ESBAŞ’da şu anda havacılıkla ilgili üç fabrika üretimine devam ederken, orta vadede İzmir’in daha çok yatırım çekebileceği belirtildi. Havacılık, uzay ve savunma sanayinde geleceğin yıldızı olarak gösterilen İzmir ESBAŞ’ta Airbus, Boeing gibi dünyaca ünlü havacılık firmalarına üretim yapan PFW Havacılık, Lisi-Aerospace ve Stork Fokker olmak üzere üç fabrika yer alıyor. Dünyada 7 fabrikası bulunan PFW Havacılık Sanayi Genel Müdürü Jürgen Viehrig, İzmir’de faaliyete geçtikleri günden bu yana 6 milyon dolar yatırım yaptıklarını, 105 kişi istihdam ettiklerini, 2009 yılında da yeni projelerle birlikte ek istihdam sağlayacaklarını söyledi.
Airbus’a kanatçık
Boeing için boru, Airbus için hem boru, hem de yapısal parçalar ürettiklerini belirten Viehrig, 2009 yılında yaklaşık 4 milyon dolar yatırım yaparak, yeni yılda Airbus için kanatların üzerinde bulunan küçük kanatçıkların üretimine başlayacaklarını açıkladı. Viehrig, "Uçakların kanatlarının üzerinde iniş ve kalkışında açılıp kapanan küçük kanatçıklar bulunuyor. 2009 Nisan ayında Airbus uçakları için bu küçük kanatçıkların üretimine başlayacağız. Şu an bazı arkadaşlarımız Almanya Bremen’de Airbus’da eğitim alıyorlar. Bir grup daha gidecek. Orada kullanılan cihazlar, tezgahlar buraya transfer edilecek. Nisan ayında da İzmir’de ilk üretimlerimizi yapacağız" dedi.
Büyük firmalara davet
İzmir’de serbest bölge olarak ESBAŞ’ın bulunmasının büyük avantaj olduğunu ile getiren Viehrig, "Burada bir tane muhatabınız var. Kiralama, su, enerji, telekomünikasyon konularında olmak üzere her konuda destek veriyorlar. İzmir’in insan kaynağı, liman yönünden de avantajları bulunuyor. Çok iyi üniversiteler var. Bu üniversitelerden de elemanlar alabiliyoruz. İzmir’de Ankara ve İstanbul’a kıyasla daha uygun ücretlere çalışan bulanabiliyor. İzmir, kısa gelecekte değil ama çok büyük firmaların gelmesiyle, yatırım yapmasıyla yıldızının parlayabileceğini düşünüyorum" diye konuştu. 2001 yılında faaliyete geçen, General Electric, Airbus gibi firmalarla çalışan Fransız Lisi-Aerospace de uçakların bağlantı elemanlarını, motor parçalarını civata, somun, vidalarını yapıyor. Firmanın Mali ve İdari İşler Direktörü Serkan Kayan, 80 kişi ile başladıklarını bugün istihdamı 310 kişiye çıkardıklarını belirterek, "Bugüne kadar 16.5 milyon euro yatırım yaptık. 2010 yılında istihdam sayımızı 500 kişiye yükseltmeyi hedefliyoruz" dedi. Havacılık sektöründe İzmir’de kümelenme modeli oluşturulabileceğini ifade eden Kayan, "İzmir, model oluşturabilir. Projenin bir yerinde biz de yer almak isteriz. Yatırımlarımız devam ediyor. İzmir yatırım için uygun. Sıkıntı çekmiyoruz. Tedarik konusunda sıkıntımız yok. Bölge ihtiyaçlarımıza cevap veriyor. Havacılık sanayinin geliştiği Eskişehir’e de uzak değiliz" dedi.
ARZU ÇETİK-Hürriyet