İstanbul Avrupa yakası için düşünülen yeni havalimanının ihalesinin ekim ayına yetiştirilmesi planlanıyor. Yaklaşık 8 milyar Euro gibi bir rakama mal olması beklenen büyük yarış için hazırlanan ihale sözleşmesinin, terminal ve meydan mimari projelerin, mali, teknik ve finansman gibi oldukça ayrıntılı hazırlanması gereken detayların ciddi zaman alması nedeniyle eylül ayına yetişmediği belirtiliyor. İhalenin sağlıklı yapılabilmesi, yerli ve yabancı yatırımcıların aklında soru işaretlerine sebep olacak belirsizliklere meydan verilmemesi için de çeşitli kurumlardan en ince ayrıntısına kadar görüş alınıyor.
Uzun bir süredir üzerinde yoğun bir şekilde çalışılarak hazırlanan ihale sözleşmesinin en önemli tarafı ise Atatürk Havalimanı'nın ne olacağı hususu. Bakanlık yetkililerinden aldığım bilgiye göre, genel kanaat Atatürk Havalimanı ile yeni havalimanının arasındaki mesafenin kuş uçuşuyla 35 km olması nedeniyle iki meydan hava trafiğinin yönetilmesinde teknik sorunların ortaya çıkma ihtimalinin yüksek olacağı yönünde bir kanaat oluşmuş. Ayrıca her iki meydanın aynı anda hizmet vermesi halinde trafik ayrıştırmasında nasıl bir kriter uygulanacağı sıkıntılara meydan vereceği için Atatürk Havalimanı'nın tamamen kapatılması düşüncesi ağırlık kazanmış gibi görünüyor. Özetle; üçüncü havalimanının faaliyete geçmesiyle Atatürk Havalimanı'nın devre dışı kalması gündemde...
İHALEDE SÜRE YARIŞI SÖZ KONUSU OLMAYACAK
Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı ile Devlet Hava Meydanları İşletmesi Genel Müdürlüğü yetkilileri tarafından uzun süredir hazırlanan ihalenin bir başka önemli tarafı ise şu ana kadar uygulanan Yap-İşlet-Devret (YİD) modellerinde olduğu üzere süre açısından yarışın yapılmayacak olması. Öncelikle yeni havalimanı için sabit bir işletme süresi belirlenecek. Bu hususta da ortaya çıkan genel temayül, 25 ile 30 yıllık bir işletme süresi. İhaleye katılacak olan yatırımcılar, en az işletme süresi gibi bir yarışa girmeden tespit edilen süre üzerinden teklif verecekler.
SÖZLEŞME ADP'YI TATMİN EDECEK Mİ?
Atatürk Havalimanı ile ilgili tartışmalara, kısa süre önce TAV'ın yüzde 38 hissesini 874 milyon dolara satın alan Aeroports de Paris (ADP) de Fransa'dan dahil olmuş, "Kandırıldık mı?" sorusunu gündeme getirmişlerdi. Bu sebeple ihale sözleşmesinin yabancı yatırımcılar için belirsizlikleri ortadan kaldıran, ADP'yi de tatmin edecek şekilde hazırlandığı ifade ediliyor. Atatürk Havalimanı'nın geleceğinin ne olacağı yönündeki kaygılar ile Başbakan Erdoğan'ın bu alanda yeni bir kentsel dönüşüm projesi istediği yönündeki detayların da yakın bir zamanda daha açık bir şekilde ortaya çıkacağı gelen haberler arasında.
Güntay ŞİMŞEK - Habertürk