Atatürk Havalimanı'nda saatlerce süren gecikmeler nedeniyle yolcular uyuklayarak uçak yolu gözlemeye başladı. Sorun köşe yazılarına taşındı. THY Basın Danışmanı Ali Genç, rötarların sebebini rüzgara bağlı kısıtlamalar olarak açıkladı. Uzmanlar, trafiği Sabiha Gökçen'e kaydırmanın sorunu büyük ölçüde hafifleteceğini söylüyor.
Atatürk Havalimanı'nda son günlerde yaşanan rötarlar vatandaşları mağdur ediyor. Kimi yazarlarca köşelere de taşınan bir iki saatlik rötarlar nedeniyle vatandaşlar uyuklayarak uçuş saatlerini takip etmeye çalışıyor. Türk Hava Yolları Basın Danışmanı Ali Genç, İstanbul'da son üç günde rüzgara bağlı olarak pistlerin kullanımı ile ilgili bir takım kısıtlamalar ve kalkış-iniş sürelerindeki (taksi) uzunluğun zincirleme rötara neden olduğu belirtti. Bu sorunları minimuma indirmek için bazı operasyonel tedbirlerin alındığını kaydeden Genç, 'Örneğin İstanbul-Ankara arasına günde iki uçak yerine daha geniş kapasiteli bir uçak kullanarak yolcuları birleştiriyoruz. Böylece taksi sürelerini azaltıyoruz' diye konuştu.
'İKİ HAVALİMANI YAPMAK LAZIM'
Pilot Fevzi Altınbulak ise, iki yeni havalimanı yapılması gerektiğini belirterek şöyle konuştu: 'Rüzgarı karşıya alarak kalkış ya da iniş yapılır. Rüzgarın şiddeti bizim hızımıza doğrudan etki eder. Bu sebeple arka rüzgarla kalkış ve iniş yapılmaz. Rüzgarın istenildiği gibi esmemesi sorun yaratır ama tek başına bu sorunu açıklamaz. Asıl sebep Atatürk Havalimanı'nda yan yana iki adet pist var. Bu pistleri aynı zamanda kullanmak mümkün olmuyor. Bu nedenle Atatürk Havalimanı'nda 3 pist olsa bile biz 2 pist var kabul ediyoruz. Bir diğer sebep ise uçakların iniş ve kalkış sürelerinde Avrupa standartlarını teknolojik nedenlerle yakalayamamış olmamızdır. Sabiha Gökçen ile Atatürk Havalimanı Trakya Bölgesi'ne hizmet veriyor. Kısa vadede İzmit'te bulunan Köseköy Havalimanı aktif hale getirilebilinir. Uzun vadeli alınacak önlemlerin başında ise bölgeye bir tane değil iki tane havalimanı yapılması geliyor'
Çekirge: Kesişen pist sorunu var
Hürriyet Gazetesi Yazarı Fatih Çekirge, rötar nedeniyle ortaya çıkan sorunları köşesine taşıdı. Çekirge, 'Atatürk bekleme alanı ve silindirik esaret' başlıklı yazısının ardından Devlet Hava Meydanları Genel Müdürü Orhan Birdal'ın kendisini arayarak sorunun rüzgardan kaynaklandığı bilgisini doğruladığını ifade etti. Çekirge, 'Anladığım kadarıyla Atatürk Havalimanı'ndaki pistlerin yerleşme biçimi ve sistemi ne yazık ki bu kapasitedeki bir havalimanını taşıma teknolojisine sahip değil. Böyle olunca rüzgar güneyden estiği zaman sorun yaratıyor. Bu durumda bekleme süresi başlıyor' dedi. Çözüm için ne yapılması gerekiyor? Sorusuna Devlet Hava Meydanları Genel Müdürü Orhan Birdal'ın '3'üncü Havalimanı' şeklinde cevap verdiğini ifade eden Çekirge, 'Ben diyorum ki insanın uzayda şehirler inşa ettiği ve uzay mekiğinin motorsuz iniş yaptığı bir dönemde, İstanbul gibi bir dünya başkentinin en önemli havalimanın rüzgar nedeniyle böyle bir sorun yaşamasını ben kabul edemiyorum. Bu çileyi sadece bizim çektiğimiz düşünülmesin. Sabahtan beri mailler alıyorum' şeklinde konuştu.
Uzmanlar 'Sabiha Gökçen çözer' diyor
Uzmanlar, Atatürk Havalimanı'nı rahatlatacak formülün, hava trafiğini Sabiha Gökçen'e kaydırmak olduğunu söylüyor ve Pegasus'u örnek veriyor. Pegasus, yolcuları Anadolu'dan Sabiha Gökçen'e getirip Avrupa'nın 28 noktasına dağıtıyor. Türk Hava Yolları da bazı yurtdışı hatlarını Sabiha Gökçen'e kaydırabilir. Londra, Paris, Zürih gibi destinasyonların en azından birini bu havalimanına yapabilir. Türkiye Özel Sektör Havacılık İşletmeleri Derneği Genel Sekreteri Musa Alioğlu da, 'Öncelikle Sabiha Gökçen Havalimanı bu haliyle bile Atatürk Havalimanı'nı rahatlatıyor' diyor. Sabiha Gökçen'de ikinci pist için tüm teknik hazırlıklar tamamlandı. Başbakan Erdoğan da 'olur' verdi. Yeni pistin yapımına iki ay içinde başlanması, 15-16 ay içinde tamamlanması bekleniyor.
Bülent ŞANLIKAN / Akşam