Mart ayı başında Devlet Hava Meydanları İşletmesi (DHMİ) Genel Müdür ve Yönetim Kurulu Başkanlığına atanan Serdar Hüseyin Yıldırım, İstanbul’a yapılacak üçüncü havalimanının sadece Türkiye’nin değil dünya sivil havacılığının durumunu etkileyecek çapta çok büyük bir proje olduğunu söyleyerek, “Keşke daha evvel başlasaydı” dedi.
ÜÇÜNCÜ HAVALİMANI GECİKMİŞ BİR PROJE
DHMİ’nin yeni Genel Müdürü Serdar Hüseyin Yıldırım, havacılık muhabirleriyle DHMİ’nin İstanbul Florya’daki sosyal tesislerinde bir araya geldi. Buluşmada projelerini ve hedeflerini açıklayan Yıldırım, İstanbul’a yapılacak ve tamamlandığında dünyanın en büyüğü olacak üçüncü havalimanı inşaatı ile ilgili son bilgileri de paylaştı. Şu anda zemin güçlendirme ve ıslah çalışmalarının devam ettiğini belirten Yıldırım, “Üçüncü havalimanı şu anda DHMİ’nin elindeki en önemli,Türkiye’nin en önemli projelerinden biri. Çok gecikmiş bir proje, keşke daha evvel başlasaydı, şimdi bitmiş olacaktı. Bugün başlama noktasında daha henüz. Deklare edilen bir tarih var 2017’nin sonu gibi. Bu hedefin tutturulabilmesi için yoğun bir çalışma gerekiyor. Şu anda inşaat henüz başlamış değil, çünkü zemin problemli bir zemin. Hala zeminin ıslahı ile uğraşılıyor. Üçüncü havalimanı bittiğinde sadece Türkiye’nin değil, dünya sivil havacılığının durumunu etkileyecek çapta bir projedir. Fiili inşaata başlama tarihi olarak mayıs ayı gözüküyor. İlk etapta terminalin ve iki pistin yapılacağı zemin öncelikli olarak ıslah ediliyor. Bunlar yapılırken diğer taraftaki zemin çalışması da sürecek” dedi.
SMART PROJESİ BU AY DEVREYE GİRİYOR
Türkiye hava sahasını tek merkezden yönetecek olan SMART projesi ile ilgili de bilgi veren Yıldırım, “Proje seyri esnasında yaşanan bazı olumsuzluklar nedeniyle çok uzamış. 3 senede bitmesi gerekirken bugün 6’ncı seneye girdi. Ancak artık tamamlandı ve devreye alınmak üzere. Her türlü testleri ve olası senaryolar yapıldı. İnşallah bu ay çıkmadan SMART’ı devreye alma kararlığındayız” diye konuştu.
DHMİ’Yİ DÜNYAYA AÇMAK İSTİYORUM
Devlet Hava Meydanları İşletmesi’ni dünyaya açmak gibi hayali olduğunu belirten çiçeği burnunda genel müdür şunları söyledi:
“DHMİ Türkiye’nin güzide kurulumlarından bir tanesidir. Ciddi tecrübesi, insan gücü birikmiş ciddi bir potansiyeli olan bir kuruluştur ama bu kuruluş Türkiye sınırları içerisine hapsolmuş vaziyette. Benim vizyonum bu kurumu dünyaya açmak, global hale getirmek. Türkiye sınırları dışında da büyük işler yapacak bir yapıya kavuşturmak. Bu yönde çalışacağız. DHMİ kadar potansiyeli olmayan dünyadaki birçok kuruluş, dünyaya açıldılar ve çok ciddi işler yapıyorlar. Biz de yapabiliriz. DHMİ gitse bugün Afrika’da ilişkilerimizin iyi olduğu, uygun seçimi yapılacak, tespit edilecek bir ülkede şunu dese; sizin bu dökülen havaalanınızı biz alsak, yenilesek veya sıfırdan yeni bir meydan yapsak, sonra burayı 20-25 sene işletip size devretsek. (Bizim yap-işlet-devret modeli gibi). Afrika ülkeleri veya dünyanın başka bölgelerindeki ülkeler buna ne der? Bence üzerine atlarlar. Para çıkmayacak onlardan yatırımını biz yapacağız, bizim o gücümüz var. Türkiye’deki örnekler bunun yapılabileceğini gösteriyor. Bunu yapamamamız için hiçbir sebep yok tabi mevzuat her yönüyle müsait değil buna. Ama bazı şeyler değişebilir. Mesela şu anda yeni çıkan bir düzenleme ile yurtdışındaki ihalelere katılma imkanımız var, bunun önü açıldı. Finansman ve işbirlikleri konusunda yapılabilecek bazı düzenlemelerle bu pekala yapılabilir. Ben Afrika’da, Asya’da, hatta Latin Amerika’da bu tip projeleri yapabileceğimizi düşünüyorum. Bu sıfırdan komple bir proje de olabilir modernizasyon da olabilir. Yurtdışında projeler almak, iş almak bunları yapmak, işletmek ve karlı bir şekilde yönetmek gibi bir vizyonumuz var. “
ARKADAN KOŞMAK YERİNE BY-PASS YAPABİLİRİZ
Türkiye’nin yurtdışında çeşitli görevlerde bulunan çok iyi yetişmiş insan gücü olduğunu belirten Yıldırım, “Yüzde yüz yerli radar yaptık. İlla bu cihazları geliştirmiş olan ülkelerin gittiği yoldan gitmek zorunda değiliz. Şu anda teknolojinin, ilmi seviyenin geldiği nokta bize çok büyük ufuklar açıyor. By-Pass yapabiliriz tabiri caizse. Bir koşucu size 3 tur bindirmiş, önünüzde koşuyor, siz hep onun arkasında koşarsanız hiçbir zaman yakalayamazsınız. Ama bir By- Pass yapabilirsek globalleşmenin ve teknolojinin geldiği bu seviyede bu imkanlar var. Siyasi irade çok önemli, önünü açacak olan idealist insanların bir araya gelmesi ile ilgili bir konu. Bizim her konuda yetişmiş insan gücümüz var. Dünyanın her yerinde çok üst seviyede insanlarımız çok önemli görevler yapıyorlar. Şartları hazırlanarak ciddi projelerle davet edilmeleri halinde kesinlikle Türkiye’ye geleceklerdir” şeklinde konuştu.
Airkule.com