12 Mart 1971 darbesinden sonra işkence merkezi olarak kullanılan Zihnipaşa Köşkü’nün bulunduğu Kuşluk Parkı nostaljik bir buluşmaya sahne oldu. 12 Mart darbesinden sonra Türk Silahlı Kuvvetlerinden atılan 100 dolayında asker, darbenin yıldönümünde, işkence gördükleri yerde yaptıkları toplantıda Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ı darbe yaralarının sarılacağına ilişkin vaadini eksiksiz yerine getirmeye çağırdılar.
Askeri Darbelerin Asker Muhalifleri Derneği (ADAM-DER) çatısı altında örgütlenen darbezede askerler, 12 Mart 1971 darbesinin yıldönümünde, işkenceden geçirildikleri Zihnipaşa Köşkü’nün bulunduğu Erenköy Tüccarbaşı Kuşluk Parkı’nda bir araya geldiler. 12 Martzede askerler, yaptıkları açıklamada, Zihnipaşa Köşkü’nün yıkılıp yerine çok katlı apartmanlardan oluşan bir sitenin inşa edilmesi nedeniyle Kuşluk Parkı’nda toplandıklarını belirttiler. Darbezede askerler, “41 yıl sonra yine buradayız, işkencecilerimiz nerede?”, “Darbe zihniyetinden ve darbecilerden hesap sorulacak!” sloganlarının yazılı olduğu pankartlar açtılar.
ADAM-DER adına yapılan basın açıklamasında, işçi, köylü ve gençlik kesimlerinin hak taleplerinin ‘’ anarşi’’ olarak karşılandığı ve 12 Mart 1971 darbesinin “sosyal gelişme ekonomik gelişmeyi aştı” gerekçesine dayandırıldığı ifade edildi. Açıklamada, sıkıyönetim ilan ederek ülke çapında “Balyoz Harekatı” uygulayan darbecilerin, TSK içinde de 600 dolayında subay, astsubay ve öğrenci askeri başta Zihnipaşa Köşkü olmak üzere işkenceden geçirdikleri vurgulandı.
12 Mart mağduru askerlerin hak kayıpları
ADAM-DER’in açıklamasında, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın, darbe yaralarının sarılacağına söz verdiği, ancak bu amaçla çıkarılan 6191 sayılı yasadan 12 Martzede askerler ve öğrenci askerlerin yararlandırılmadığı kaydedildi. Açıklamada, darbeler ve mağdurları arasında ayrımcılığın hiçbir vicdana sığmayacağı ifade edilerek “Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ı ve partisini, darbe yaralarını sarma yolunda verdikleri sözü eksiksiz yerine getirmeye çağırıyoruz” denildi.
“Hava Harp Okulu öğrencisi olarak gözlerim bağlı getirildim”
Basın açıklamasından sonra söz alan Cihat Sevim, “Kırk yıl önce buraya Hava Harp Okulu öğrencisi olarak gözlerim bağlı getirildim” diyerek başladığı konuşmasını şöyle sürdürdü: “En erdemli davranış özgürlükler için, daha aydınlık bir dünya için mücadele etmektir. Bunun da bazı bedelleri oluyor. Burada bizlere, devrimcilere işkence yapanlar onursuzca saklanırken bizler buradayız. Bugün de olsa yine aynı şekilde davranırdım” diyerek sonlandırdı.