diye konuştu.
LOJİPORT