Su yönetiminde dünya lideri olan ACO’nun Genel Müdürü Kerem Altınöz, Türkiye’de suyun etkin toplanamamasından dolayı susuzluk çekildiğini söyledi. Suyun etkin toplanamamasının sadece su kayıplarına yol açmadığını, aynı zamanda su baskınları, gölleşme vs nedeniyle günlük konforu olumsuz etkilediğini belirten Altınöz, “İklim değişikliklerinin getirdiği ani ve yoğun yağışlar, can kaybına kadar varabilen ölçüde toplumumuzu etkiliyor. Aynı zamanda ekonomimizi de vuruyor” dedi.
Havalimanlarında yaşanan gecikmelere değinen Kerem Altınöz, “Atatürk Havalimanı’nı 125 ticari havayolu ve günde 1100 uçak kullanıyor. Her 70 saniyede bir uçak iniş-kalkışı yapılıyor. Günde 125.000 yolcu yoğunluğunu bulunuyor. Avrupa Birliği için yapılan bir araştırma havalimanlarındaki bir dakikalık gecikmenin yaklaşık olarak 80 Avro olduğunu gösteriyor. Buna ek olarak sadece yerde yaşanan gecikmeler nedeniyle ise 25.500 ton fazla yakıt ve 1.100 ton zararlı gazın çevreye salındığı düşünülüyor” diye konuştu.
Dünyadaki birçok prestijli havalimanı projesinde ACO’nun yer aldığını belirten Altınöz, özellikle İstanbul’a yapılacak 3. havalimanı projesinde yağış miktarına çok dikkat edilmesi gerektiğini, oranın İstanbul’da en çok yağış alan bölgelerden biri olduğunu vurguladı.
ACO Hakkında
Josef-Severin Ahlmann tarafından 1946’da kurulan ACO, Su Yönetimi Sistemleri konusunda dünya pazar lideri. Olimpiyatlar, Formula 1 gibi önemli organizasyonlar ve dünyanın dört bir yanında havalimanları için ekspertiz üretir. 40 ülkede (Avrupa, Amerika, Asya, Avustralya) 3.800’den fazla çalışanı, 12 ülkede 31 üretim tesisi var. 2006’dan beri Türkiye'de faaliyet göstermeye başladı.