Sabiha Gökçen ihalesi onaylandı
Temmuzda Savunma Sanayii Müsteşarlığı tarafından ihale edilen Sabiha Gökçen Havalimanı devri için Yüksek Planlama Kurulu onayı, 4 Şubat’ta tamamlandı.
Hatırlayacağınız gibi Mete Aslan başkanlığındaki SSM ekibinin 9 Temmuz’da gerçekleştirdiği ihalede, Limak-GMR-MAHB konsorsiyumu tahminleri alt üst ederek 1.932 milyar euroluk (KDV hariç) bedel karşılığında, havalimanının yap-işlet-devret bazında 20 yıllık işletme hakkını kazandı. İhalede asıl ihale edilen Türkiye’nin havacılık geleceğiydi ve kazanan Türkiye olacaktır. Hele bir de ihale sonucu bedel, rekor niteliğinde olunca...
2001 yılında birileri Sabiha Gökçen Havalimanı 2007 yılında 3.2 milyar dolara ihale olacak dese herhalde bugün Balıklı Rum Hastanesi’ne yatırılmış olurdu! Arşivlerden o yıllarda Sabiha Gökçen’e yapılan üvey evlat muamelesi yorumlarını okuyabilirsiniz. Kuruluş aşamasında kişisel katkılarımın olduğu Sabiha Gökçen Havalimanı’nı benim için özel kılan bir diğer neden, gerek kuruluşu için ciddi katkıları bulunan gerekse açılışı esnasında ilk uçağı indiren kişinin rahmetli babam Hv. Korgeneral Reşat Turgut olması. Yüce Tanrı’ya ve kozmik enerjiye inanan bir insan olarak, ihale YPK onayının 4 Şubat’ta gerçekleşmesi rahmetli babamın doğum gününe rastlaması açısından bana ayrıca çok anlamlı geldi. Herhalde gökyüzünden de olsa tebessümünü Sabiha Gökçen ve SSM’den esirgememiştir.
İhaleden sonraki seçim süreci ve bürokrasi nedeniyle, ilgili bakanlıklar ve başbakanlık onayı süreci beklenenden fazla zaman aldı. Ancak Limak liderliğindeki konsorsiyum ekibi kalabalık bir kadro ile devir teslim sürecini en ideal şekilde yaşayabilmek için havalimanında birkaç aydır konuşlanmış durumda. Kamuoyunun özellikle ihale esnasında tanıdığı Limak Yönetim Kurulu Üyesi Ebru Özdemir ve kurmayları, istekli ve hırslı çalışmaları ile dikkat çekiyorlar. Limak Grubu ilk defa bir havacılık projesine imza atıyor. İnanıyorum ki Limak liderliğindeki konsorsiyum havacılık sektörüne geçiş transformasyonunu hızlı gerçekleştirerek Sabiha Gökçen Havalimanı’nı daha ileriye götürecektir.
Bu havalimanı özellikle İstanbul’un Anadolu yakasında oturanlar ile tüm Marmara Bölgesi’nde yaşayanların gözbebeği olmalıdır. YPK onayını müteakip Limak grubu önümüzdeki 1 ay içinde uygulama sözleşmesi imzalayacak ve 60-90 gün içinde havalimanının işletmesini devir alarak 10 milyon yolcu/yıl kapasitesindeki terminalin inşaatına başlayacak. Önümüzdeki günlerde Sabiha Gökçen’e uçuş düzenleyen THY, Pegasus, Germanwings, Corendon, Easyjet, Airarabia ve diğerlerine yine bir THY iştiraki olan Sunexpress de katılacak. Ulaştırma Bakanlığı ve ilgili kurumlar, Atatürk Havalimanı’na verdikleri kadar desteği Sabiha Gökçen Havalimanı’na verirlerse eminim Atatürk’ün manevi kızı da en az onun kadar başarılı olur…