iga-2024-3
Airkule
Unifree-2019
HAVACILIK HABERLERİ RÖPORTAJ TÜRKİYE'DEN DÜNYADAN VİDEOLAR SEYAHAT ROTASI
Pegasus-2024
5 Mart 2009 Perşembe - 09:13

İŞTE GERÇEKLER

Skytürk TV’ye konuk olan Airkule.com yazarı Kaptan Pilot Bahadır Altan, Amsterdam kazasıyla ilgili açıklamayı değerlendirirken çarpıcı gerçekleri de gündeme getirdi. İşte Bahadır Altan’ın anlattıkları…

İŞTE GERÇEKLER
Losev-11

Airkule.com yazarı Kaptan Pilot Bahadır Altan dün gece Skytürk’te yayınlanan Son Nokta programına konuk oldu. Bahadır Altan, Amsterdam’daki kazayla ilgili bulguların bir ön rapor şekilde açıklanmasının ardından gündeme gelen tartışmaları değerlendirdi.

Hollanda makamlarınca yapılan açıklamanın son derece doğal olduğunu, eldeki bulguların sıralandığını söyleyen Altan, “Bir hüküm vermediler. ‘Arıza bundandır’ demediler. Ama bizde bir haftadır yaşanan bu bilgi kirliliği, soru sorulduktan sonra cevaba odaklanmayan bir anlayışı getiriyor maalesef…  Bu tutum da olaydan ders almamızı engelliyor. En azından bu açıklama yapılıncaya kadar bir haftadır sadece susulması gerekiyordu. Ama daha kazanın olduğu saatlerde yapılan açıklamalar hep bir savunmaya yönelik şeylerdi.  Halbuki Avrupalılar, olayın gerçeğinin ortaya çıkarılması ile ilgililer” dedi.

 

OLAY HOLLANDA-TÜRKİYE MAÇINA DÖNDÜ

Açıklamanın ardından sanki Türkiye ve Türk sivil havacılığı yıpratılıyormuş bir hava doğduğunu vurgulayan Bahadır Altan, “Kimi meslektaşlarımız ‘bizi suçluyorlar’ gibi bir psikoza girdiler. Türkiye ve Türk havacılığı yıpratılmak isteniyor gibi… Sanki bu olay Hollanda-Türkiye maçına dönüştü.  Öyle değil… Kimseyi suçlamıyorlar, eldeki bulguları söylüyorlar. Burada bir arıza olabilir, pilotların gecikmesi olabilir. Kazaları pilotlar yapar. Siz hiç havayolları genel müdürünün kaza yaptığını duydunuz mu? Ama pilotların hangi koşullarda kaza yaptığı önemlidir” diye konuştu.

 

SİNSİDİR PİLOTU HATAYA GÖTÜREN KOŞULLAR

“Kazaya göstergedeki arıza neden olmuş olabilir denildi, bu ne demektir. O anda pilotların bu arızayı fark edememesinin nedeni ne olabilir” şeklindeki soru üzerine Bahadır Altan şöyle konuştu:

“Auto pilotla yapılan alçalmalarda her iki auto pilot da 2 bin 500 feet’in altında radyo altimetresini esas alır. Genel olarak bin feet’te pist görülmüş, görerek koşullar elde edilmişse, pilot auto pilottan çıkar ve son bin feet’lik aşamasını manuel olarak gerçekleştirir.  Şimdi bu safhanın çok üzerinde olan bir arızadan bahsediyoruz. Radyo altimetresinin öne çıkması her iki auto pilotun da devreye girip -görüş kötü olduğu için- auto land olasılığı doğuyor. Yani tamamen otomatik pilotla yere temasın gerçekleştiği iniş şekli… Bu yapılacaktır ya da yapılmayacaktır anlamında değil. Daha önce pist görülmüşse pilot otomatik pilottan yine çıkar ve manuel olarak iner. Ama her ihtimale karşı bu şekilde otomatik olarak inişe hazırlıklı olarak yaklaşılmaktadır.  Çok yukarıda kontrol edilmiyor bazı şeyler. 50 feet’in altında bir kişi sadece ona konsantre olur örneğin… Dolayısıyla iki bin 500 feet’de radyo altimetresi değil, daha başka şeyler ön plandadır. Bu öyle bir arıza ki… İşte sinsidir pilotu hataya götüren koşullar… “

