iga-2024-3
Airkule
Unifree-2019
HAVACILIK HABERLERİ RÖPORTAJ TÜRKİYE'DEN DÜNYADAN VİDEOLAR SEYAHAT ROTASI
Pegasus-2024
29 Ocak 2015 Perşembe - 12:38

BİR KIRIM TÜRKÜSÜ

Dr. Serra Menekay’ın “Aluşta’dan Esen Yeller-Bir Kırım Türküsü” adlı romanı Doğan Kitap’tan basıldı ve raflardaki yerini aldı

BİR KIRIM TÜRKÜSÜ
Losev-11

Pegasus Hava Yolları pilotlarından Vedat Öncel’in eşi Dr. Serra Menekay’ın “Aluşta’dan Esen Yeller, Bir Kırım Türküsü” isimli romanı Doğan Kitap’tan basıldı ve Ocak ayında tüm kitapçılarda satışa sunuldu. Dr. Serra Menekay ile roman üzerine sohbet ettik.

-Romanınızın adındaki Aluşta neresidir? Neden romanın adı Aluşta’dan Esen Yeller?

-Aluşta Kırım’ın güneyinde Karadeniz kıyısında bir sahil kasabası. Kırım Türklerinin “Ey Güzel Kırım” isimli dokunaklı bir türküsü var. Bu türkü “Aluşta’dan esen yeller yüzüme vurdu” diye başlar. Aslında ben de bu kitabı yazmaya bu türküyü dinlerken karar vermiştim. O yüzden kitabın adını “Aluşta’dan Esen Yeller, Bir Kırım Türküsü” koydum.

-Sizin Kırım’a olan ilginizin nedeni nedir?

-Kırımlıyız biz, babam Kırım’da doğmuş. Romanda ailemizin hikâyesi var.

-Yani gerçek bir hikâye mi Aluşta’dan Esen Yeller?

-Romanı iki kadının dilinden yazdım. Bunlardan Fatma’nın hikâyesi ailemizin yani Menekay’ların öyküsü birebir gerçek. Kırım sürgününü yaşayan ve hayatı Kırım’da başlayıp, Ural ve Özbekistan’a uzanan Fatma Halam dedemin kardeşidir. Romanda yazılanları ve daha fazlasını Fatma Halamdan pek çok kez dinledim. Romanın diğer kadın kahramanı olan ve öyküsü Kırım’da başlayıp Almanya ve Türkiye’ye uzanan Nehar ise gerçek hayatlardan esinlenerek oluşturduğum bir karakter. Aslında hem Nehar hem de Fatma’nın öyküsünün içinde o dönemde yaşayan tüm Kırımlıların öyküleri saklı.

-Sürgün nedir? Ne zaman ve nasıl oluyor?

-Sürgün 18 Mayıs 1944’te Sovyetler tarafından tüm Kırımlıların Kırım’dan aynı gün vagonlara bindirilip Asya’nın içlerine gönderildikleri bir insanlık trajedisi. Sovyet askerleri sabaha karşı saat 3’te tüm Kırım’daki Türklerin evlerine silahlarla giriyorlar. Toparlanıp evlerinden çıkmaları için herkese 15 dakika süre veriliyor. Sürgün edilenler yanlarına sadece bir torba yiyecek ve su alabiliyorlar. Ailelerin birbirlerini bulup birlikte sürgün edilme şansları bile olmuyor. Fatma Halam 18 gün trenlerle aç susuz yol gittiklerini, yolda ölenleri gömmelerine bile izin verilmediğini her seferinde gözyaşlarına boğularak anlatır.

-Neydi peki sürgünün gerekçesi?

-Gerekçe “Almanlarla işbirliği yaparak vatana ihanet etmek”. Ancak sürülenlerin eşleri kardeşleri Sovyet ordusunda savaşıyor. Hatta kahramanlık madalyası alanların aileleri bile sürülüyor. Yani gerçek bir gerekçe değil bu. Gerçek olan tüm Kırım Türklerinin aynı gün topyekûn Kırım’dan sürülmüş olması. 

