Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Başbakanı İrsen Küçük Atlasjet’in, KTHY’ye 5 yıl için işletme ortağı olduğunu açıkladı. Küçük, KTHY Genel Kurulu’nun, “ülke ve KTHY menfaatine daha yakın gördüğü için” Atlasjet’in teklifini uygun bulduğunu da belirtti.
Yeni ortaklığın Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü’nün KTHY’nin uçuşlarını önceki akşamdan itibaren 3 ay süreyle dondurmasıyla başlayan kaosu sona erdirdiği belirtiliyor. Bugünden itibaren Atlasjet’in girişimiyle askıya alınan KTHY uçuşlarının yeniden başlaması bekleniyor. Daha önce KKTC Maliye Bakanı Ersin Tatar, basına yaptığı açıklamada Pegasus Havayolları’nın KTHY’ye ortak olduğunu söylemişti. Pegasus ise KKTC devleti ile ortak havayolu şirketi kurulmasının söz konusu olduğunu ancak yeni şirketin kurulabilmesi için çok önemli konuların halen bilinmez durumda olduğunu açıklamıştı.
5 yıl şartı kabul gördü
Dün KTHY’nin Ankara’ya yapması gereken dört; İzmir, Adana ve Avrupa’ya da ikişer seferi gerçekleştirilemedi. Toplamda 1500’e yakın yolcu mağdur oldu. KTHY’ye ait uçakla Almanya’nın Düsseldorf kentine gitmek isteyen 150 yolcu da Adana Havaalanı’nda gün boyu mahsur kaldı. Akşam saatlerinde yolcuların başka uçakla Almanya’ya gönderildiği duyuruldu.
Küçük’ün açıklamalarının ardından Milliyet’in sorularını yanıtlayan Ulaştırma Bakanı Hamza Ersan Saner de, ortaklıkla ilgili detayları verdi. Ersan’ın verdiği bilgiye göre Atlasjet’in ortaklıktaki payı yüzde 50.01, KTHY’nin payı ise yüzde 49.99 olacak. Değerlendirmeler sonucunda Atlasjet’in önerilerinin daha makul olduğunu belirten Saner, “Pegasus da çok değerli bir şirket, ancak Atlasjet’in önerileri Genel Kurul’da kabul gördü. Pegasus’un önerisinde ömür boyu ortaklık vardı, ancak Atlasjet’in önerisinde 5 yıl süre var. 5 yıl sonunda şirket istenildiği takdirde, Kıbrıs Türk tarafına iade edilebilecek” dedi.
Anlaşmaya göre, şirket ilk 6 ay boyunca KTHY, 6 aydan sonra ise Atlasjet adıyla uçuşlarını gerçekleştirecek. İlk yılın sonunda ise yeni bir şirket kurulacak ve o isimle yola devam edilecek. Yönetim Kurulu’nda ise 3 Atlasjet, 2 Kıbrıs Türk tarafından üye yer alacak. KTHY’nin 25 milyon lirası Sivil Havacılık’a olmak üzere 150 milyon lira borcu bulunuyor.
Başbakan’a yumurta
Hava-Sen, KTHY uçuşlarının Türkiye Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü tarafından önceki gece yarısından itibaren askıya alınmasının ardından, dün saat 04.30’dan itibaren sabah saatlerine kadar Ercan Havaalanı’nda grev yaptı. KTHY çalışanlarının grev yapması ve yer hizmetlerini vermemesi nedeniyle Pegasus Havayolu’nun uçuşları da yapılamadı. Hava-Sen, sabah saatlerinde grevi kaldırdı.
KTHY genel kurulu, şirketin geleceğini belirlemek üzere bu sabah Ekonomi ve Enerji Bakanlığı binasında toplanacaktı. Ancak Genel Kurul toplantısı sırasında, KTHY çalışanları, toplantıyı bastı. Gergin dakikalar yaşanırken, tepkili KTHY çalışanları, KKTC Başbakanlık’a giden Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanı Sunat Atun ile KKTC Başbakanı İrsen Küçük’ün araçlarına yumurta ve pet şişe attı.
SEFA KARAHASAN-Lefkoşa/Milliyet