Hava-İş’in konuya ilişkin açıklamasında şöyle denildi.
Hava-İş Sendikası SHGM tarafından hazırlanan ve sosyal tarafların görüşüne açılan uçucu ekiplerin çalışma koşulları ve sosyal hayatlarını temelden etkileyen SHT 6A-50 Havacılık Talimatı ile ilgili son yayınlanan taslakta uçucu ekipler aleyhine büyük değişiklikler yapıldığını belirterek uçucu ekipler için bu maddelerin geri çekilmesi talebiyle SHGM'ne yönelik imza kampanyası başlatacağını duyurdu.
Hava-İş sendikası sendikalı sendikasız tüm uçucu ekipleri bu imza kampanyasına katılmaya davet etmektedir.
Hava-İş sendikası ayrıca uçucu ekiplerin mesleki örgütleri TALPA ve TASSA'yı da bilimsel verilere ve uluslararası standartlara aykırı bu düzenlemeler konusunda birlikte davranmaya çağırmaktadır.
İmza Kampanyası metni
T.C. ULAŞTIRMA BAKANLIĞI SİVİL HAVACILIK GENEL MÜDÜRLÜĞÜ’NE
Hakkı Turayliç Caddesi No:5 Emek/Ankara
Genel Müdürlüğünüzce 29.12.2009 tarihinde yayınlanarak sosyal tarafların görüşlerine açılan, bir uçucu ekip üyesi olarak çalışma koşullarımı ve sosyal hayatımı temelden etkileyen SHT 6A-50 Talimatı ile ilgili Revizyon 5 Taslağı, gelen görüşler sonrası 31.03.2010 tarihinde değiştirilerek tarafınızdan yeniden yayınlanmıştır.
SHT 6A-50 Talimatı çalışma koşullarını, bir anlamda da uçucu ekiplerin yorgunluğunu etkileyen dolayısıyla uçuş emniyeti ile direkt ilişkili bir düzenlemedir.
Uçuş emniyeti ise, insan hayatı ve kamu yararı yönünden en çok gözetilmesi gereken temel düzenlemedir. Uçucu Ekiplerin görev süre ve dinlenme süreleri konusu, uluslararası alanda bilimsel temellere dayandırılan bir konudur.
Yorgunluk ölümlü havacılık kazalarının 15-20%'sine insan hatası olarak katkıda bulunuyor. Yorgunluğun ulaşımdaki (hava, deniz, kara, demiryolu) kazaların % 20-30'una katkısı olduğu hesaplanmaktadır (örneğin NTSB tarafından).
Bütün bu bilimsel gerçekler ve uluslararası raporlar ortada iken ülkemizin Avrupa Birliği üyeliği ve Avrupa Birliği hukukuna uyumlaştırılması zorunlu olan konulardan en önemlisi olan bu konuda bir kısım uyumlaştırmalar getiren SHT 6A-50 Revizyon 5 Taslağı, ne yazık ki yeni yayınlanan 2. Versiyonu tam tersi büyük değişikliklere uğratılmıştır.
Yayınlanan 2. Talimat Taslağı ile ilk yayınlanan taslakta düzenlenen birçok madde tanımlama ve kısıtlamalar EU OPS kriterleri dikkate alınmayarak biz uçucu ekiplerin aleyhine ve havayolu işletmeleri lehine değiştirilmiştir.
Söz konusu Talimatla hukuken uçuş emniyeti yönünden sorumlu olan bizlerin yok sayılması ve düzenlemelerin havayolu işletmelerinin rekabet/maliyet kaygılarına terk edilmesi Anayasamızın sosyal devlet kavramı ile uyuşmamaktadır.
Bu kapsamda yeni Taslağın bilimsel veri ve uluslararası standartlara uygun olarak değerlendirilmesi ve ikinci Taslakta uçucu ekipler aleyhine yapılan değişikliklerin yeniden gözden geçirilerek taslaktan çıkarılmasını talep etmekteyiz.
Gereğini saygılarımla arz ederim.
ADI SOYADI ÜNVANI GÖREVLİ OLDUĞU HAVAYOLU İMZA