-Peki sürgün sonrası anlatılıyor mu romanda?

- Evet, aslında İkinci Dünya Savaşı yılları ile başlayıp, glasnost ve perestroyka sonrası Kırım Türklerinin tekrar vatana dönüşüne uzanan elli yıllık bir öyküyü anlatıyorum kitapta. Fatma’nın hikâyesinde Kırım halkının hep demokratik kalan mücadelesini, gerçekleri temel alarak bir roman kurgusu içinde aktarmaya çalıştım. Okur Kırım Türklerinin lideri Mustafa Abdulcemil Kırımoğlu’nun yaşamına da uzaktan tanıklık etmiş oluyor romanın içinde.

-Savaş, sürgün olmak, mülteci olmak, hasret ve yaşam mücadelesi yanında aşk da var değil mi romanda?

-Evet, aşksız olmaz. Nehar’ın hikâyesinde çok güçlü ve yakıcı bir aşk hikâyesi var. Nehar’ın sevdiğine ve aşka hasretini, Fatma’nın ailesine ve vatana hasreti ile yoğurup sunmaya gayret ettim.

-Roman 50 yıllık bir süreci kapsıyor ve içerisinde tarihi olaylar ve detaylar da aktarılıyor. Oldukça emek vermiş olmalısınız, ne kadar sürdü yazmanız?

-Aslında, bu hikâyenin yazılması gerek diyerek Türkiye’deki Kırımlılardan ilk ses kayıtlarını 1997 yılında almışım. 2011 yılında yaptığım Kırım seyahatinde ise birçok video kaydettim ve geri dönüşte üzerinde çalışmaya başladım. Bu dönemde Kırım Sürgünü hakkında çok şey okudum ve biriktirdim. 2013 yılında ise bir yıllık yoğun bir süreçte elimdeki tüm verileri birleştirip, birkaç ay Kırım’da yaşayıp romanı kelimelere döktüm. Kırım’da Fatma Halamla birlikte yaşadım ve kitabı beraber tamamladık.

-Hekimlik yaparken bunları yapmak zor olmadı mı?

- Bu kitap için hekimlik mesleğime bir süre ara verdim. Yeri gelmişken belirteyim eşimin inancı ve desteği olmasaydı yapamazdım.

-Eşiniz size nasıl destek verdi?

-Eşim de, ben de Ödemiş’te büyüdük. Ben üniversiteyi İzmir’de okudum, ihtisasımı da İzmir’de yaptım. Aileler de İzmir’de. Hep İzmir’e dönmek istiyorduk. Oysa üç yılı aşkın süredir işlerimiz gereği eşim Diyarbakır’da, ben Ankara’daydım. Eşimden evliliğimiz boyunca hiçbir şey istememiştim. Bir gün onu karşıma aldım ve artık zamanın geldiğini, romanı yazmak için istifa etmek ve bir süre daha Kırım’a gitmek, dönüşümde de artık İzmir’de yaşamak ve yazmak istediğimi söyledim. Tereddütsüz tamam dedi. Emekliliğini istedi. İzmir’deki evimizin tadilat ve taşınma işlerini üzerine aldı ve beni Kırım’a yolladı. Bitirmeden gelme dedi. Daha ne yapsın?

-Sonra Pegasus Hava Yollarında göreve başladı değil mi? Eşinizin pilot olması sizi nasıl etkiliyor?

-Evet ben Kırım’dayken eşim yeni görevine başladı. Biz pilot eşleri yerde sessiz sedasız eşlerimizi beklemeye alışkınızdır. Eşlerimiz mesaideyken bir şey olsa onlara telefon edemeyeceğimizi, aradığımızda onlara ulaşamayacağımızı biliriz. Bu alışılmış yalnızlığı, kendime yazmak için ayrılmış bir zaman olarak görüyor ve değerlendiriyorum. Ayrıca roman için çok sık seyahatlerim oluyor, eşimin kullandığı bir uçakta seyahat etmek te çok hoş bir duygu.

-Bir süre halanızla birlikte Kırım’da yaşadığınızı belirttiniz. Kırım’da yaşam nasıl?

