Antalya Havalimanı'nı işleten ICF Airports'un 1 Ocak 2010 tarihinden itibaren turist getiren hava yollarından kişi başına aldığı 15 dolarlık ayakbastı parasını 15 euroya çıkarması, havayollarının ve tur operatörlerinin tepkisine neden oldu.
Planlamaları bir yıl öncesinden yaptıkları için gelen zammı satışlarına yansıtamayacaklarını belirten havayolu ve tur operatörü şirketler, dava açmaya hazırlanıyor.
Sky Havayolları Yönetim Kurulu Başkanı Talha Görgülü, "İndirim beklerken yüzde 50'ye varan zamla karşılaştık. Zam yapılırken kimse bizi bilgilendirmedi. Bu zamdan sonra sadece bizim hava yolumuz Antalya Havalimanı'nı işleten şirkete 7.5 milyon euro ödeyecek. Yine Antalya'ya bu yıl 10 milyonun üstünde turist geleceğini varsayarsak işletmeci şirket elini kolunu kıpırdatmadan 50 milyon euroluk gelir elde edecek" diye konuştu.
ESK'da söz almıştık
Antalya Havalimanındaki ayakbastı parasına yapılan zamla ilgili esas muhatabın Devlet Hava Meydanları İşletmesi (DHMİ) olduğunu belirten Fraport IC-İçtaş A.Ş Yönetim Kurulu Üyesi Yaşar Döngel, "Artışı tespit eden DHMİ. Bu konuda da taraf olmak istemiyoruz" diye konuştu.
Şu anda dünyada turizmde rakip olduğunuz ülkelerden İspanya ve Yunanistan'da alınan ayakbastı parası, ortalama 8 dolar civarında. Türkiye'de ise her havalimanı işletmesi, farklı bir fiyat uyguluyor. Buna göre İstanbul Atatürk Havalimanı'nda ayakbastı parası olarak 12 euro, Bodrum ve Dalaman'da ise 15 dolar alınıyor. Ayrıca Ankara Esenboğa ve İzmir Adnan Menderes havaalanlarında da 15 euro ayakbastı parası ödeniyor. En son hükümetle yapılan ekonomik ve sosyal konsey toplantısında bu ayakbastı paralarının indirileceğine yönelik söz aldıklarını kaydeden Görgülü, "Geçen gün konuyu sayın Turizm Bakanına bildirdik. Onun da haberi yoktu. Çünkü hiçbir hava yolu ve tur operatörüne haber vermeden 1 Ocak'tan itibaren ayakbastı parasını 15 euro olarak tahsil etmeye başladılar" dedi.
Konuyu DHMİ ile de konuştuklarını kaydeden Görgülü, şöyle devam etti: "Fakat DHMİ bize geçen şubat ayında zammın faksla bildirildiğini söylüyor. Bu kadar önemli olan şey faksla bildirilir mi? Yine DHMİ bize 'Orayı özelleştirirken şartnamemizde bu zam vardı' diyor. Fakat biz hava yolları olarak şartnameyi bilmiyoruz. Böyle artışlar yapılırken bunu resmi yazılarla 1 yıl öncesinden bildirmek gerekiyor."
Yapılan zammın geri alınması için avukatlarıyla çalıştıklarını kaydeden Onur Havayolları Genel Müdürü Sahabettin Bollukçu da "TÖSHİD ve firmaların hukuk müşavirleri itiraz yapmak üzere çalışmalar yapıyor" diye konuştu.
Konunun muhatabı değiliz
Ayakbastı parasındaki artışı yapmak için Antalya Havalimanı'nda iki terminalin işletmesini almayı beklediklerini kaydeden Yaşar Döngel, "Aynı anda bütün havalimanı tek bir ücret uygulamasına geçsin diye diğer terminalin de bize geçmesini bekledik. Ama 2007 Nisan ayında bu ihaleyi kazandığımızda, bu artış miktarı da şartnamede belliydi" diye konuştu. Döngel, havayolu şirketlerinin konudan haberdar olmamalarının da mümkün olmadığını belirterek şunları söyledi: "Madem hava yolu olarak kendilerini bu kadar ilgilendiren bir konu var, habersiz olmaları mümkün mü. Bunun yanında alınan ayakbastı paralanın da büyütmemek lazım. Çünkü birçok ülkede bir de güvenlik ücretleri var. Bizde böyle bir ücret yok. Diğer ülkelerdeki ek ücretlerin toplamına bakmak lazım. Biz bu açıdan ortalamadayız diyebiliriz."
SEVGİ SAYAR BAŞARAN-Referans