iga-2024-3
Airkule
Unifree-2019
HAVACILIK HABERLERİ RÖPORTAJ TÜRKİYE'DEN DÜNYADAN VİDEOLAR SEYAHAT ROTASI
Pegasus-2024
15 Şubat 2021 Pazartesi - 17:13

YILDIRIM ELEŞTİRİLERİ YANITLADI

Türkiye Uzay Ajansı (TUA) Başkanı Serdar Hüseyin Yıldırım, gündeme gelen eleştirileri yanıtlayarak "Biz uzayda olmak mecburiyetindeyiz" dedi

YILDIRIM ELEŞTİRİLERİ YANITLADI
Losev-11

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, ‘Milli Uzay Programı’ ile Türkiye’nin Uzay’a çıkma hedeflerini açıklamıştı. TUA Başkanı Yıldırım açıklanan program ile yaptığı açıklamada, bazı konuların yanlış anlaşıldığını belirtti.

Hedefin 2028 yılında Ay’a yerli ve milli imkanlarla yumuşak iniş yapabilmek olduğunu söyleyen Başkan Yıldırım,

* 2028 yılı sonuna kadar biz kendi imkanlarımızla yani Türkiye’deki teknolojimiz, yerli milli imkanlarımızla olabilecek en üst seviyede bunları kullanarak Ay’a bir yumuşak iniş yapmak.

* Tabii ki insansız bunlar, insan yok bu devrede. Ay’a yumuşak iniş yaparak bir gezen aracı, Rover’ı Ay yüzeyine indirip orada bilimsel çalışmalar yapmak. Nihai maksadımız bu. 2028 sonuna kadar.

* Bu hedefi açıklarken bu gibi uzun bir zincirden oluşuyor. Birçok halkası var bu zincirin. 1’inci halkası uzay aracımızın dünyadan dünya yörüngesine çıkartılması. 2’nci halka roket motorumuzun ateşlenmesi. 3’üncü halka bu ateşlemeden sonra alınan ivmeyle Ay’a doğru bir yörünge takip ederek ulaşılması.

* 390 bin kilometre yol katedilecek ve 3 gün sürecek. 4’üncü aşama Ay’ın yörüngesine girilmesi. 5’inci aşama Ay’a yumuşak iniş yapılması. 6’ncısı Rover’ın indirilmesi. 7’ncisi Rover’ın topladığı bilgilerin ülkemize aktarılarak değerlendirilmesi.

Bu programın hiç denenmeden ilk defa 2028 yılında yapıldığı zaman büyük risk oluşturacağını ifade eden Başkan Yıldırım, “Gerçekleşmeme ihtimali çok artacaktı. Herhangi bir yerde takılma olduğu zaman program başarısız görülecekti. Bu yüzden biz 2023’de bir ara misyon koyarak bu zincir halklarının bazılarını denemek istiyoruz” dedi.

“2023’TE KENDİ İMKANLARIMIZLA ÇIKMAYACAĞIZ”

Başkan Yıldırım, 2023’deki Ay’a çıkma programında uzaya yakın yörüngeye yerli imkanlarla çıkılmayacağını söyleyerek şunları dile getirdi:

* Çünkü öyle bir kabiliyeti 2023’e kadar kazanamıyoruz. Bunu yakın yörüngeye çıkaracak kabiliyete Türkiye sahip değil. Belki 2023’de de olmayacak belki 2025’te de olmayacak. Daha sonrasında bunu hedefliyoruz.

* Dolayısıyla bu safhayı bu zincirin bu ilk halkasını uluslararası iş birliği ile yapacağız. Bu kabiliyete sahip olan bir ülkeyle iş birliği yaparak bizi, aracımızı yakın yörüngeye çıkarmalarını sağlayacağız. Aynı bir uydunun yörüngeye gönderilmesi gibi anlayabiliriz.

* Kendi roket motorumuzu ki şu anda kendi motorumuz büyük ölçüde hazır. Ben de katıldım testlerine, fırlatmaları yapıldı. Statik ateşlemeleri yapıldı. Çok yakın zamanda da uzaya hazır hale gelebilecek durumda.

* Bu motorumuzu uzayda ateşleyerek Ay’a doğru yol alacağız. 3 günlük bir sefer yapılacak. Bu sefer esnasında uzay aracımız yerden kontrol edilecek. Ay’a varıldığında, Ay’ın yörüngesine girilmeden bir sert inişe yönlenecek.

