İşte Turgut’un şirketin patron ve üst yönetimine tavsiyelerde bulunduğu yazısı…
ATLASJET’TE DEĞİŞİM
ETS Grubu bünyesinde ülkemizin başarılı Düşük Maliyetli Havayolları’ndan (DMH) Atlasjet’te geçtiğimiz günlerde Yönetim Kurulu Başkanı Murat Ersoy, genel müdür ve üst yönetimle yollarını ayırma kararı aldı. Böylece geçmişte Freebird Genel Müdürlüğü ve bir dönem TÖSHİD (Türkiye Özel Sektör Havacılık İşletmeleri Derneği) başkanlığını yapmış olan Tuncay Doğaner en azından bir süre ülkemiz havacılığı üst yönetiminde olamayacak. Şirketlerin üst yönetimlerinde 3-4 yılda bir kan değişimleri görmek normaldir ancak havacılık sektöründe böyle kan değişimleri daha kademeli olursa, geçiş döneminde şirketlerin ticari kaybı daha az olabilir. Atlasjet’e ve genç girişimci Murat Ersoy’a bu süreçte başarılar dilerken işlerinin kolay olmadığını da düşünüyorum.
Tuncay Doğaner, bir dönem TÖSHİD yönetim kurulunda beraber görev yaptığım, saygı duyup takdir ettiğim bir havacıdır. Ancak ortaklık ve işveren-işçi ilişkileri kısmen evlilik ilişkisi gibi mahremiyet içerdiği için somut bir şeyleri bilmeden yorum yapmak aklıselim kimsenin harcı olmamalı. Asıl önemli olan yüzlerce kişinin ekmek yediği, binlerce kişinin dolaylı olarak kazanç elde ettiği Atlasjet’in bundan sonraki iş planının nasıl olacağıdır. Görünen o ki Murat Ersoy geçiş döneminde üst yönetimi yine pilot kökenli olan yöneticilere emanet etmiş durumda, ancak istisnalar hariç havayollarında CEO veya Genel Müdür koltuğunda pilotlar pek başarılı olamazlar. Bu, yaratıcılığın ve ticari reflekslerin çok yüksek olmasını gerektiren bir sektör. Son yıllarda bu kadar çok birleşme ve satın almanın yaşandığı sektör herhalde yoktur.
Atlasjet maalesef Isparta kazası sonrası ciddi bir ticari türbülans yaşamakta, bu nedenle müthiş bir kriz yönetimi gerçekleştirmelidir. Belki de bir yeniden markalaşma sürecine girerek, 1-2 yıl içinde uluslararası bir marka ile birleşmek çözüm olabilir. Gerçi Murat Ersoy’un turizm kökeninden dolayı krizlere karşı refleksleri gelişmiş olabilir ancak havacılık ticari risk katsayısı olarak turizmden daha zorlayıcıdır. 2009’da ETS Turizm’i halka açma planları yapılırken Atlasjet’in geleceği de emniyete alınmalıdır. Tuncay Doğaner ve ekibi ile yollarını ayırmalarının sebebinin ticari olmasını ümit ediyorum çünkü bence Isparta kazası Atlasjet’ten çok ülkemiz sivil havacılığının kazası idi. Benzer durumlar her an her havayolunun başına gelebileceği gibi zor günler ve geçiş sürecinde sivil havacılık sektörünün her anlamda desteklerini esirgememesi gerekir. Sektörel dedikoduculuk ve akbabalık kimseyi zirveye taşımaz…