Hollanda Güvenlik Araştırma Konseyi'nin 9 kişinin yaşamını yitirdiği Türk Hava Yolları'nın (THY) Amsterdam kazasına neden olarak gösterdiği yükseklik göstergesindeki bozukluğun "uçağın son 8 uçuştan ikisinde yaşandığının, buna karşın THY'nin önlem almadığının" ortaya çıkması, gözleri THY yönetiminin kazadaki sorumluluğuna çevirdi. Hava-İş Sendikası'nın THY yönetimini "Teknisyen başına 6 uçak bakımı düşüyor, bu nedenle bakımlar defter üzerinde yapılıyor, yönetim masraftan kısmak için şoför ve operatörleri bile teknisyen olarak kullanıyor" diyerek, yetersiz teknik altyapı ile ilgili üç yıl önce uyardığı ortaya çıktı. Hava-İş Sendikası'nın, THY'nin teknik kapasitesine ilişkin hazırladığı ve 19 Nisan 2006'da açıklanan raporda şu ifadelere yer verildi:
-THY Teknik'te görev yapan teknisyen, mühendis ve diğer görevliler uçağın sıfir hata ile bakımdan çıkarılması ve güven içinde uçuşa sunulması konusunda en önemli unsurlar olmuşlardır. Ancak kendi içinde bu yüksek kaliteyi yakalayan organizasyonlar, önemli yönetim zaaflarının kurbanı olabilirler. THY yönetimi bu zaafları giderek çoğaltmaktadır.
Teknisyen başına 6 uçak
-14 Şubat 2006 yılı 15-23 vardiyası kayıtlarına göre 8 saatlik vardiyada, lisanslı teknisyen başına düşen bakılacak uçak sayısı 6 olmuştur.
-İnme sayısı bir yılda yüzde 20 artmasına karşın, gerekli istihdam sağlanmadığı için bakımda artış yapılmamıştır.
-Plansız büyüme uçak başına düşen lisanslı teknisyen sayısının azalmasına ve bakım kalitesinin düşmesine neden olmaktadır.
-Dün, uçak revizyonda yaklaşık 30 diğer şirkete hizmet verirken, bugün hangarlarımızda yabancı uyruklu teknisyenler çalışıyor. Dün yaptığımız işler bugün yabancılara veriliyor.
-THY yönetimi 9 Ocak 2006'da 79'u en deneyimli teknik personel olmak üzere 355 personeli toplu işten çıkardı. 2004-2006 arasında 43 teknisyen de istifa ederek işten ayrıldı.
-2004-2006 arası 231 deneyimli teknisyen işten ayrılmış, 394 deneyimsiz teknisyen alınmıştır. Alınan teknisyenler sahip oldukları eğitime uygun atölyelere dağıtılmamışlardır.
-Eksi 50 dereceden artı 30 derece ortama inen uçakların, sağlıklı bakımının yapılabilmesi için belli bir süre yerde kalması gerekmektedir. Ancak plansız büyüme sonucu, rötarın önlenebilmesi gerekçesiyle bu sürelere uyulmamakta, seferden gelen uçak yarım saat içinde başka sefere verilebilmektedir. Teknisyen sayısı eksikliği de eklenince, bakımlar sadece defter üzerinde onaylanmaktadır.
-Lisansı ve tip yetkisi olan teknisyen sayısı azlığı nedeniyle birçok bakım işlemi, yönetimin lisansı olmayan teknisyenlere dağıttığı yetki mühürleri ile kapatılmak isteniyor.
-Teknisyen açığını kapatmak ve İstanbul dışındaki teknik işleri kaldırmak için çeşitli illerden şoför , operatör, yolcu hizmet memuru, harekât koordinatörü gibi teknikle ilgisi olmayan mesleki eğitim almamış personeli zorlayıp 2'şer saatlik eğitimlere tabi tutarak hat bakım işlerini yaptırmak istiyorlar.
MURAT KIŞLALI-CUMHURİYET