* Bunu şöyle izah edebiliriz. Bu iniş takımları açılmayan bir uçağın yer inmesi gibi düşünülebilir. Araç hasar görecektir, kırılacaktır. Bilerek yapılmış bir sert iniş. Biz de ilk seferde bunu yaparak o safhaya kadar olan süreci kontrol etmiş olacağız. Tecrübe kazanmış olacağız.

* Böylece 2028’deki misyona hazırlık yapmış olacağız. Bu konunun yanlış anlaşılmaması lazım. ‘Ne var canım Ay’a neden çarpıyorsunuz’ gibi sözler söyleniyor. Doğru eleştiriler değil bunlar.

* Buradaki maksadımız bizim 2028’deki misyonumuz için prova yapmak. Ama bunun sembolik de bir önemi var. Ayrıca Türk bayrağını da Ay’a ulaştırmış olacağız. Ay’a kadar gidebildiğimizi göstereceğiz. Bu çok önemli bir şey.

“TÜRKİYE İNSANLI UÇUŞA HAZIR DEĞİL”

TUA Başkanı Yıldırım, ilk 10 senelik programda insanlı uçuş hedefinin olmadığının altını çizerek şunları kaydetti:
* Biz ilk 10 sene yani 2030 sonuna kadar bir program açıkladık. Birkaç sene içerisinde sonraki programın da çalışmaları başlayacak.

Belki orada insanlı uçuşlar gündeme gelebilir. Çünkü insanlı uçuş çok riskli. Çok ciddi risk barındırıyor. Türkiye henüz buna hazır değil.

Dolayısıyla böyle bir şey söylersek bu ayakları yere basan bir şey olmaz. Şimdilik ilk programda yok. Sonrasında o düşünülecek konulardır. Öncelikle bu kabiliyetleri kazanmamız lazım. Dolayısıyla bu ilk 10 senede yok ama astronot programımız var.

Astronot nasıl olacak derseniz. Onda biz zaten Uluslararası Uzay İstasyonu’nda gidip geliniyor. O programa dahil olarak bir Türk insanını, Uluslararası Uzay İstasyonu’na göndermeyi planlıyoruz. Yani biz götürmeyeceğiz. Öyle bir kabiliyetimiz yok.

Zaten Uluslararası Uzay İstasyonu’nun ortakları arasında Türkiye de yok. Dolayısıyla biz bir ülkenin kotasından istifade ederek hangi ülkeyle anlaşıyorsak, astronotumuzu oraya göndereceğiz.

Buradaki maksadımız bilimsel deneyler yapabilmek. Çünkü yer çekimsiz ortamda deneyler yapmak yeryüzünde mümkün olmuyor. Bu çok kıymetli bir fırsat bizim için.

Şu anda 560’ın üzerinde insan uzaya çıktı fakat içlerinde bir Türk vatandaşı yok. Bizim de bir vatandaşımızın bu çalışmaları yapmak üzere uzaya gitmesini arzu ediyoruz. Bizim Ay’a ya da başka bir yere insan göndermek gibi bir hedefimiz yok. Ay’a gidecek olan misyon tamamen insansız misyondur.

“UZAYDA OLMAZSAK FAKİRLEŞMEYE MAHKUMUZ”

“Uzayda var olacağız, var olmak zorundayız. Uzayda izi olmayanın Dünya’da sözü olmayacak” diye konuşan Başkan Yıldırım, “Biz uzayda olmak mecburiyetindeyiz. Şöyle eleştiriler de alınıyor. ‘Ülkemizin başka ihtiyacı yok mu? Fakir insanlarımız var’ diyenler oluyor. Bunun bununla hiçbir ilgisi yok. Uzayda olmazsak esas biz fakirleşmeye mahkumuz. Önümüzdeki dönemde hep aşağıya gideceksiniz. Çünkü Dünya’da olacak her şey uzaydan yönetilecek, uzaydan kontrol edilecek, müdahale edilecek. Her şey uzaydan olacak. Keşke daha evvel başlasaydık. Aslında Türkiye uzay çalışmalarına başlayalı çok oldu. 20 seneden de fazla oldu ama bir Uzay Ajansı’nın kurulmamış olması dolayısıyla bu uzay faaliyetlerinin tek elden koordine edilememesi bize biraz zaman kaybettirdi. Verimliliğimizi düşürdü, ilerleme hızımızı düşürdü. Çok şey yapıldı. Yerli uydular yapıyoruz, fırlattık daha da fırlatılacak. Roket çalışmaları yapıyoruz. Altyapı, sistemler geliştiriliyor. Tek elden kontrolü israfı önleyecek hem de hızlanmamızı sağlayacak” açıklamalarında bulundu. 

