iga-2023-2
Airkule
Unifree-2019
HAVACILIK HABERLERİ RÖPORTAJ TÜRKİYE'DEN DÜNYADAN VİDEOLAR SEYAHAT ROTASI
Pegasus-2024
24 Kasım 2008 Pazartesi - 22:27

MEXICO CITY KAZASININ NEDENİ

Meksika’da İçişleri Bakanını taşıyan uçağın, arkasından gittiği başka bir büyük uçağın yarattığı türbülans (WAKE TURBULANCE) nedeniyle düştüğü açıklandı.

MEXICO CITY KAZASININ NEDENİ
Losev-11

ÜNAL BAŞUSTA YAZIYOR...

 

İçinde İçişleri Bakanı Juan Camilo Mourino dahil 9 kişinin bulunduğu hükümete ait Lear Jet, önde giden B-767-300 tipi ağır jetin yarattığı türbülansa girerek şehrin işlek bir caddesine düşmüş ve kazada 13 kişi yaşamını yitirmişti.

Uçakta uyuşturucu kaçakçılarıyla mücadelede önder bir bakan ile iki önemli bürokratın bulunması, sabotaj ihtimalini de akla getirmişti. Kazanın soruşturulmasında Amerikalı uzmanlardan yardım alan Meksika hükümeti yetkilileri, kazanın kesinlikle sabotaj olmadığını, uçakta patlayıcı izine rastlanmadığını açıklamıştı.

 

Gerekli manevraları yapamadılar 

Bant kayıtlarının çözümü sonucunda, pilotların iki uçak arasındaki mesafeyi açmak için hava trafik kontrolörlerinin “yavaşlayın” talimatına zamanında uymadıkları, hiç beklemedikleri bir anda oluşan türbülansa karşı yapılması gereken manevraları yapamadıkları ortaya çıktı.

Lear Jet’in kaza olduğunda iki uçak arasında olması gerekli 5 mil yerine sadece 4.15 mil mesafede olması kazaya sebep olmuş. Pilotlardan birinin 15 yıllık Lear Jet tecrübesine rağmen bu kadar uzak mesafede şiddeti oldukça azalan türbülansa karşı koyamaması onların bu konudaki eğitim eksikliğini işaret ediyor.

 

Bütün uçaklar uçarken büyüklüklerine, ağırlıklarına, motor güçlerine ve onda uçuş kumandalarının pozisyonuna göre değişen güçte arkalarında o andaki hava durumuna bağlı olarak belli bir alanda bir türbülans bölgesi bırakır. En güçlü türbülans ağır bir uçağın yavaş ve flapsız (CLEAN) uçması halinde yaratılır.

Bunu kontrol etmek ve uyarmak her ne kadar hava trafik kontrolörlerinin vazifesi olsa da, pilotların bu konuda çok dikkatli olmaları, devamlı olarak önlerinde giden uçaklar hakkında bilgi sahibi olmaları, onların yarattığı türbülansa girildiğinde nasıl manevra yaparak kurtulacaklarını bilmeleri gerekir.

Türbülansın şiddeti bilhassa küçük uçaklarda uçağın hasar almasına neden olsa da,  en büyük tehlike, türbülansın yarattığı şiddetli ROLL ve YAW hareketleridir. Bunun daha çok kalkarken ve inerken olması yerle mesafe çok az olduğundan, kurtulma şansını da o derece azaltır.

 

Kontrolörler ağır bir uçak arkasından kalkış yapacak uçaklara 2 dakika “hold time” vermeleri mesuliyetini taşırlar, fakat gerek iniş, gerekse kalkışta, bütün mesuliyet ve karar verme yetkisi kaptandadır. Wake turbulance kalkış yapan uçağın kanat uçlarında meydana gelir ve iki dakika kadar aynı yerde kalır. Bu süre rüzgarlı havalarda kısalır. Uçuş testleri, ağır uçakların arkasında oluşan vortekslerin dakikada 700 feet düştüklerini tespit etmiş, dolayısıyla onun arkasından gelen uçakların aynı uçuş hattını veya üstünü takip etmeleri gerekir.

