Türk Hava Yolları Teknik A.Ş. Genel Müdürü Ahmet Karaman, Türk Hava Yolları uçaklarının bakımlarının son derece titiz yapıldığını belirterek, “Emniyet olmazsa olmazımız. Kardan fedakarlık yapıyoruz ama uçakların bakımından kesinlikle taviz veremeyiz. Bakım standardı konusunda Avrupa’nın herhangi bir yerinden daha iyiyiz” dedi.
BÖLGENİN UÇAK BAKIM MERKEZİ
THY Teknik A.Ş. ve Türk Hava Yolları HABOM A.Ş. , Türk Hava Yolları Teknik A.Ş. çatısı altında güçlerini birleştirdi, ortaya bölgenin en büyük ve iddialı uçak bakım merkezi çıktı. Ağırlıklı olarak Türk Hava Yolları’nın 300’e yakın uçağı olmak üzere dünyanın çeşitli bölgelerindeki havayolu şirketlerinin uçaklarına her türlü bakım hizmetini veren Türk Hava Yolları Teknik A.Ş. Genel Müdürü Ahmet Karaman ile görüştük.
Süleyman ŞEN: Birleşmenin amacı ne idi?
Ahmet Karaman: İki ayrı şirketle yürütmeye çalıştık. Lufthansa bir sürü yeri idare ediyor, biz de bunu yapabilir miyiz? diye düşündük. HABOM hangarları Sabiha Gökçen’de, Teknik A.Ş. hangarları ise Atatürk Havalimanı’nda. Aynı şehirde olunca yürümedi. Kurallar o kadar ağır ki, bir şirketten bir parça öbürüne götürülürken sanki dışarıdan geliyormuş gibi tekrardan kontrol ediliyordu. Sıkıntı çıkardı bu durum ve yürümedi. Bürokrasiyi azalttık ve şimdi yönetimimiz daha rasyonel."
THY İNANILMAZ HIZLI BÜYÜDÜ
S.Ş: Hangi havayolu şirketlerinin uçaklarının bakımlarını yapıyorsunuz?
A.K: Türk Hava Yolları’nın 300’e yakın bir uçak filosu var. Bunun yanı sıra Pegasus’un uçaklarına bakıyoruz, ULS’nin uçakları bize gelir, Onur Air ‘in bu sene 3 adet Airbus 330 uçağına baktık. Ortadoğu pazarından, Katar’dan uçaklar geldi, onlara baktık. El Arabia uçaklarına baktık, Hindistan’dan birkaç firma var, Fly Nas’ın uçaklarının bir kısmı bizde. Hedefimiz yüzde 40 yabancı uçaklara, yüzde 60 - yüzde 70 THY uçaklarına bakmak. Fakat THY o kadar hızlı büyüdü ki, yüzde 20’lere düştük. Yüzde 20 yabancı uçaklara bakıyoruz, yüzde 80 THY uçaklarına hizmet veriyoruz.
ADETA BİR UÇAK HASTANESİ
S.Ş: Bir bakıma ‘Bölgenin Bakım Merkezi’ konumundasınız diyebilir miyiz?
A.K: 3 saatlik uçuş menzili içinde yer alan ülkelerin uçaklarına bakım hizmeti veriyoruz. Çok geniş bir spektrumumuz var. Airbus 380 ve Boeing 747 hariç, Boeing 727’den Airbus 330’a kadar tüm uçakların bakımını yapıyoruz. Transit bakım dediğimiz anlık bakımdan 10 yılda bir yapılan en büyük bakıma kadar yapıyoruz. Afrika, Ortadoğu, Balkanlar ve Kafkaslar bölgesinden uçaklar bakım için bize gelir. Rusya pazarı iyi idi, bu sene biraz tökezledi. İspanya’dan gelen var.
4 BİNE YAKIN TEKNİSYEN GÖREV YAPIYOR
S.Ş.Kaç çalışanınız var?
A.K: 2 bin 600 lisanssız, bin 200 lisanslı teknisyenimiz var. Ciddi anlamda bir personel eğitim seferberliğimiz var. Sektörün okulu gibiyiz. Üniversitelerin havacılık okullarından, Eskişehir, Kayseri, Kocaeli’nin iki yıllık yüksekokullarından, havacılık teknisyenliği bölümlerinden alıyoruz personelimizi. İki yıllık teknik okullar var, metal işleri kolundan, kaynak, torna tesviyesi bölümlerinden. Eleman var ama Türkiye’de İngilizce sıkıntısı var.
