Ercan Havalimanı ihalesiyle TAV, Limak, Çeçen, Çelebi gibi grupların ilgilendiği belirtiliyor. Kıbrıs Telekom için de düğmeye basıldı. Kıbrıs'ta Telekom'un taliplileri arasında Türk Telekom'un da adı geçiyor. Bir diğer özelleştirme kalemi ise enerji... Ada'da bir santralı bulunan Aksa Enerji de özelleştirme takvimini yakından takip ediyor.
Ekonomik krizin olası etkilerini azaltmak ve daha hızlı bir büyüme sağlamak için harekete geçen Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) rakibinden hızlı davranarak özelleştirme kutusunu açtı. Mart ayında çıkardığı özelleştirme yasasıyla ilgili hukuksal çalışmaları yapan KKTC, ada halkının yoğun itirazlarına karşın bu kararından vazgeçmeyecek gibi görünüyor. Anımsanacağı gibi finansal krizin en çok etkilediği ülkelerden biri olan Yunanistan ve ardından Güney Kıbrıs da kısa bir süre önce devletin elindeki kurumları satacağını açıklamıştı. İki komşu şimdi de özelleştirme konusunda rekabet etmeye hazırlanıyor.
İLK ADIMI GEÇEN MART ATTI
Birkaç yıldır Avrupa Birliği ve Türkiye ile yürüttüğü yeniden yapılanma çalışmalarının bir sonucu olarak özelleştirmeleri uygulama kararı alan KKTC, ilk adımı 27 Mart 2012'de attı. Adada iktidar olan Ulusal Birlik Partisi (UBP) milletvekillerinin oylarıyla 27 Mart 2012 sabaha karşı özelleştirme yasası Kıbrıs Cumhuriyet Meclisi'nde kabul edildi. Yasa kabul edildikten sonra iktidar; muhalefet, işçi sendikaları ve basının yoğun eleştirilerine karşın özelleştirme için düğmeye bastı.
Aslında KKTC'de özelleştirilecek kamu iktisadi teşekkülü ya da özerk kuruluş sayısı oldukça az. Daha önce iflas ettiği için kapısına kilit vurulan KKTHY'nın yanı sıra Ercan Havalimanı, elektrik üretim, iletim ve dağıtım işini yapan Kıbrıs Türk Elektrik Kurumu (KIB-TEK) ve Kıbrıs Telekom var.
ERCAN İÇİN TEKLİFLER ALINIYOR
Kıbrıs'ta özelleştirmenin ilk adımı havalimanıyla başladı. Mayıs sonunda, Ercan Havalimanı'nın işletme hakkı devri yöntemiyle özelleştirilmesi için açılan ihalede teklifler kabul ediliyor. 90 gün sürecek olan teklif kabulünde son gün 27 Ağustos. Ercan Havaalanı için açılan ihale, KKTC'de Özelleştirme Yasası'nın yürürlüğe girmesinden sonraki ilk özelleştirme ihalesi... Yeni Ercan projesi ihalesini kazanacak firma, yapacağı yatırımlarla birlikte 25 yıl boyunca havaalanını işletecek ve karşılığında da devlete ciro paylaşım bedeli ödeyecek. Firmanın, yatırımları gerçekleştirmek için 4 yıllık süresi olacak. İhale ile Türkiye'den TAV, Limak, Çeçen, Çelebi gibi grupların ilgilendiği belirtiliyor.
YENİ HAVAYOLU ŞİRKETİ
KKTC Başbakanı İrsen Küçük, daha önce Atlas Jet'e satılan ancak KKTC'nin vazgeçmesi nedeniyle şu anda atıl durumda bulunan KTHY için yeni bir formül bulduklarını söyledi. Küçük, 'Yüzde 60'ı özel sektöre ait olacak bu şirketin ortak sayısı 28 olacak. Eğer özel sektör isterse kendi hisselerimizi satacağız' dedi. Hisseleri 100 bin dolardan başlayan şirketin kuruluş sermayesi 12 milyon dolar olarak belirlendi. Yeni şirketin ilk etapta Anadolu Jet'ten uçak kiralayarak hizmete vermesi hedefleniyor.
AVRUPALI ŞİRKETLER DE YOĞUN İLGİ GÖSTERİYOR
KKTC Ekonomi ve Enerji Bakanı Sunat Atun AKŞAM'a, özelleştirmedeki hedefleri şöyle anlattı: 'İlk etapta Ercan Havalimanı'nın ihalesi ile başladık. Burada teklifleri alıyoruz, ağustosta sonlanacak. Hem Türkiye'den hem de Avrupa'dan ilgi gösteren firmalar var. 500 milyon TL gibi bir rakam bekliyoruz buradan.
AKŞAM'A konuşan KKTC Ekonomi ve Enerji Bakanı Sunat Atun, Güney Kıbrıs'ın çöken ekonomisi ile kıyaslandığında Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin birçok olumlu dinamiği bulunduğunu' söyledi. Atun özelleştirmelerin ardından yabancı sermayenin daha çok geleceğinin de altını çizdi. Atun güneyle kuzey arasındaki farkları da şöyle sıraladı: 'Güneyin geçmişten gelen bazı avantajları var. Ama şu anda ekonomik daralma içindeler. Avrupa'daki kriz güneyi daha da çok zorlayacak.'
Esin GEDİK / AKŞAM