 

İşte “wake turbulance”ın sebep olduğu önemli kazalar:

American  A300-600, New York. JFK Airport’tan kalkarken önünden kalkış yapan ve sadece 1.5 mil mesafede olan Japan Airlines B-747’nin şiddetli türbülansına kapılır. Türbülanstan kurtulmak için kuyruğunu aniden ve şiddetle hareket ettiren pilot, uçağın kuyruğunun ve motorlarının uçaktan kopmasına sebep olmuş ve içinde bulunan 260 kişiyle kontrolsüz bir şekilde New York’un sokaklarına düşmesine, yerde de 5 kişinin hayatını kaybetmesine neden olmuştu. Raporlarda kazanın sebebi olarak pilotların türbülanstan korunmak için kuyruk dümenine verdikleri aşırı kumanda gösterilir.

1994 yılında US Airways’e ait bir Boeing 737’nin Pittsburgh civarında düşmesinin sebebi olarak önünden giden bir uçağın vortexi gösterilir.

Kaliforniya’nın John Wayne Havalimanı’na 1993 yılının Aralık ayında inişini yapmaya çalışan bir Westwind tipi uçak önünden iniş yapan bir Boeing 757’nin yarattığı türbülansa kapılarak piste 3 mil kala çakılır, uçaktakilerin hepsi hayatını kaybeder. Bu kaza neticesinde B-757 tipi uçağın yarattığı türbülansın kendisinden çok daha ağır olan uçaklar kadar şiddetli olduğu anlaşılarak arkasından giden uçaklarla arasındaki mesafeler artırılır.

2006 yılının haziran ayında iniş yapan bir B-737’nin şiddetli türbülansına kapılan bir Piper Saratoga parçalanarak düştü.

 

Pilotların bu konuda uyması gereken kaideler

 

When taking off behind a larger aircraft, lift off before the larger aircraft's liftoff point and climb above its climb path.

When landing behind a larger aircraft, touch down past its touchdown point.

Vortices will stay on the runway longer in light or calm winds.

In light crosswinds, the upwind vortex will tend to drift onto and remain on the runway.

Vortices from a large aircraft landing on a parallel runway can be blown onto your runway by a strong crosswind.

When flying or crossing behind a larger aircraft, maintain your flight path above the large aircraft's path.

When approaching behind a larger aircraft on an ILS, stay at or above the glideslope to avoid wake encounters.

Don't fly on the localizer centerline in VFR conditions. You may have noticed that these accidents seem to happen in VFR weather. When the clouds are on the deck, ATC vectors all aircraft so that they can intercept the glideslope from below. (However, that is a limitation imposed by older autopilot systems -- it may change.) When it's VFR, aircraft may have descended to the glideslope from above. If you can't use the glideslope to gauge where the turbulence may be, you're left with only the localizer. Since the larger jets are more than likely going to be on the centerline, don't fly there. Offset your flight path to the upwind side so that any wake will be moving away from you.

Think twice before you accept a visual approach behind a large aircraft. When you accept the visual, ATC is no longer responsible for wake separation -- you are -- and as we've seen, you may not be able to tell just where the wake may be.

On takeoff, turn off the runway centerline as soon as safely possible. You probably cannot out-climb the new-generation jets, and you won't want to fly into their wake.

If you are faced with crossing the flight path of a large airplane while en route, it's best to cross at or above the altitude of the jet and at least two miles behind it.

Find a training center providing upset training. This is one of those areas where simulator training won't really cut it. True, you can learn the basic procedures in a simulator, but there's absolutely no way to learn how it feels to be hanging from the seat belts other than hanging from the seat belts.

Every pilot should get an upset training at least a couple of hours of dual instruction with a good aerobatic instructor in an aerobatic airplane. At least you can experience being upside down, and a good instructor will be able to show you how to recover from unusual attitudes that your primary instructor never dreamed of.

 

 
TATARİSTAN UÇAĞINDA KAVGA
 
THY ETKİLENECEK Mİ
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
TATARİSTAN UÇAĞINDA KAVGA
Tataristan Havayolları'nın Kazan-İstanbul seferini yapan yolcu uçağında ...
THY ERMENİSTAN'A UÇACAK
Türk Hava Yolları, Ermenistan'a tarifesiz seferlerle uçmaya hazırlanıyor...
EK GELİR ARAYIŞI
Hürriyet Gazetesi yazarı Erkan Çelebi, havadaki yoğun rekabetin bilet ...
 
