ENR’nin, dünya çapındaki havalimanı inşaatı sektöründe belirlediği en büyük firmalar arasında, 14 bin çalışanıyla, 2 milyon 720 bin metrakarelik terminal binası ve havalimanı altyapısı inşaatı yapan ve 10 milyar doları aşan iş hacmiyle, üçüncü sırayı alan TAV İnşaat, Bechtel ve Hochtief’den sonra dünya sıralamasındaki yerini aldı. Birinciliği Amerikan firması Bechtel’in, ikinci sırayı Alman markası Hochtief AG’nin aldığı sıralamada,TAV İnşaat üçüncü, Fransız Bouyges dördüncü ve Japon firması Taisei beşinci oldu.
TAV Grubu CEO’su M. Sani Şener, “Bir mühendisin hayatında göreceği en önemli kilometre taşlarından birisi, çalıştığı inşaat şirketin ENR’da böyle bir derecelendirmeye girmesidir. 10. yılımızı kutladığımız bu günlerde emeklerimizin böyle bir dereceyle taçlandırılması ve ülkemizin temsiline böyle bir katkıda bulunuyor olmamız çalışma azmimizi daha da perçinledi” dedi.
Şener, “Ankara, İstanbul ve İzmir havalimanından sonra Tiflis, Batum, Tunus ve Kahire Havalimanlarını bitirip Katar, Doha, Umman, Muscat, Libya, Tripoli ve Sepha Havalimanlarını da inşa ediyor olmamız bu konuda dünyanın sayılı firmaları arasında yer almamızı sağlamıştır. İnşaat işi müthiş bir lojistik ve uygulama işidir. Lojistik, malzemenin ve bilginin yapım sahasına zamanlı ulaştırılması, uygulama da binlerce işçiyi, yüzlerce mühendisi ve teknisyeni bu lojistikle eş zamanlı hareket ettirebilmektir. Biz TAV İnşaat’ta 14 bin takım arkadaşı ile entegre çalışıyoruz ve İstanbul’daki merkez ofisimizde ise sadece 67 arkadaşımız çalışıyor. Bu rakamlar lojistiği ve uygulamayı nasıl bir teknoloji ve iletişim ile yönettiğimizin de pratik bir ifadesidir. TAV İnşaat’ın bu enerjisi ve havalimanı inşaatı alanındaki gücü, dünya pazarında da Türk mühendisliğinin, inşaat sektöründeki payını arttırmasına katkıda bulunacağına inancım sonsuzdur” diyerek sözlerini tamamladı.
Bölgesindeki en önemli projelere damgasını vuran TAV İnşaat’ın bugüne kadar yaptığı inşaatlar arasında, dünyanın en büyük havalimanları içerisinde yer alacak olan Katar – Doha Uluslararası Havalimanı Terminal Kompleksi ve Libya Tripoli Uluslararası Havalimanı Yolcu Terminali de bulunuyor. Bunun yanı sıra; TAV Havalimanları Holding iştiraklerinden TAV Tunusie tarafından 40 yıl süreyle işletilecek Tunus Enfidha’daki Zine El Abidine Ben Ali Uluslararası Havalimanı’nın inşaatı komple greenfield bir havalimanı olması sebebiyle de TAV İnşaat’ın projeleri arasında özel bir yer tutuyor. Bölgenin prestiji açısından önem taşıyan yatırımlarından biri olması beklenen Umman Muskat Uluslararası Havalimanı Projesi’nin ilk ihale paketi olan Pist ve Altyapı İşleri de TAV İnşaat’ın imzasını taşıyacak. Bunlara ek olarak; akıllı bina konsepti ile tasarlanan, Dubai Marina’da yer alan 101 katlı dünyanın en yüksek yapılarından, Marina 101 Gökdeleni de TAV İnşaat’ın hali hazırda yürüttüğü projeler arasında yer alıyor.
Engineering News Record (ENR)
Dünya genelinde yapı sektörü ile ilgili önemli haber, analiz, veri ve yorumları buluşturan haftalık dergi ENR, 1874 yılından beri yayımlanmaktadır. Konu yelpazesi olarak çok katlı binaların, stadyumların, hava alanlarının, geniş köprülerin, barajların, tünellerin, enerji santrallerinin, endüstriyel tesislerin, su ve atık su projelerinin ve toksik atıkları temizleme projelerinin tasarım ve inşasını içeren yayın aynı zamanda sektörün mali, yasal, düzenleyici, çevresel, kurumsal konuları ile güvenlik, yönetim ve işçi sorunlarını da ele alıyor. ENR her yıl ABD’deki ve uluslararası çaptaki en büyük yüklenicileri ve tasarım firmalarını belirliyor.