KKTC’de Ercan Havalimanı’nın özelleştirme çalışmalarında son aşamaya gelindi. Özelleştirme ihalesinde şartnamenin bu ay çıkması beklenirken, TAV, Limak, İbrahim Çeçen, Çelebi gibi grupların Ercan Havalimanı ile ilgilendiği belirtiliyor. Ekonomist Dergisi’nde yer alan habere göre, siyasi nedenlerde sadece Türk şirketlerinin ilgi göstermesi bekleniyor.
YİD uygulanacak
Bu havaalanı özelleştirmesinin ülkesi için çok önemli bir atılım olacağını söyleyen KKTC Başbakanı İrsen Küçük, şu açıklamayı yaptı: “Amacımız satışın ardından Ercan Havalimanı’nı büyütmek ve daha modern bir altyapı ile hizmete sokmak. KKTC için, bu tesis hayati bir öneme sahip. Yap-İş-Devret (YİD) modeliyle özelleştirmek üzere çok yakında ihaleye çıkacağız. Sanıyorum bu ay içinde gerekli kitapçığı hazırlar, katılımcıların önüne koyarız.”
Ercan Havalimanı’nın yıllık yolcu kapasitesinin halen 2.5 milyon olduğunu belirten Küçük, özelleştirme sonrası yapılacakları şöyle özetledi: “Yap-İşlet-Devret modeli ile yıllık yolcu kapasitesi 2 katına çıkarılacak. İhaleyi kazanan şirkete ikinci pist kurma zorunluluğu da getirilecek. İkinci pist devreye sokularak havalimanının pist uzunluğu 3 bin 200 metreye çıkarılacak. Yeni hali ile terminalde 8 körüklü kabin olacak.”
Finansman sıkıntısı
İhaleye sadece Türk firmalarının katılacak olması nedeniyle, kredi kaynakları olarak da Türk bankalarının devrede olacağı söyleniyor. Limak Yönetim Kurulu Üyesi Ebru Özdemir, ihale şartlarının belirlenmesini beklediklerini belirtirken, TAV Holding CEO’su Sani Şener, finansman konusunda bir sorun çıkmayacağını vurguladı. Şener, şunları söyledi: “KKTC’nin yurtdışında tanınmaması nedeniyle dış kaynak bulunmasa bile Türk bankalarından kredi desteği sağlarız. Ayrıca belirtmeliyim ki, gerekirse ihale bedelini nakit olarak da karşılayabilecek güçteyiz.”
Yeni KTHY, Anadolu Jet’ten uçak kiralayacak
Ekonomist Dergisi’ne iflas eden Kıbrıs Türk Hava Yolları’nın (KTHY) yerine yeni kurulacak havayolu şirketi hakkında da bilgi veren KKTC Başbakanı İrsen Küçük, şunları söyledi: “Bu şirket 28 ortaklı olarak yakında hizmet vermeye başlayacak. Yeni şirketin yüzde 60’lık hissesine özel sektör, yüzde 30’una Kıbrıs hükümeti ve yüzde 10’luk hissesine de Türk Hava Yolları (THY) sahip olacak. Özel sektörün istemesi halinde hisselerimizin tamamını da satabiliriz. Hisseleri 100 bin dolardan başlayan şirketin kuruluş sermayesi 12 milyon dolar olarak belirlendi. Türkiye’deki Rekabet Kurulu’ndan kararı çıkan şirket, ilk etapta Anadolu Jet’ten 3 uçak kiralayıp en kısa zamanda işe başlayacak.”
Hürriyet