THY'YE ÖVGÜ
Zaman Gazetesi yazarı Günseli Özen Ocakoğlu, THY’den memnuniyetini dile ...
HUKUK MÜŞAVİRİNİN HUKUK MÜCADELESİ
Genel Müdür Ali Arıduru’nun, kendisine cinsel tacizde bulunduğunu, karşılık ...
KARLITEKİN'İN MAAŞI 10 BİN YTL
Cumhuriyet Gazetesi'nde yer alan "Bürokratın Maaş Rekoru" başlıklı haber ...
 
YENİ TREND EKONOMİ PLUS
Akşam Gazetesi yazarı Tolga Turgut bugünkü yazısında ekonomik durgunluk ...
FIRTINA KABUSU
Ankara dönüşü Fenerbahçe kafilesini taşıyan özel uçak, fırtına nedeniyle 40 dakika havada kaldı.
JETLER SATILIĞA ÇIKARILDI
ABD merkezli otomotiv şirketlerinin yöneticileri Kongre'den "Özel jetle ...
 
Engin Aksüt
VOEPASS ATR-72 KAZASI
Engin Aksüt
İbrahim Köktener
HAVA TRAFİK KONTROLÖRLERİNİN SESİNE KULAK VERİLMELİ
İbrahim Köktener
Prof. Dr. Muzaffer Çetingüç
HAVACILIKTA ŞEHİR EFSANELERİ
Prof. Dr. Muzaffer Çetingüç
Osman Gazi Baykal
DENEYSEL UÇAK TASARIMLARI VE ÖNCÜ MODELLER
Osman Gazi Baykal
Tuğba İncel
GERMANWINGS KAZASI DAVASI SÜRÜYOR
Tuğba İncel
Faruk Sayılır
UCUZ HAYATLAR
Faruk Sayılır
ÇOK OKUNANLAR
  FOTO GALERİ
SİNGAPUR AIRSHOW-2020

SİNGAPUR AIRSHOW-2020

  VİDEO GALERİ
ENGELLERİN AŞILDIĞI HAVALİMANI

ENGELLERİN AŞILDIĞI HAVALİMANI

  GÜNÜN MANŞETLERİ
 
GOOGLE ŞAMPİYONU İGA
ŞAMPİYONA COŞKULU KARŞILAMA
KOKAİN YÜKLÜ ÖZEL UÇAK
VOEPASS ATR-72 KAZASI
KALKIŞ SIRASINDA PİSTTEN ÇIKTI
GERİ SAYIM SÜRÜYOR
İKİ YALININ RESTORASYONU TAMAM
İGA'NIN 'İKİZ' GÜVENLİK GÖREVLİLERİ
KAZANIN ÖN RAPORU YAYINLANDI
PEGASUS'TAN '10 KASIM' UÇUŞU
 
  UÇUŞ BİLGİLERİ
İç Hatlar Dış Hatlar
Geliş Gidiş Geliş Gidiş
  İstanbul Havalimanı
  Sabiha Gökçen
  Ankara
  Antalya
  HAVA DURUMU
  İstanbul
Salı Çarşamba Perşembe
24 / 28 °C 24 / 30 °C 23 / 29 °C
  ARŞİV
 
   
 
 
UNUTMAYACAĞIZ...
 
Onur Güntürkün
 
 
UNUTMAYACAĞIZ…
 
Ünal Başusta

  •Künye
  •İletişim
  •Havacılık Haberleri
  •Röportaj
  •Türkiye'den
  •Dünyadan
  •Seyahat Rotası
  •Havacılık
  •Uçuş Eğitim
  •Havalimanları
  •Göklere Veda
  •Havacılık Emekçileri
  •Havacılık
  •Reklam Videoları
  •Röportaj
  •Video Haber
  •Sabiha Gökçen Havalimanı
  •Kargo
  •bilet
  •Osman Gazi Baykal
  •Antalya