 

ARIZA DAHA ÖNCE DE MEYDANA GELMİŞ

Kaptan Pilot Bahadır Altan kendisini arayan pilot arkadaşlarının aynı sorunu yaşadıklarını söylediklerini vurgulayarak, “Bir altimetrenin yanlış göstergesi çok ender olacak bir şey… Ama maalesef bizde bazı verileri var. Örneğin bu olay olduktan sonra beni arayan arkadaşlarım aynı şeyin kendi başlarına geldiğini ve bu uçakta bu arızanın olduğunu söylediler” dedi.

 

ALTİMETRE NASIL YANILTIR

Radyo altimetresinin bazı durumlarda farklı veri göstereceğini anlatan Bahadır Altan, “Örneğin radyo altimetresi 2 bin feet göstermesi gerekirken sıfır gösteriyor… Bu nasıl olabiliyor? Mesela uçağın altından başka bir uçak geçer onu yer olarak algılar… Alttan geçen uçakla arasındaki mesafeyi gösterir. Örneğiz siz bin feet’desiniz ve altınızdan 900 feet’den bir uçak geçtiğinizi düşünün, radyo altimetresi 100 feet gösterir kısa bir süre için…” diye konuştu.

 

YA BİR SUÇLU ARIYORUZ, YA BİR KAHRAMAN

Pilotun da hata yapabileceğini hatırlatan Bahadır Altan, Türkiye’de sivil havacılık sisteminin mutlaka masaya yatırılması gerektiğine değinerek şöyle konuştu:

“Medyamız şuna odaklanıyor: Ya bir suçlu arıyoruz, ya bir kahraman… Sistem bu yanlışın üzerine kurulduğu zaman gerçek flu oluyor. Bana göre uçuşun kendisi bir kahramanlıktır zaten… Böyle bir şeye ihtiyacımız yok bizim.  Pilot hata yapar tabii… önemli olan bizi hataya sürükleyen ortamın ne olduğu ve önümüzdeki kazaları engellemek için ne yapılacağı… Sivil havacılığımızda kazalar konusunda sicilimiz pek iyi değil… Bu bir gerçek… Türkiye sivil havacılık sistemin masaya yatırılması gerekiyor. Neden bizde daha fazla hata oluyor? Neden bizde daha fazla kaza oluyor?”

 

UÇUŞ EMNİYETİNİ ESAS ALAN ANLAYIŞI ÖZLÜYORUZ

Havacılıkta mutlaka uçuş emniyetinin birinci planda tutulması gerektiğini belirten Bahadır Altan, insan faktörünün hiçe sayıldığı bir ortamda hataların da kaçınılmaz olacağını vurguladı. Altan uçuş emniyetinin önemi ve THY’de yaşananları şöyle değerlendirdi:

“Havacılık apayrı bir disiplin apayrı bir kültür. Bunun yönetimi önemli. Odağında insan olan bir kültür bu… Dolayısıyla insanı öne çıkartan, insana değer veren, uçuş emniyetini her şeyin önünde tutan bir yönetim gerekiyor. Ulaştırma Bakanlığı’ndan tutun, SHGM’ye kadar, THY bizim sivil havacılığımızın motorudur, en önemli kurumudur. Buradaki anlayış dağılarak diğer özel şirketlerin de hepsine yansıyor. Biz burada havacılık mesleğinin özelliğini öne çıkartan, uçuş emniyetini birinci plana koyan bir anlayışı özlüyoruz, bunu istiyoruz. Eksiklik buradadır. İnsanı öne çıkartmazsanız, insan faktörünü hiçe sayarsanız, insan hata yapar. Çok somut bir örnek vereyim. Bu uçağın yolcuları 134 mü, 135 mi? THY’nin açıkladığıyla, Hollandalı makamların açıkladığı arasında bir yolcu farkı vardır. Bunun nedeni eskiden üç kişinin yaptığı iş şu anda THY’de bir kişiye yüklenmiştir. Bir kişi 126 yolcunun tek tek boarding kartlarını, vizelerini kontrol etmek durumunda kalmıştır. Dolayısıyla kaçmıştır. Damascus’tan gelen bir yolcu, Finlandiya sahte pasaportuyla… Bu bir şeyin verisi, bu kazaya neden değil…”

