Lider uçak üreticisi Airbus, Paris Le Bourget Air Show öncesinde, 2050 yılının yolcularını bugün doğadan ilham alarak geliştirdiği ve tamamen farklı bir uçuş deneyimi sunacak olan yeni “Konsept Kabin”ini keşfetmeye davet etti.
Kişiselleştirilmiş alanlar geleneksel sınıflı kabinlerin yerini alacak ve böylece her yolcuya kendisine özel bir uçuş deneyimi sunacak. Destinasyonlar arasında seyahat ederken 2050 yılının yolcuları interaktif bir konferansa katılabilecek, sanal golf oynamanın keyfine varabilecek, evdeki çocuklarına iyi geceler masallarını okuyabilecek ve dünya altlarından kayarken “canlandırıcı koltukları”nda yorgunluklarından kurtulacaklar.
“Airbus’a Göre Gelecek”in bu en son üyesi geçen sene açıklanan devrimsel nitelikteki yakıt tüketimi, emisyon, atık ve gürültü oranını düşürecek teknolojiler ile donatılmış Airbus Konsept Uçağı’nı takip ediyor. Şimdi de Airbus Konsept Kabin, gelecekte uçak yolculuklarının nasıl olacağı, hangi teknoloji ve yeniliklerle donatılacağı konusunda daha detaylı bilgi veriyor.
Uçağın bionik yapısı; gerektiği yerde dayanıklılığını artıracak ve zeki kabin duvar zarı sayesinde dışarıdaki sıcaklığı kontrol edebilen ve yolculara panoramik bir manzara sunacak şekilde transparan hale gelebilmeyi mümkün kılan kuş kemiklerinin verimliliğini taklit ediyor.
Konsept Kabin’de entegre “sinir ağı sistemi” yer alıyor ve bu da yolcular ile uçak arasında karşılıklı iletişim kurulmasına olanak sağlıyor. Sistem yolcuları tanıyabiliyor ve isteklerine cevap verebiliyor. Yolcunun yorgunluğunu hissedip uyku konumuna geçebiliyor ve yolcunun vücut şeklini alabiliyor.
Yeni kişiselleştirilmiş alanlar geleneksel sınıflı kabinlerin yerini alıyor ve Konsept Kabin’de her yolcuya özel bir deneyim sunuyor. “Canlandırıcı alanlar” tamamen yolcuların kendilerini iyi hissetmeleri için tasarlanmış ve vitamin ve antioksidanlarla dolu hava ve özel ışıklandırmalar ve aromaterapi ve akupress tedavileri ile yolcuların pillerini şarj etmelerini sağlıyor.
Uçağın “interaktif alan” olarak adlandırılan bölümünde her türlü sosyal senaryo uygulanabiliyor. Sanal pop-up projeksiyonlar ile bu alan sizi holografik oyun sahalarından aktif alış verişe kadar istediğiniz sosyal alana taşıyor.
“Akıllı teknolojik alan” ise daha fonksiyon güdümlü yolcular için tasarlandı ve aynı bir kertenkele gibi şekil değiştirerek yolcunun isteğine göre ayarlanabiliyor ve yolcular yerdeki yaşamlarına aynen devam ediyor hissini yaşıyor. Her alanda yaşanabilen değişik deneyimler sayesinde havayolları bilet ücretlerinde daha esnek olabilme imkanını yakalarken daha çok kişiye daha çevreci bir yaklaşımla seyahat imkanı sağlıyor.
Airbus Mühendislikten Sorumlu Başkan Yardımcısı Charles Champion yeni Kabin Konspet’i ile ilgili olarak: “Araştırmalarımız gösteriyor ki 2050 yılının yolcuları kesintisiz bir yolculuk deneyimi istiyorlar ama aynı zamanda çevreye de çok duyarlılar. Airbus Konspet Kabin’i bu araştırma sonuçları göz önünde bulundurularak tasarlandı ve yolculuğunda seyahatin tümü kadar keyifli olabileceğini gösteriyor. Hangi seyahat seçeneğini seçerse seçsin Airbus Kabin KOnspeti ile yolculuk eden herkes uçaktan dinlenmiş olarak çıkacak” dedi.
Airbus’ın yıllık 2 milyar dolar olan araştırma geliştirme bütçesinin yüzde 90ından fazlası günümüz ve gelecekteki uçakların çevresel etkilerini azaltmak amacı ile yapılandırılıyor. Mesela teknolojik gelişmeler sayesinde konsept kabin yüzde 100 geri dönüştürülebiliyor olacak. Bitki liflerinden elde edilen malzemeler sayesinde kabin kendi kendini temizleyebiliyor ve böylece bakım ve atık miktarını azaltıyor olacak. Kabin aynı zamanda yolcuların vücut sıcaklığını toplayacak ve bu enerjiyi kabin içinde kullanıyor olacak.
Bu gibi teknolojiler günümüzde geliştiriliyor ve tam anlamıyla Airbus Kabin Konsept’inde görüldüğü gibi olmamakla beraber birçoğu gelecekteki Airbus uçak programlarında kullanılabilir.