Araştırma sonunda usulsüzlük tespit edilen şirketlere yüksek oranda ceza kesileceği ifade ediliyor. Bakanlığın neden böyle bir talepte bulunduğunu bilmeyen sektör temsilcileri, uçak yakıtı dışarıda satılmadığı için kaçakçılık olayının olacağına ihtimal vermiyor. Maliye Bakanlığı, havayolu şirketlerine gönderdiği yazıyla, 2004-2008 Eylül döneminde, yurtiçi ve yurtdışında alımı yapılan uçak yakıtıyla ilgili detaylı bilgi istedi. Şirketler, yurtiçi ve yurtdışı seferlerinde aldığı yakıt miktarı, yakıtın hangi fiyatla alındığı, ne kadar fatura kesildiği, hangi petrol şirketinden alım yapıldığı gibi bilgileri içeren detaylı raporu hazırlayarak bakanlığa gönderecek.
Türkiye Özel Sektör Havacılık İşletmeleri Derneği (TÖSHİD) Genel Sekreteri ve Saga Havayolları Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Musa Alioğlu, Maliye Bakanlığı'nın, havayolu şirketlerinden ilk defa uçak yakıtıyla ilgili detaylı bilgi istediğini belirterek, raporun, özellikle iç hatlarda yoğun uçuş yapan havayollarından talep edildiğini söyledi. İstenen bilgilerin yakıt satan şirketlerden de öğrenilebileceğini ifade eden Alioğlu, "Uçak yakıtı dışarıda satılmadığından bu konuda kaçakçılık olacağına ihtimal vermiyorum. Yakıt satan şirketlerle, yakıt alan havayollarından gelecek listeler karşılaştırılarak sağlıklı bir veri elde edilmek istendiğini düşünüyorum." dedi.
Pegasus Havayolları Genel Müdürü Sertaç Haybat, iç hat ile dış hat uçuşlarında satılan yakıt fiyatlarında farklılık bulunduğunu ifade ederek, "İç hatta uçan şirketler, yakıtta KDV ödemiyor. Acaba, dış hatta uçup da iç hatta uçuyormuş gibi göstererek yakıt alan şirketlerin olup olmadığını mı tespit etmeye çalışıyorlar? Biz, istenen bilgileri hazırlayıp bakanlığa gönderdik." şeklinde konuştu. Onur Havayolları Genel Müdürü Şahabettin Bolukçu da, Maliye Bakanlığı'ndan yakıt desteği istediklerini, istenen bilgilerin de bu yönde yapılacak çalışmaya yardımcı olabileceğini bildirdi. SunExpress Havayolları Genel Müdür Yardımcısı Hacı Say ise, yakıt alımlarındaki ödemelerin banka aracılığı ile yapıldığı ve tüm işlemlerin kayıt altına alındığını söyledi. "Bakanlık, veri toplama amaçlı bir çalışma yapıyor." diyen Say, bu tür çalışmaların Gümrük tarafından da yapıldığını bildirdi.
Mustafa Gün-ZAMAN