Tıpkı Atatürk Havalimanı’nda olduğu gibi artık Sabiha Gökçen Havalimanı’nın çevresi de sarıldı ve bundan sonrası için istimlak olanağı pek kalmadı.
Yazarımız Ünal Başusta, dünyada deniz doldurularak inşa edilen havalimanlarından, mega projelerden yola çıkarak İstanbul’u gelecek yüzyıla taşıyacak havalimanının nasıl olacağı konusunda araştırma yaptı.
Deniz doldurularak yapılacak bir havalimanının artı ve eksileri nelerdir?
Hayırsız Ada veya Yassıada gibi adaların düzlenerek ve civarı doldurularak yapılacak bir havalimanı projesi olanak dahilinde midir?
Ünal Başusta’nın yazısı için;
http://www.airkule.com/default.asp?page=yazar&id=341
İşte Dünyanın en büyük deniz doldurma projelerinden birisinin videosu:
http://www.vidoemo.com/yvideo.php?china-s-new-mega-project-shanghai-yangshan-deep-water-port-a-part-5-5=&i=LXFMTFNscWuRpM2hEQTA
http://www.imaginechina.com/showTopicDetail.ic?id=7261
http://www.eai.nus.edu.sg/BB290.pdf
Hong Kong International Airport (HKG) : Hong Kong havalimanını inşa edenler, batmayı önlemek için evvela deniz tabanını sert bir zemin bulana kadar temizlediler. Havalimanı 1998 yılında açılarak o güne kadar şehrin göbeğine büyük cambazlıklar yaparak inmeye çalışan pilotları rahatlattı. Dünyanın en işlek ikinci havalimanı oldu ve bugün 90 hava yolu 150 destinasyona sefer yapıyor. 2007 yılında dünyanın en iyi hava limanı seçildi. Yılda 3.5 milyon ton kargo taşıdı. Hava limanında 60 bin kişi çalışıyor. Şehre ulaşım araba, otobüs, tren ve hızlı feribotla sağlanıyor.
http://www1.american.edu/TED/airport.htm
http://en.wikipedia.org/wiki/Hong_Kong_International_Airport