SEKTÖR ÇOK HIZLI BÜYÜDÜ
Türkiye’de sektör çok hızlı büyüdü. Bunu bu şekilde kimse planlamıyordu. THY bugünkü uçak sayısına 2018’de çıkacak diye bekliyorduk. Biz 2015’te o sayıyı aştık bile. 2018’e hazır olacaktık ama THY’nin uçak sayısı artınca üçüncü firmalara verdiğimiz iş azaldı. Birinci önceliğimiz THY ve ana amacımız THY uçaklarını faal tutmak.
EMNİYETTEN TAVİZ VEREMEYİZ
S.Ş: THY ve bunun yanı sıra hizmet verdiğiniz uçakların bakımı nasıl yapılıyor? Yolcular gönül rahatlığı ile binebilir mi uçaklara?
A.K: 8 kişilik EASA (Avrupa Havacılık Emniyeti Ajansı) ekibi geldi ve bizi denetledi. Birinci denetlemede geçtik. Bir Avrupalı şirkete davrandığından çok daha titiz davranıyor bize. Biraz da ekonomik bir savaş oluyor maalesef denetleme. O gözle görüyoruz veya öyle hissediyoruz. Ona verdiği rahatlığı bize vermiyor. FAA(ABD Federal Havacılık Kurulu) de bu sene geldi ve denetledi. Onu da geçtik. Daha iyi olur mu ? Her şeyin daha iyisi var. Belki daha verimli çalışabiliriz ama bir taraftan bakım yapıyoruz, bir taraftan da eleman eğitiyoruz. Bunu doğru düzgün yapalım derken verimliliği kaybediyoruz. Başka çaremiz yok.
UÇAKLARIN BAKIMI 4-4’LÜK
Karaman şöyle devam etti:
“THY’nin tahminlerin de ötesinde çok hızlı büyümesi bakım konusunda herhangi bir aksaklığa neden olmadı. Kardan fedakarlık yapma pahasına dahi olsa uçakların bakımları 4-4’lük yapılıyor. Fazla mesai yaptırıyoruz gereğinde parça değiştiriyoruz. Taviz veremeyiz emniyetten çünkü bu bir olmazsa olmazımız. Bazen insanlarımız ‘THY uçağa bindim içi çok iyi değildi’ diyor. Uçağı bakımdan çıktığı zaman göreceksiniz. Bir de THY çok çeşitli uçak kullanıyor. Kısa vadeli kiralananlar var, o var, bu var… Bakım standardı konusunda ben iddialıyım. Avrupa’nın herhangi bir yerinden daha iyiyiz, daha kötü değiliz. Daha karlı olabilirdik, kardan taviz veriyoruz ama bakımı 4-4’lük yapıyoruz. Otoriteler çok ciddi denetliyor. Avrupa’da SAFA(yurtdışında yapılan denetim) oranı 0.60 filan. THY’nin SAFA oranı 0.25 dolaylarında şu anda. Bunun nedeni bakımlardır. “
YENİ HAVALİMANINA DEV HANGAR
Ahmet Karaman, şu anda İstanbul Atatürk ve Sabiha Gökçen ile Ankara Esenboğa Havalimanlarındaki hangarlarda faaliyet gösterdiklerini belirterek, yeni havalimanında dünyanın en büyük yolcu uçağı Airbus 380’e hizmet verecek dev hangar inşa edeceklerini söyledi. Karaman, “Atatürk Havalimanı tamamen kapanırsa 2023-2024’e kadar ne yapacağımızı planlamış durumdayız. Orada yapacağımız hangarlar Airbus 380’i bile alabilecek. O büyüklükte başka bir uçak da olabilir. Şu anda Yönetim Kurulu savhasında, proje çizdiriyoruz, taslak projelerimiz var. Ama henüz yer teslimi yapılmadı. İGA’nın(İstanbul Grand Airport) ilk önce yer teslimi yapması lazım. Yolcu terminali ile aynı anda devam edecek. Terminal hizmete girdiğinde bakım hangarı da hazır olacak. Türk Hava Yolları oraya geçtiği gün bizim hazır olmamız lazım. Yer teslimine göre mimari projesini veya inşaat projesini çizdireceğiz. Şu anda İstanbul Atatürk ve Sabiha Gökçen ile Ankara Esenboğa Havalimanlarında toplam 40 uçaklık hangarımız var. Bu sadece yeni havalimanında 40 uçak üstü olacak. “ şeklinde konuştu.
SÜLEYMAN ŞEN-Airkule.com - ÖZEL