Türkiye'de, 180'den fazla yolcu ve kargo uçağı 9 havayolu şirketi tarafından kullanılan Airbus'ın, işbirliği yaptığı şirketlerde 2025'e kadar 2 bin 500 kişiye istihdam sağlanması ve ortaklaşa yürütülen projelere 2,4 milyar dolar yatırım yapılması bekleniyor.
Airbus, Türkiye'yi A320'nin yanı sıra tamamen yeni A350 XWB gibi sivil uçaklar ve A400M programı için stratejik ortak olarak görüyor. Şirket bu yüzden Türk havacılık sanayii ile uzun süreli endüstriyel işbirliğini de sürdürmeyi amaçlıyor. Airbus iş paketlerinin Türkiye'de 2025'e kadar 2 bin 500 kişiye istihdam sağlaması ve Türkiye'deki projelere yapılan yatırımların da 2,4 milyar dolan bulması bekleniyor. TUSAŞ A320 ailesi uçaklarının gövde parçalarının (18 No'lu gövde panelleri) üretim ve montajından sorumlu. Şirketler arasındaki ilk kontrat ayda 3 parça için yapılmıştı ve bu sayı zamanla arttı ve iki kurum arasında imzalanan yeni bir kontrat ile TUSAŞ tüm A320 ailesi uçaklar için bu parçanın tek üreticisi oldu. TUSAŞ, 2008'de A350 XYVB'nin kanatçık (aileron) parçasının tasarım ve üretiminden sorumlu tek şirket seçildi. İzmir'de yer alan PFW Havacılık Sanayi Airbus A320 ailesi uçaklarının basınçlı zemin çerçeveleri, yedek merkez tankları ve Ram Hava Tribünü yuvası gibi yapısal parçalarının montajını gerçekleştiriyor. PFW, birçok Airbus uçağı için her ay binlerce değişik tüp tipleri üretiyor. PFVV ayrıca 2008'de A321 uçaklarının flap montajı kontratını da kazandı.
A 320 ailesi uçakların tüm yedek yakıt tankları bugün Türkiye'de üretiliyor. İstanbul'da yer alan KaleAero merkez tank duvarları üretiyor ve PFVV-İzmir de bunları tüm birime montajlıyor. İzmir merkezli LISI, tüm Airbus uçakları için bag üretiyor ve yine İzmir'de yer alan Fokker Elmo A400M uçakları için elektrik donanım üretiyor.
Mustafa Gün/Zaman