Konya Turizm Platformu Başkanı Bekir Şahiner, günümüzde artık ulaşımın daha çok hava yoluyla sağlandığını belirterek, Mevlana Müzesi, İnce Minare ve Çatalhöyük gibi önemli değerlere sahip Konya’ya gelen turist sayısının şehirde sivil havaalanı olmamasından etkilendiğini söyledi.
Havaalanı sıkıntısı nedeniyle birçok tur operatörünün Konya'yı programına almadığını açıklayan Şahiner, kente sivil havaalanı kurulması durumunda Konya'ya gelen turist sayısının 2-3 katına çıkacağını vurguladı.
Havaalanının turizm açısından önemi konusunda, Mersin-Anamur hattı ile Antalya'ya yapılan yatırımların ve turist sayılarının güzel bir örnek olduğunu belirten Şahiner, şunları söyledi:
“Mersin-Anamur hattındaki bakir koyların, Antalya kıyılarından farkı yoktur. Ancak şu anda Antalya turizm konusunda bir marka, ancak onun kadar güzel olan Mersin kıyıları değer görmüyor. Bunun en önemli nedenlerinden birisi Antalya'nın havaalanına sahip olmasıdır. Konya Mevlana Müzesi, İnce Minare gibi bilinenlerin dışında da çok önemli değerlere sahip. Bu kapsamda Konya'nın 7 harikasını belirleyip, tanıtmak amacıyla bir çalışma başlattık. Ancak bu tanıtım gerçekleşse dahi, havayoluyla ulaşım konusu çözülmedikçe turist sayısının artırılmasında başarı sağlanamayacak”.
Konya Sanayi Odası (KSO) Başkanı Tahir Büyükhelvacıgil ise, Konya sanayisinin dünyaya açılabilmesi için ulaşım sorununun çözülmesinin, sivil ve uluslararası havaalanının acilen açılmasının çok önemli olduğunu söyledi. Konya’nın dünyayla ticaret yapan bir kent olduğuna işaret eden Büyükhelvacıgil, “Türkiye’nin 100 milyar dolarlık ihracatının 1 milyar 200 milyar dolarlık kısmını Konya gerçekleştiriyor. Türkiye bugün 230 ülkeye, Konya da 160 ülkeye ihracat yapıyor. Bu rakamlar Anadolu’nun ortasında, kendi imkanlarıyla dünyaya açılan Konya için çok önemli” dedi.