İsviçreli, tutkulu ve vizyoner iki girişimci Bertrand Piccard ve Andre Borschberg'ün başlattığı Solar Impulse (Güneşş Etkisi), Güneş enerjisiyle çalışan bir uçak projesi. Fosil enerjiye bağımlılığı azaltmak ve yenilenebilir enerji kullanımını artırarak gelecek nesillere daha yaşanabilir bir dünya bırakmanın mümkün olduğuna dikkat çekmek için geliştirilen proje, tüm dünyada büyük ilgi görüyor. Omega, Solvay, Schindler ve Deutsche Bank projeyi destekleyen 4 büyük sponsor firma. Ayrıca 80'e yakın uluslararası şirket Solar Impulse'un proje ortağı olarak destek veriyor.
Bütçesi 100 milyon euro olan projeye şirketler sadece maddi destek değil, insan kaynağı ve çeşitli araştırmalar yoluyla bilgi ve içerik desteği de sağlıyor. 'Himaye Komitesi' olarak adlandırılan, aralarında farklı meslek gruplarından fikir önderlerinin yer aldığı isimler de Solar Impulse projesi çevresinde düzenlenen tanıtımlara katılıyor ve projenin duyurulmasına yönelik etkinlikler düzenliyorlar.
Bu destekçi grupta yazar Paulo Coelho, ABD eski Başkan Yardımcısı Al Gore ve Monako Prensi Albert gibi isimler var.
Andre Borschberg, prototip olarak üretilen ilk uçakla 7 Temmuz 2010'da 26 saat 10 dakika 19 saniye boyunca havada kalarak, güneş enerjisiyle havacılık tarihinin ilk gece uçuşunu yaptı. Cenevre-Zürih arasında yapılan bu uçuş, tek bir damla yakıt kullanılmadı ve karbon salınımına sebep olmadan sadece Güneş enerjisiyle gerçekleştirildi. 26 saatlik bu uçuş, teknolojinin akıllı kullanımını sonucu yenilenebilir enerjiyle yapılabileceklerin sınırsızlığına vurgu yapıyor.
Dünya'nın etrafında tur atmak üzere tasarlanan ikinci uçağın çalışmalarıysa devam ediyor. 2014 yılında yapılması planlanan dünya turu, farklı kıtalar ve ülkelerde yapılacak etkinliklerle toplam 2,5 ayda tamamlanacak. Dünya turunun tamamlanması yaklaşık 20 günlük bir uçuş süresi anlamına geliyor.
TÜRKİYE'YE DE UÇMAK İSTİYOR
Bugüne kadar Avrupa'da Brüksel ve Paris'e iki uçuş yapan Solar Impulse, önümüzdeki ilkbaharda bir Akdeniz uçuşu planlıyor. Pek çok ülkeden resmi kanalla davet aldıklarını söyleyen Borschberg'in uçuş planında şimdilik Türkiye yok.
Eşinin Türk olması nedeniyle ülkemizi yakından tanıyan Borschberg, davet almaları halinde İstanbul'a bir uçuş planlamaktan memnuniyet duyacağını dile getiriyor. Projenin yaratıcı ortağı ve pilotu Andre Borschberg ile aralıksız 72 saat süren simülasyon uçuşunun ardından konuştuk:
- Solar Impulse, nasıl başladı ve nereye doğru gidiyor?
Güneş enerjisiyle uçmak 1999 yılında sadece bir fikirdi. Bu fikrin peşinden gittik ve bize inanan bir grup oluşturduk. 2003 yılında bu fikrin üzerine inşa edilen fizibilite çalışmalarının ardından proje anons edildi. Konsept geliştirme ve prototip olan ilk uçağın üretimi üzerinden çalışmaya başladık. Yaklaşık yedi yıl süren tutkulu bir çalışmanın sonucunda prototip uçağımızla ilk uçuşlarımızı gerçekleştirdik. Hemen ardından dünyanın etrafında tur atmak üzere tasarladığımız ikinci uçağımızın çalışmaları başladı; halen devam ediyor. Yaklaşık 80 kişilik bir ekibin çalışması ve yine 80'e yakın proje ortağımız olarak tarif ettiğimiz firmaların desteğiyle projemiz ilerliyor.
Müjde Mısırlı – İsviçre/Akşam
HABERİN DEVAMI İÇİN TIKLAYINIZ…