Airbus yolcu uçaklarının ana şirketi Avrupa Birliği şirketi EADS ile askeri havacılığın önde gelen şirketlerinden İngiliz BAE Systems arasındaki birleşme görüşmelerinin ileri bir aşamada olduğunun ortaya çıkması sektörü hareketlendirdi. İki şirketin birleşmesi halinde Airbus'ın en büyük rakibi Amerikalı Boeing'in satış gelirlerini de geçilebileceği belirtiliyor. Anlaşmanın bir hafta içinde imzalanabileceğini yazan Wall Street Journal'ın haberine göre BAE ile EADS geçen yıl birlikte aşağı yukarı 90 milyar dolarlık gelir elde etti.
Halihazırda dünyanın en büyük havacılık şirketi olan Amerikalı Boeing ise geçen yıl 68.7 milyar dolar gelir sağladı. Reuters'ın analizine göre EADS ile BAE arasındaki birleşme görüşmelerinin özellikle askeri siparişlerin dünya genelinde azalmasıyla savunma şirketlerinin kazanç kayıplarını ticari sivil havacılık alanındaki faaliyetlerle telafi etme çabasına yol açtığı belirtiliyor. EADS-BAE ortaklığının yüzde 60'a yüzde 40 olarak şekilleneceği iddia edildi.
Savunma bütçeleri azaldı ticari uçak talebi arttı
Jet motoru üreticisi MTU Aero Engines CEO'su Egon Behle, "Askeri işler bugünlerde büyüme motoru rolü oynamıyor. Önümüzdeki iki yıl için askeri bütçelerde artış görünmüyor" saptamasında bulundu. Savunma bütçelerindeki azalışa tezat olarak ticari havacılık siparişlerinde de muazzam artış yaşanıyor.
Airbus önümüzdeki 20 yılda küresel çapta hava yolu şirketlerinin 4 trilyon dolar değerinde ticari uçak talebinde bulunacağı öngörüsünde bulunmuştu. BAE gelirlerinin yüzde 98'ini savunma ve güvenlik sektöründen elde ediyor. BAE ile EADS'nin birleşmesinin özellikle EADS'nin Avrupa haricindeki varlığını güçlendireceği belirtiliyor. Danışmanlık şirketi Edison analisti Roger Johnston, "Anlaşma savunma sektörüne gereğinden fazla maruz kaldığını düşünen BAE ile açıkça ABD'de köprübaşı elde etmeyi hedefleyen EADS için iyi bir endüstriyel mantığı var" yorumunu yaptı.
'Savunma-güvenlik payı yüzde 8'e inecek'
MTU, 2020 yılında askeri siparişlerin oranının yüzde 8'e ineceğini tahmin ediyor. Havacılıkta askeri siparişlerin payı bu yıl yüzde 14.6, 1985 yılında ise yüzde 80'di. Deutsche Bank'ın hesaplarına göre bir EADS-BAE birleşmesi halinde ortaya çıkacak şirketin toplam gelirinin yüzde 41'ini sivil havacılık, yüzde 43'ünü ise savunma ve güvenliğin oluşturması bekleniyor. Kalan kısım ise helikopter ve uzay çalışmaları gibi alanlardan elde edilecek. Amerikan Boeing'in faaliyet gelirleri içinde ticari-sivil kısım 36.17 milyar dolar, savunma, güvenlik ve uzay 31.98 milyar dolardan oluşuyor. Birleşme sonrası oluşacak yeni şirketin 2011 verilerine göre satış gelirinin 92.8 milyar dolar olması bekleniyor. Bu şirketin, Boeing'i geride bırakacağı anlamına geliyor. Öte yandan Almanya hükümetinden bir kaynak Almanya'nın, İngiliz BAE Systems ve Airbus'ın sahibi EADS arasında planlanan birleşmeyle ilgili olarak Fransa hükümetiyle yakın konsültasyon içinde çalışmak istediğini söyledi. Almanya ve Fransa hükümetlerinin EADS'ta payı bulunuyor.
Dünya