Türkiye Havayolu Pilotları Derneği (TALPA) Başkanı Kaptan Pilot Gürcan Mantı Atatürk Havalimanı’nda görev yapan gazetecileri derneğin Florya'daki yeni Genel Merkezi'nde kahvaltılı sohbet toplantısında ağırladı.
PİLOT HAVUZU
TALPA’nın yeni projelerini paylaşan Mantı, işsiz pilotlara çok büyük fayda sağlayacak ‘Pilot Havuzu’ projesini müjdeledi. Projeyle ilgili bilgi veren Mantı, “Dünyada yıllardır uygulanan 'Pilot Havuz'u sistemi üzerinde çalışıyoruz. İşsiz pilotlar ister yabancı olsun ister Türk bize müracat edecek. Kendilerinin sertifikalarını, tüm belgelerini inceleyeceğiz. Pilot arayan bir havayolu bizimle irtibata geçecek. Biz de havuzda yer alan pilotların listesini ve kendileri hakkındaki bilgileri havayolu şirketlerine vereceğiz. Şirketler buradan kendi kriterlerine uyan pilotları seçecekler. Proje için Türk Hava Yolları ve Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü ile görüşmemiz oldu. Olumlu yaklaştılar. Diğer özel sektör havayolları ile de görüşeceğiz. Projeyi hayata geçirebilirsek, havayolları ile pilot istihdamı konusunda protokol imzalayacağız. Projeden kazanç değil, prestij sağlamak amacımız” dedi.
JUST CULTURE’NİN ÖNEMİ
11 Eylül’de Hollanda’nın başkenti Amsterdam’da düzenlenen Avrupa Pilotlar Birliği(ECA) Başkanlar Kurulu Toplantısı’na katıldığını söyleyen TALPA Başkanı, toplantıda ele alınan konular hakkında bilg verdi. Amsterdam’da ECA’ya üye 14 ülkenin başkanlarının en çok üzerinde durdukları konunun Adil Kültür(Just Culture) ve birikmiş yorgunluk olduğunu belirten Mantı şöyle konuştu:
“Avrupa ve Amerika’da havacılık kuralları ve uçuş ekiplerinin sosyal hak ve çalışma saatleri buna göre belirleniyor. Ancak ne yazık ki ülkemizde durum böyle değil. Örneğin bir pilotun dinlenme süresi ve çalışma saatleri Türkiye’de sonuna kadar kullanılırken, yurt dışında o sistem belli bir adalet terazisine oturtulmuş durumda. 24 saat dinlenme süresi var ama bu süre pek hakkaniyetli dağılmıyor. Bunu uçuş saatlerinizi gördükten sonra daha net anlıyorsunuz. Uçuş saatleri çok sık ve yorucu olduğu için dinlenmeye vakit bulamıyorsunuz. Psikolojik olarak da verimli olamayabiliyorsunuz. Bu yüzden 'adil kültür' dediğimiz sistemin bizde de artık yaygın ve kabul edilebilir hale gelmesi gerekiyor” .
26 NİSAN DÜNYA PİLOTLAR GÜNÜ OLSUN
Bir sonraki ECA toplantısının 7 Mart’ta Türkiye’de yapılmasının kararlaştırıldığını açıklayan Mantı, Amsterdam’daki toplantıda ECA üyelerine şu teklifi yaptıklarını söyledi:
“26 Nisan Türkiye Pilotlar Günü'nü Dünya Pilotlar Günü olarak kutlayalım dedik. Konuya sıcak yaklaşıldı. Kabul görürse Hezarfen Havaalanı’nda havacılık şöleni yaparız. Sonrasında da balo ve gece düzenleyerek güzel bir organizasyon olur.
DENETİM ŞİRKETİ KURULMASI
TALPA Başkanı, SHGM’nin denetim işini özelleştirme kapsamında özel şirketlere devretme kararını açıklamasından sonra bu işe talip olduklarını belirterek, “TALPA olarak adaylardan birisiyiz. TALPA yönetim kurulu olarak bu şirketin yönetiminde olacağız. SHGM bize öncelik verecek ama konu henüz netleşmiş değil” dedi.
BİRİKMİŞ YORGUNLUK
Gürcan Mantı, dinlenme sürelerinde yapılan düzenlemeden sonra pilotlar üzerindeki yorgunluğun artığını ifade ederek, “Şirketlerin yöneticileri ve SHGM ile görüşüp yeni düzenlemenin sakıncalarını anlatıyoruz. Olumlu geri dönüşler oluyor. Bu konu uçuş güvenliği açısından çok önemli” dedi. Mantı, göreve geldiklerinde 1200 civarında olan üye sayısının 1500’lere yükseldiğini sözlerine ekledi.
İbrahim KÖKTENER-Süleyman ŞEN/Airkule.com