Uluslararası Sivil Havacılık Teşkilatı (ICAO) tarafından belirlenen kurallar kapsamında hazırlanan yangın tatbikatında, bir uçağın gövde üzerine piste indiği, yangın çıktığı ve yaralı olduğu var sayılarak, yangın söndürme, pist köpükleme ve ilk yardım uygulaması yapıldı. Apronda, 4 ton atık yağ ve kirli gaz karışımı ile 600 litre motorin ve benzin karışımı dökülerek ateşlenen alan, itfaiye ekipleri tarafından kısa sürede söndürülürken, tatbikatta uçakların acil iniş yapma ihtimaline karşı pist de senaryo gereği köpüklendi.
Tatbikat, kaza yerindeki yaralıların, sağlık ekipleri tarafından ilk müdahaleleri yapıldıktan sonra ambulanslarla hastaneye sevk edilmesiyle son buldu. Mülki İdare Amiri Mehmet Ali Ulutaş, Atatürk Havalimanı'nın ülkemizin en büyük havalimanı olduğunu, yaz aylarında günde 850-900 uçağın inip kalktığını söylerken, tatbikatın amacının itfaiye ve sağlık birimlerinin olası bir acil duruma karşı hazır olup olmadıklarını görmek olduğunu açıkladı.
Atatürk Havalimanı DHMİ Başmüdürü Celal Özuğur da, havalimanı itfaiyesinin olası yangınlara karşı hazırlıklı olduğunu belirtirken, 18 ton su, 250 kilogram kuru kimyevi toz, 4 ton atık yağ ve 600 litre yakıtın kullanıldığı tatbikatın 5 bin YTL'ye mal olduğunu söyledi
Bu arada DHMİ tarafından satın alınan 14 araçtan Atatürk Havalimanı’na verilen 3 tanesinin de tanıtımı yapıldı. Yangına müdahalede üstün özelliklere sahip olan araçlardan bir tanesinde ise 20 metre uzunluğundaki delme özelliği bulunan teleskopik bom bulunuyor. Kabini delerek uçağın içindeki yangına su sıkmaya yarayan bu araç, dünyanın sayılı havaalanlarında bulunuyor.
İşte DHMİ'nin yangın tatbikatından görüntüler...