-Kırım Türkleri vatanlarına dönmüş olmaktan dolayı mutlu olsa da ekonomik olarak durumları parlak değil, işsizlik bellerini büküyor. Özellikle erkekler tahsilli olmalarına rağmen iş bulamıyorlar. Kadınlar devlet kurumlarında çalışabiliyorlar ancak aldıkları ücretler yetersiz. Biliyorsunuz 2014 yılının Şubat ayında Rusya Kırım’ı ilhak etti, şu anda Kırım’ın siyasi durumu çok karışık. Ukrayna ve Rusya arasındaki çatışmalar yanlışlıkla da olsa bir yolcu uçağının düşmesine neden oldu, bu çok korkunç. Oradaki insanlarımız bu çatışmalar yüzünden daha da zor durumda kalmış oldular. Buradan Kırım’a uçak seferleri yok, direk yardım ulaştırma şansımız yok oldu, yeniden ayrı düştük birbirimizden. Buna çok üzülüyorum ve artık bu insanların çilesi bitsin istiyorum. Umuyorum romanım bu konuya da bir farkındalık yaratır.

-Şu ana kadar romanınıza aldığınız tepkiler nasıl?

-Çok olumlu tepkiler alıyorum. Sanırım pek çok Kırımlının hislerine tercüman olmayı ve pek çok insanın yüreğine dokunmayı başardım.

-Bu sizin ilk romanınız ancak hep yazıyordunuz. Bundan sonra başka eserler gelecek mi? Mesela pilotlukla ilişkili bir roman yazmayı düşünür müsünüz?

-Şu anda ikinci romanı yazıyorum, onda kendi mesleğimden, yani hekimlikten çok yararlandığımı belirtmeliyim. Ama evet, aklımda pilotlukla ilgili bir kurgu da var, henüz tam şekillenmiş değil ama böyle bir projem de var.

RÖPORTAJ: Halil AÇIKGÖZ

 

Dr. Serra MENEKAY kimdir?

Kırım’lı bir baba ve Selanik’li bir annenin ilk çocuğu olarak Ankara’da doğdu. İzmir’de büyüdü ve okudu. 1993 yılında Ege Üniversitesi Tıp Fakültesini bitirip tıp doktoru, 1998 yılında ise Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesindeki ihtisasını tamamlayıp Biyokimya ve Klinik Biyokimya Uzmanı oldu. Türkiye’nin değişik şehirlerinde ve Amerika Birleşik Devletleri’nde çeşitli özel hastane, laboratuvar ve okullarda mesleğini icra etti. Halen yurt içi ve yurt dışı kurumlarda mesleki danışmanlık, kalite danışmanlığı ve medikal danışmanlık yapmaktadır.

Doktorluk mesleğinin yanı sıra edebiyatla hep ilgilendi. Değişik yerlerde yayımlanmış gezi yazıları, denemeleri ve şiirleri mevcuttur. Çeşitli dergilerin yayın yönetmenliğini ve editörlüğünü de yapan Dr. Serra Menekay, hep hayalini kurduğu Kırım ve dedesinin hikâyesi konulu ilk romanını yazmak için eşinin desteğini alarak mesleğine ara verdi ve Kırım’a gitti. Yıllar sonra Kırım’da dedesinin küçük kardeşi Fatma halasına kavuştu ve “Aluşta’dan Esen Yeller, Bir Kırım Türküsü” isimli ilk romanını yazarak, ailesinin ve Kırım Türklerinin inanılmaz mücadelesini kitaplaştırıp hayallerini gerçekleştirdi. Dr. Serra Menekay halen eşiyle birlikte İzmir’de yaşamakta ve yazmayı sürdürmektedir.

 
YARDIMCI PİLOTUN KONTROLÜNDE DÜŞMÜŞ
 
THY BİR EMEKTARI DAHA UĞURLADI
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
TÜRK SİVİL HAVACILIĞI SINIRLARI AŞTI
Güney Koreli Wooseok Lee ve annesi Japon babası Türk olan Masumi Deniz ...
FEYZAN EREL AIRKULE'YE KONUŞTU
Mint Fuarcılık'ın sahibi İstanbul Airshow'un ilk iki günü Airkule'ye değerlendirdi
BAHADIR ALTAN SONUÇLARI YORUMLADI
Uçuş İşletme Başkanlığında yapılan delege seçimlerinden İşçi Birliği’nin ...
 
