Atlasjet’ten yapılan açıklama şöyle:
Belirli bir basın organı tarafından Atlasjet’e yönelik ticari kaygılara dayalı yıpratma kampanyası çerçevesinde maksatlı haberler yapılmakta, Atlasjet kamuoyu nezdinde küçük düşürülmeye çalışılarak ticari itibari ile oynanmaktadır. Söz konusu yayın organında 8 Nisan 2012 tarihinde yayınlanan kuyruk sürtme vakası ile ilgili haberlerde bahsi geçen uçağın kara kutusu (DFDR), Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü tarafından yapılan açıklama ile de açık ve net bir şekilde belirtildiği gibi Airbus’a incelemek üzere gönderilmiştir. Dolayısı ile kara kutunun kayıp olduğu veya Airbus’ta bulunmadığı veya Airbus’ın konudan haberdar olmadığı tarzındaki haberlerin tümü gerçek dışıdır. Airbus’dan da konu ile ilgili ekte yer alan açıklama yapılmış olup (ekte sunulmaktadır), 15 Ocak 2012 tarihinde gerçekleşen olay ile ilgili gerekli incelemelerin yapıldığı ve konu ile ilgili hiçbir veri kaybının olmadığı açıkça belirtilmektedir.
Öte yandan Atlasjet’in Lisansı gider başlığı ile verilen haber de yine hiçbir şekilde gerçekleri yansıtmayan ve sadece Atlasjet’i karalamak amacı ile kaleme alınmış bir yazıdır. Söz konusu olayda uçan pilotların her ikisi de gerek Türkiye Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü, gerekse Türkiye’nin de üyesi olduğu Avrupa Sivil Havacılık Kurulu tarafından Airbus(A320) uçağını kullanabilir diye yetkilendirilmiş pilotlardır. Bu pilotlardan hiçbirisi kesinlikle öğrenci pilot değildir. Zira öğrenci pilotlar sadece öğretmen eşliğinde ve kokpitte üçüncü bir gözlemci pilot nezaretinde uçurulurlar. Gazete, bu haberi yapmadan önce Atlasjet’e olmasa bile doğrudan Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü’ne müracaat etseydi bu pilotların tüm lisans bilgilerine ve yetki belgelerine ulaşabilirdi. İnişte ve kalkışta kuyruk çarpması istenmesede zaman zaman hem ülkemizdeki uçuşlarda hem de dünyadaki uçuşlarda meydana gelebilmektedir.
Söz konusu haberin gerçekleri yansıtmadığı Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü tarafından dün yapılan basın açıklamasının 2.paragrafında yer verildiği üzere “Haberde 'öğrenci,' diye bahsedilen pilot Maya Ciulla, İtalya sivil havacılık otoritesi tarafından JAR Lisansı ile lisanslandırılmış olup, lisansı 15.11.2011 tarihinde yenilenmiş, geçerlilik süresi 15.09.2012 tarihidir. Yazıda bahsedilen kuyruk çarpma olayının 15.01.2012 tarihinde olduğu dikkate alındığında pilot Maya Ciulla'nın lisansının ve validasyonun geçerli olduğu ve uçağı kullanmasında mevzuata aykırı bir durumun olmadığı görülmektedir” diye açıkça belirtilmektedir. Yapılan basın açıklamasına SHGM’nin web sitesinden, http://web.shgm.gov.tr/kurumsal.php?page=haberler&id=1&haber_id=2183 adresinden de ulaşılabilir. Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü tarafından yapılan açıklamada maksadını aşan yayınlar ile vatandaşlarımızda havayolu ulaşımına yönelik tereddüt oluşturulmasının Türk Sivil havacılığına zarar vereceğine dikkat çekilmiştir. Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü özellikle kendilerini sivil havacılık otoritesi olarak lanse eden kişilerin mevzuat dışı değerlendirme ve görüşlerine göre kamuoyunu yanıltıcı haber yapılmaması konusunda hassasiyet gösterilmesi gerektiğini kaydetmiştir.
Hiçbir araştırma veya belgeye dayanmadan yapılan bu tür gerçek dışı haberlerin gerçek gazetecilik ile bağdaşmadığı ve tümü ile Atlasjet’i karalamaya yönelik ve kasıtlı olduğu net olarak görülmektedir.
Atlasjet Genel Müdürü
Orhan Coşkun