İHA

 
UÇUŞLAR KESİNTİSİZ SÜRÜYOR
 
TAV İKİ YIL FAZLA İŞLETECEK
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
UÇUŞLAR KESİNTİSİZ SÜRÜYOR
İstanbul Havalimanı’nda uçuşlar kesintisiz olarak yapılıyor. İGA Havalimanı ...
THY'NİN OCAK RAKAMLARI
Türk Hava Yolları'nın Ocak ayı toplam yolcu sayısı 2 milyon, yolcu doluluk oranı yüzde 60,3 oldu
PERSEVERANCE MARS'A YAKLAŞTI
NASA'nın Perseverance uzay aracı Mars'a yaklaştı: 2.5 milyon Türk adını yazdırmıştı
 
ÇEVRE İÇİN ÖNEMLİ ADIM
Paris Region, Choose Paris Region, Groupe ADP, Air France-KLM ve Airbus, ...
İKİ ÜLKEYE UÇUŞLARI BAŞLATTI
Rusya'da salgın nedeniyle durdurulan Ermenistan ve Azerbaycan'la olan ...
SÜRDÜRÜLEBİLİR YAKITLA UÇUŞ
KLM, ilk sürdürülebilir yakıt ile yolculu uçuşu gerçekleştiren havayolu oldu
 
BİR AÇIKLAMA DA HAVELTED’DEN
HAVELTED, yeni bir açıklamayla elektrik makine ve bilgi teknolojileri ...
THY'DEN 'SEVGİLİLER GÜNÜ' FIRSATI
Türk Hava Yolları, Sevgililer Günü’ne özel çift kişilik uçuşlarda yüzde ...
ATSEP LİSANS ANLAŞMAZLIĞI
Türkiye Hava Trafik Emniyeti Elektronik Teknik Elemanlar Derneği TAESA’dan ...
 
İbrahim Köktener
PEGASUS’UN FARKI
İbrahim Köktener
Engin Aksüt
KOKPİTTE TEK PİLOT
Engin Aksüt
Osman Gazi Baykal
HAVACILIK ŞİİRLERİ-III
Osman Gazi Baykal
Prof. Dr. Muzaffer Çetingüç
HAVACILIKTA YAPAY ZEKÂLAR
Prof. Dr. Muzaffer Çetingüç
Tuğba İncel
GERMANWINGS KAZASI DAVASI SÜRÜYOR
Tuğba İncel
Faruk Sayılır
UCUZ HAYATLAR
Faruk Sayılır
ÇOK OKUNANLAR
  FOTO GALERİ
SİNGAPUR AIRSHOW-2020

SİNGAPUR AIRSHOW-2020

  VİDEO GALERİ
ENGELLERİN AŞILDIĞI HAVALİMANI

ENGELLERİN AŞILDIĞI HAVALİMANI

  GÜNÜN MANŞETLERİ
 
KAÇAK ALTIN OPERASYONU
İGA'DA ÜCRETSİZ İNTERNET İŞ BİRLİĞİ
KOALİSYONUN İLK HAVAYOLU
KAR ALTINDA KORE
İFLAS EDİYORLAR
İSG CEO'SU İSTİFA ETTİ
THY'DE SEFER İPTALİ
İGA'DA 'ELBİSE-İ HÜMAYUN'
THY'DE 'YÜZ TANIMA' SİSTEMİ
CARGOJET UÇAĞI PİSTTEN ÇIKTI
 
  UÇUŞ BİLGİLERİ
İç Hatlar Dış Hatlar
Geliş Gidiş Geliş Gidiş
  İstanbul Havalimanı
  Sabiha Gökçen
  Ankara
  Antalya
  HAVA DURUMU
  İstanbul
Cuma Cumartesi Pazar
24 / 28 °C 24 / 30 °C 23 / 29 °C
  ARŞİV
 
   
 
 
UNUTMAYACAĞIZ...
 
Onur Güntürkün
 
 
UNUTMAYACAĞIZ…
 
Ünal Başusta

  •Künye
  •İletişim
  •Havacılık Haberleri
  •Röportaj
  •Türkiye'den
  •Dünyadan
  •Seyahat Rotası
  •Havacılık
  •Uçuş Eğitim
  •Havalimanları
  •Göklere Veda
  •Havacılık Emekçileri
  •Havacılık
  •Reklam Videoları
  •Röportaj
  •Video Haber
  •Sabiha Gökçen Havalimanı
  •Qatar Airways
  •Birleşik Arap Emirlikleri
  •American Airlines
  •savunma