“DELEGE KİMSENİN KURŞUN ASKERİ DEĞİLDİR”
Hava-İş Sendikası Genel Kurulu’nda yönetime aday gruplardan Gökkuşağı ...
TOPÇU’DAN SON DEĞERLENDİRME
THY Yönetim Kurulu Başkanı Hamdi Topçu, THY ile ilgili son gelişmeleri değerlendirdi.
EMEK MECLİSİ’NDEN İDDİALI AÇIKLAMALAR
Hava-İş Sendikası’nın Aralık ayında yapılacak genel kurulu öncesi yönetime ...
 
YABANCI PİLOT TÜRKÇE BİLMELİ
Türkiye Havayolu Pilotları Derneği(TALPA) Başkanı Gürcan Mantı, Türkiye’de ...
METROPOLÜN YENİ İKONU
Titanicport Otel, 5 yıldızlı konforu, fitness ve sağlık merkezi, Atatürk ...
TEK İSTEĞİ İŞE GERİ DÖNMEK
29 Mayıs günü işten çıkarılan 305 THY işçisi arasından ilk işe iade davasını ...
 
İbrahim Köktener
PEGASUS’UN FARKI
İbrahim Köktener
Engin Aksüt
KOKPİTTE TEK PİLOT
Engin Aksüt
Osman Gazi Baykal
HAVACILIK ŞİİRLERİ-III
Osman Gazi Baykal
Prof. Dr. Muzaffer Çetingüç
HAVACILIKTA YAPAY ZEKÂLAR
Prof. Dr. Muzaffer Çetingüç
Tuğba İncel
GERMANWINGS KAZASI DAVASI SÜRÜYOR
Tuğba İncel
Faruk Sayılır
UCUZ HAYATLAR
Faruk Sayılır
ÇOK OKUNANLAR
  FOTO GALERİ
SİNGAPUR AIRSHOW-2020

SİNGAPUR AIRSHOW-2020

  VİDEO GALERİ
ENGELLERİN AŞILDIĞI HAVALİMANI

ENGELLERİN AŞILDIĞI HAVALİMANI

  GÜNÜN MANŞETLERİ
 
İGA'DA ÜCRETSİZ İNTERNET İŞ BİRLİĞİ
KOALİSYONUN İLK HAVAYOLU
KAR ALTINDA KORE
İFLAS EDİYORLAR
İSG CEO'SU İSTİFA ETTİ
THY'DE SEFER İPTALİ
İGA'DA 'ELBİSE-İ HÜMAYUN'
THY'DE 'YÜZ TANIMA' SİSTEMİ
CARGOJET UÇAĞI PİSTTEN ÇIKTI
THY'NİN YENİ SEYAHAT SETİ
 
  UÇUŞ BİLGİLERİ
İç Hatlar Dış Hatlar
Geliş Gidiş Geliş Gidiş
  İstanbul Havalimanı
  Sabiha Gökçen
  Ankara
  Antalya
  HAVA DURUMU
  İstanbul
Perşembe Cuma Cumartesi
24 / 28 °C 24 / 30 °C 23 / 29 °C
  ARŞİV
 
   
 
 
UNUTMAYACAĞIZ...
 
Onur Güntürkün
 
 
UNUTMAYACAĞIZ…
 
Ünal Başusta

  •Künye
  •İletişim
  •Havacılık Haberleri
  •Röportaj
  •Türkiye'den
  •Dünyadan
  •Seyahat Rotası
  •Havacılık
  •Uçuş Eğitim
  •Havalimanları
  •Göklere Veda
  •Havacılık Emekçileri
  •Havacılık
  •Reklam Videoları
  •Röportaj
  •Video Haber
  •Rusya
  •Sabiha Gökçen Havalimanı
  •maske
  •NASA
  •helikopter