 

YAŞAMINI YİTİREN STEWARD

İniş sırasında herkesin bir yolcu gibi bağlanması gerektiğine dikkat çeken Bahadır Altan, steward Murat Eskin’in son ana kadar servis telaşı içinde olduğunun ifade edildiğini söyleyerek “Yaşamını kaybeden steward arkadaşımız var. Murat… Son ana kadar servis telaşıyla, inişe de daha iki üç dakikalık süre olduğu için henüz bağlanmamış. Ölüm nedeni esas bu… Bu tabi görgü tanıklarının söylediği... Bağlı olsaydı da ölebilirdi… Ama bu şunu gösteriyor; havacılık bir kültür diyorum ya, burası beş yıldızlı otel değil. Burada ikrama ağırlık verilirse, son ana kadar yolcuya bir şeyler ikram etmeye… Yolcu da böyle koşullandırılırsa, bu tür hatalar olabiliyor” diye konuştu.

 

THY YÖNETİMİNİN DURUMU

Bahadır Altan konuşmasının son bölümünde THY’deki yönetim anlayışını da şöyle anlattı:

“Kaza olduktan sonra herkes kaza üzerine konuşur. Bundan sonra olabilecek kazaları engellememiz üzerine konuşmamız lazım, o zaman sistemi masaya yatırırız. O zaman nerede eksikliklerimiz var, bunu çok açıklıkla konuşabiliriz. Kimse şöyle bir mantıkla savunmaya geçmemeli: Bizi yıpratmaya çalışıyorlar, THY’yi yıpratmaya çalışıyorlar… Niye yıpratsınlar THY’yi? Batının böyle bir meselesi neden olsun? Yeterli yıpratmayı biz kendimiz yapıyoruz zaten… Yetkili atamalara bakarsanız THY’de… Bir taşeronlaşma mantığı var. Şirketin yönetimi personeliyle kavgalı… Mesela bu sistemi vurgulayan çok önemli bir ölçüdür, sendika da örgütlü Teknik A.Ş diye bir şirketi var. Bunu ayırdılar THY’den… Bu işçilerin tercihidir. Buna saygı duymayan bir mantıkla THY yönetimi oradaki havacılık işkolunun, biz havacılık yapmıyoruz, burası metal işkoluna aittir diye Bakanlığa Hak-İş’e bağlı bir sendikayla birlikte başvuruyor.  Bu çok önemli bir ölçüdür. Teknik, havacılık değil de metal işkolundadır iddiasında olan birisinin uçaklara verdiği teknik bakımı kendisi tartışmalı hale getirmiş oluyor. Bu sistemdeki çok ciddi dağınıklığı ortaya çıkartan bir örnek…  Sanırım insana değer veren bir mantıkla odağa insanı oturtursak, o zaman ancak gerçek dersleri çıkarmış oluruz, bir umut taşırız diye düşünüyorum.”

 
DEVE KESMEK YETMİYOR
 
HOLLANDA ANACAK
YORUMLAR
Toplam 2 yorum var, 2 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
TAYYAR 5 Mart 2009 Perşembe 14:03

Bir havacılık haber sitesini açınca, sağda siyah çerçeve içinde "DOĞRU YERDEMİSİNİZ BİZE GÖRE TAM YERİNDESİNİZ" diyor. O havacılık kanalı bile bile, bu yönetimin doğru yerde olduğunu söylüyor. Sizi gidi kıskançlar.

Yorumu oyla      0      0  
misafir 5 Mart 2009 Perşembe 11:14

"I HAVE A DREAM"...... 20 SENEDIR YURTDISINDA UCAN BIR KAPTAN PILOT OLARAK. " I HAVE A DREAM " ... TUM SIVIL HAVACILIK DAIRESI ELEMANLARI BIRGUN EMEKLI KAPTAN PILOTLARDAN OLUSACAK. DUNYANIN HICBIR ULKESINDE ÇAYCILARIN, ODACILARIN, SEKRETERLERIN YONETTIGI BIR SIVIL HAVACILIK TESKILATI GORULMEMISTIR........

