THY’nin Dalaman-İstanbul uçağında geçtiğimiz yıl Eylül ayında seyahat eden DJ Barış Aksakal ve eşi, uçağın kargo bölümünde bulunan 10 yaşındaki "Yamyam" adlı dişi kedisinin uçuş sonrası Atatürk Havalimanı'nda kaybolması nedeniyle THY'ye açtığı davayı kazandı. İstanbul Barosu Hayvan Hakları Komisyonu'nun da gözlemci olarak takip ettiği mahkeme, kaybolan "Yamyam" nedeniyle THY'nin aileye 5 bin lira ödemesine hükmetti. THY, uluslararası sözleşmeler gereği bagajın kilo başına 20 dolar sınırlı olduğunu savunarak davanın reddini istemesi dikkat çekti. Aksakal ailesinin THY aleyhine açtığı davanın avukatlığını ise fantezi müziğin sevilen seslerinden Ümit Besen'in kızı olan avukat Ezgi Besen üstlenmişti.
DJ Barış Aksakal ve eşi Gülşah Seral Aksakal, 21 Eylül 2010 tarihinde köpeği Tofi ve kedisi Yamyam'ı ayrı ayrı kafesleriyle birlikte seyahat ettiği THY Dalaman İstanbul seferini yapan uçağın kargo bölümüne verdi. Aksakal, Atatürk Havalimanı İç Hatlar Terminali'nde bagaj bandında köpeğini alırken hayat arkadaşı olarak gördüğü "Yamyam" adlı 10 yaşındaki dişi kedisini bulamadı. Aksakal, görevlilere başvursa da hiçbir sonuç alamadı ve Atatürk Havalimanı'nda uzun süre kedisini aradıktan sonra eli boş olarak havalimanından ayrıldı. Bunun üzerine Aksakal ailesi kişilik haklarını zedelediği ve davalı şirket için caydırıcı olması düşüncesiyle geçtiğimiz Mart ayında THY aleyhine manevi tazminat davası açtı. Bakırköy 1. Asliye Ticaret Mahkemesi'nde açılan 20 bin liralık manevi tazminat davası sonuçlandı.
5 bin lira ödemeye hükmetti
İstanbul Barosu Hayvan Hakları Komisyonu’nun da gözlemci olarak takip ettiği davada mahkeme heyeti, THY'nin Aksakal ailesine 5 bin lira manevi tazminat ödemesine hükmetti. THY'nin mahkemede uluslararası sözleşmeler gereği bagajın kilo başına 20 dolar sınırlı olduğunu savunarak davanın reddini istemesi dikkat çekti. Aksakal ailesinin THY aleyhine açtığı davanın avukatlığını üstlenen fantezi müziğin sevilen seslerinden Ümit Besen'in kızı olan avukat Ezgi Besen, "THY, davacıların kedisinin yok edilmesi ile kişilik haklarına zarar verilmediğini savunarak manevi tazminata hükmedilemeyeceğini ve manevi tazminata hükmedilse bile sorumluluklarının uluslararası sözleşmeler gereği bagajın kilo başına 20 dolar ile sınırlı olduğunu savundu ve davanın reddini istedi. Evcil hayvan sadece bir eşya, yük, bagaj olarak görülemeyeceği gibi, evcil hayvanın alelade bir bagaj gibi dikkatsizce, özensizce taşınamayacağı uluslararası hava taşımacılığı kuralları ile de sabittir. Davada 5 bin lira manevi tazminata hükmedildi. Havayolu şirketine evcil hayvan kaybı ile ilgili açılan ilk manevi tazminat davası olduğu için iyi bir emsal teşkil edecek. Böylece artık hava yolu şirketleri de benzer bir davada sorumluluğunun kg başına 20 dolar ile sınırlı olmadığını bilip hayvan taşımacılığında daha özenli davranacaktır diye umuyorum" dedi.
Gökhan ARTAN-Habertürk