Uçuş Güvenliği Teşkilatı 25 Şubat'ta THY’nin İstanbul-Amsterdam seferini yaparken Amsterdam’da düşen Boeing 737-800 tipi uçakla ilgili kaza raporunu THY, Boeing ve Schiphol Havalimanı İşletmesine gönderdi.
ARIZA YÜZÜNDEN HIZ KAYBETTİ
10 aylık çalışmanın ardından kazayla ilgili raporunu tamamlayan teşkilat faturayı üretici firma Boeing'e kesti. Teşkilat, kazada Boeing'i yüzde 80 kusurlu buldu. Ulaştırma Bakanlığı’ndan üst düzey bir yetkili "Raporda, kaza nedeni olarak altimetre arızası gösteriliyor. Boeing, kazada yüzde 80 kusurlu bulunmuş. THY ve hava meydanında küçük oranlarda (yüzde 10’ar kusur tespit edilmiş" dedi.
Raporda uçağın iniş anında otomatik pilota bağlı olduğu, sol yanda bulunan irtifa göstergesindeki (altimetre) arızanın, düşüşten önce uçağın hız kaybetmesine yol açtığı da belirtildi. Altimetrenin yanlış yönlendirmesi nedeniyle 250 kilometre hızla giden uçağın aniden hız kestiği kaydedilen raporda “Pilotlar bunu fark ettiğinde artık çok geçti” ifadelerine yer verildi. Hollanda Uçuş Güvenliği Teşkilatı, uçağın iniş yapmak için alçaldığı Schiphol Havalimanı işletmesini de kusurlu buldu.
Uçağın dikkat çekici biçimde alçalmasına karşın pilotların uyarılmaması havalimanı idaresine yüzde 10 kusur verilmesinde etkili oldu.
SAVUNMA İSTEDİLER
Teşkilat; THY, Boeing ve Schiphol Havalimanı işletmesinden 60 gün içinde savunmalarını istedi.
Boeing 737-800 tipi uçak Schiphol Havalimanına inişe geçtiği sırada tarlaya düştü. Uçak üçe bolündü. Kazada, 3'ü pilot biri kabin görevlisi 9 kişi yaşamını yitirdi.
HER YOLCU, 20 MİLYON $ TAZMİNAT TALEP EDEBİLİR
Sivil havacılık uzmanları kazada yaşamını yitirenlerin yakınlarının ya da zarar görenlerin bu aşamada tazminat davası açmalarının söz konusu olup olmadığı sorusunu “Mağdur yakınları ya da mağdurlar, her zaman dava açabilir. Bu aşamada da açabilir. Ancak, konuya bakacak hâkimler karar verebilmeleri için kazayla ilgili raporu görmek, bilmek ister” sözleriyle yanıtladı. Kazazedeler, Boeing'e dava açmak için Amerikalı avukatlarla anlaşmıştı. Amerikalı avukatlar kazada ağır yaralanan yolculardan her birinin Boeing'den 20 milyon dolara varan tazminat talep edebileceğini belirtmişti.
Olcay AYDİLEK-Habertürk