2003 yılından beri rekor üstüne rekor kıran Türk sivil havacılığında, eğitimde de önemli adımlar atılıyor. Bunun en belirgin göstergelerinden biri başta AYJET olmak üzere pilot yetiştiren uçuş okullarındaki yabancı öğrenci sayısının günden güne artması.
PİLOT OLMAK İÇİN TÜRKİYE’Yİ SEÇTİLER
Pilot yetiştiren uçuş okullarından Anadolu Yıldızları Uçuş Okulu(AYJET)’in öğrencileri arasında Güney Koreli’den Japon’a kadar çeşitli ülkelerden öğrenciler var. Oturma izinleri ve öğrenci vizesi gibi bürokratik sorunların aşılması durumunda pilot olmak için Türkiye’ye gelecek yabancı öğrenci sayısında büyük artış olacağı hesaplanıyor.
GÜNEY KORELİ LEE
Güney Koreli 18 yaşındaki Wooseok Lee pilot olmak için Türkiye’yi seçen yabancı öğrencilerden biri. Ailesi Filipinlerde yaşayan Lee, burada kaydolduğu uçuş okulundan memnun kalmayınca yeni okul aramaya koyulmuş. Avrupa’da İsviçre ve İtalya’da araştırma yapan Lee, pilot olmak için kararını Türkiye’den yana verdi. Anadolu Yıldızları Uçuş Okulu’na(AYJET) kaydını yaptıran Lee, bu kararından oldukça memnun. “Neden Türkiye’yi seçtin?” sorusunu yönelttiğimiz Güney Koreli öğrenci, “Uçuş okulu arıyordum. Filipinlerdeki okul uzattıkça uzatıyordu ve param boşa gidiyordu. Sonunda AYJET’i buldum. Okulu sevdim, insanları sevdim. Türkiye de insanlar çok nazik ve kibarlar. Herhangi bir problem yaşamıyorum. Herkes yardımcı oluyor. Yemeklerle de hiçbir problemim yok” dedi.
THY’DE UÇMAK İSTİYORUM
“Pilot olmak çocukluk hayalim. Sadece Asya’da kalmak, orada yaşamak istemiyorum” diyen Lee, okulunu bitirince Türkiye’de kalıp Türk Hava Yolları’nda çalışmak istediğini söylüyor. Lee, “Ailemde ilk pilot ben olacağım. Türk Hava Yolları’nda Airbus uçaklarında uçmak istiyorum. Çalışmaya başlamak için sabırsızlanıyorum. Seyahat etmeyi ve uçmayı sevdiğim için pilot olmayı seçtim” diye konuştu. Bir Real Madrid taraftarı olan Lee, Türkiye’de ise Galatasaray’ı tuttuğunu söyledi.
JAPONYA’DAN TÜRKİYE’YE
Babası Türk, annesi Japon olan Masumi Deniz Şipal(25) de pilot olmak için Türkiye’yi seçen yabancı öğrencilerden birisi. Osaka doğumlu olan Deniz, pilot olmaya nasıl karar verdiğini şöyle anlatıyor:
Masumi Deniz Şipal, Haber Müdürümüz Süleyman ŞEN'e pilot olmak için neden Türkiye'yi seçtiğini anlattı
“Aslında ben makinaları çok seviyorum. Uçak severim, araba severim, motosiklet, tekne severim ama onların içindeki en extreme alet bence uçak. Uçtuktan sonra da uçağın çok güzel olduğunu anladım. Çok mutluyum. Babam da pilot, Japonya’da uçuyor. Bunun da etkisi oldu bu mesleği seçmemde. Babam farklı okulları gösterdi ama ben Türkiye’deki bu okulu seçtim. Burada her şeyin çok doğru düzgün yapıldığını duydum. Bakmaya geldim, konuştum, beğendim ve burayı seçtim. Japonya’da disiplin çok önemli. Babam da asker kökenli olduğu için bana küçüklüğümden beri disiplinin önemini öğretti.”
FORMULA 1 TUTKUNU
Japonya’daki eğitiminden sonra İngiltere’de makine mühendisliğini bitiren Deniz, Formula 1 eğitimi alarak Japon Honda takımında görev yapmış. Deniz “Okulunu bitirince hedefin ne? “ şeklindeki sorumuza, “Türkiye’de uçmak istiyorum. İkinci pilot olup, tecrübe kazanıp planım 8-10 sene Türkiye’de çalışmak. THY çok iyi olur, Pegasus, Sunexpress, Atlasjet güzel olur” cevabını verdi. Yolcu olarak THY uçaklarıyla birçok kez uçtuğunu söyleyen Deniz, “Kobe Bryant, Messi reklamları çok etkili oldu. Uçaklardaki yemekler ise nefis” diye konuştu.
HEDEFİMİZ DAHA FAZLA YABANCI ÖĞRENCİ
AYJET Uçuş Okulu Müdürü Naci Uçar, okullarını faaliyete geçirirken öğrencilerinin yüzde 50’sinin yurtdışından yabancı öğrenci olmasını hedeflediklerini belirterek, “AYJET’i kurarken şöyle bir iddiamız vardı ; öğrencilerimizin en az yarısı yabancı olmalı. Ama bunu hayata geçiremedik. Bu uçuş kalitemizden ziyade diğer ihtiyaçların karşılanmasında alt yapımızın yeterli olmamasından kaynaklandı. Konaklama bunlardan bir tanesi. Özyeğin Üniversitesi ile işbirliğine gidince yabancı öğrenci konusunu çözebiliriz diye düşündük. Üniversitesinin pilotaj bölümüne 15 yabancı öğrenci eğitim için başvurmuş. Onlarda kampüste öğrenci yurdu, yeme-içme, konaklama imkanı her şey var. Bu işbirliği sayesinde yabancı öğrenci konusundaki hedeflerimize ulaşacağız. Yabancı öğrenci demek aslında Türkiye’nin sivil havacılığının, genel havacılığının, Türkiye’nin yurtdışında tanınması demek” şeklinde konuştu.
İbrahim KÖKTENER-Süleyman ŞEN-AİRKULE.COM