Yorumu oyla      0      0  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
DEVE KESMEK YETMİYOR
Vatan Gazetesi yazarı Necati Doğru da bugünkü yazısında "Vidayı sıkan ...
MANTIĞIN EMRİ İSTİFA AMA
Vatan Gazetesi yazarı Güngör Mengi, Amsterdam kazasıyla ilgili yorumunda ...
KAZA KIRIM UZMANI DEĞİLİM
Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, Hollandalı yetkililerin Lahey’de yaptığı ...
 
PİLOTLARIN UYUYOR OLMASI LAZIM
Pilotlar, Hollanda’da yapılan açıklamalara ve uçağın yerden yüksekliğini ...
592 METRE HATA
Uçak gerçekte 594 metre yüksekteyken, cihaz yaklaşık 2 metre yükseklik verdi.
DEVEYLE UÇAN NAZARLA DÜŞER
Fatih Altaylı’nın Gazete Habertürk’teki yazısının başlığı “Deveyle uçan ...
 
UÇAKTAN ATLADI
ABD'nin Dallas Havalimanı’na iniş yapan Amerikan Havayolları uçağının ...
TALPA DEĞERLENDİRMESİ
İşte TALPA’nın son bilgiler ışığında yaptığı değerlendirmeler…
THY SUSUYOR
Hollanda makamlarının kaza değerlendirmeleri hakkında açıklama yapacağını ...
 
İbrahim Köktener
PEGASUS’UN FARKI
İbrahim Köktener
Engin Aksüt
KOKPİTTE TEK PİLOT
Engin Aksüt
Osman Gazi Baykal
HAVACILIK ŞİİRLERİ-III
Osman Gazi Baykal
Prof. Dr. Muzaffer Çetingüç
HAVACILIKTA YAPAY ZEKÂLAR
Prof. Dr. Muzaffer Çetingüç
Tuğba İncel
GERMANWINGS KAZASI DAVASI SÜRÜYOR
Tuğba İncel
Faruk Sayılır
UCUZ HAYATLAR
Faruk Sayılır
ÇOK OKUNANLAR
  FOTO GALERİ
SİNGAPUR AIRSHOW-2020

SİNGAPUR AIRSHOW-2020

  VİDEO GALERİ
ENGELLERİN AŞILDIĞI HAVALİMANI

ENGELLERİN AŞILDIĞI HAVALİMANI

  GÜNÜN MANŞETLERİ
 
İSG'DE 'FIRTINA' İPTALLERİ
THY'YE FİNANSMAN ÖDÜLÜ
İGA'NIN YENİ KONUĞU: ICELANDAIR
YENİ BOYASIYLA 'HÜRJET'
TAV GÜVENLİK VADİSTANBUL'DA
THY'YE ÖDÜL GELDİ
FIRST CLASS'TA HAMBURGER
İGA'YA HİZMET İHRACATI ÖDÜLÜ
HAVAYOLLARINDA DİJİTALLEŞME
KAÇAK ALTIN OPERASYONU
 
  UÇUŞ BİLGİLERİ
İç Hatlar Dış Hatlar
Geliş Gidiş Geliş Gidiş
  İstanbul Havalimanı
  Sabiha Gökçen
  Ankara
  Antalya
  HAVA DURUMU
  İstanbul
Cumartesi Pazar Pazartesi
24 / 28 °C 24 / 30 °C 23 / 29 °C
  ARŞİV
 
   
 
 
UNUTMAYACAĞIZ...
 
Onur Güntürkün
 
 
UNUTMAYACAĞIZ…
 
Ünal Başusta

  •Künye
  •İletişim
  •Havacılık Haberleri
  •Röportaj
  •Türkiye'den
  •Dünyadan
  •Seyahat Rotası
  •Havacılık
  •Uçuş Eğitim
  •Havalimanları
  •Göklere Veda
  •Havacılık Emekçileri
  •Havacılık
  •Reklam Videoları
  •Röportaj
  •Video Haber
  •COVID 19
  •İstanbul Havalimanı
  •kaza
  •TUSAŞ
  •seyahat