iga-2024-3
Airkule
Unifree-2019
HAVACILIK HABERLERİ RÖPORTAJ TÜRKİYE'DEN DÜNYADAN VİDEOLAR SEYAHAT ROTASI
Pegasus-2024
14 Şubat 2021 Pazar - 22:08

BİR AÇIKLAMA DA HAVELTED’DEN

HAVELTED, yeni bir açıklamayla elektrik makine ve bilgi teknolojileri personelinin lisans almasının önünde hiçbir engel olmadığını savundu

BİR AÇIKLAMA DA HAVELTED’DEN
Losev-11

ATSEP lisans yönetmeliğinde revize talep eden Havacılık Elektriği Teknik Elemanları Derneği’nden (HAVELTED) yeni bir açıklama daha yapıldı. Başka ülkelerde emsal uygulamaların olduğuna dikkat çekilirken, elektrik makine ve bilgi teknolojileri personelinin lisans almasının önünde hiçbir engel olmadığı ifade edildi.

HAVELTED’in açıklaması şöyle:

KAMUOYUNA DUYURULUR

Bizler Devlet Hava Meydanları İşletmesinde (DHMİ) görev yapan elektrik, makina ve bilgi teknolojileri teknik elemanları olarak, yaptığımız işin önem ve hassasiyetine binaen üyesi olduğumuz uluslararası kuruluşların belirlediği çerçevede ve diğer üye ülkelerdeki emsal uygulamalarda olduğu gibi ATSEP lisansı talebinde bulunduk. Sayın Genel Müdürümüz Hüseyin KESKİN Bey’in teveccühü ile DHMİ olarak RESMİ YOLLARLA Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü (SHGM) nezdinde girişimlerde bulunulmuş ve SHGM bu başvuruyu kabul edip Kurumumuz personelinin de dahil olduğu bir çalışma komisyonu oluşturmuştur.

Bu çerçevede yıllardır bu talepleri olan bizler farkındalık yaratmak ve yetkililere sesimizi duyurmak amacıyla tamamen yapılan işleri kısaca vurgulayan mottolarla sosyal medyada paylaşımlarda bulunduk. Ancak anlaşılmaz bir biçimde, isminden dolayı yanlış anlamalara neden olabilecek fakat ATSEP ile ilgili hiçbir hususta karar alma yetkisi bulunmayan, bu lisansı sahiplenmiş ve kendilerine münhasır bir lisansmış gibi lanse etmeye çalışan bir dernek, muhatap kendileri gibi bir algı yaratarak bir duyuru yayımlamışlardır. Öncelikle konunun SHGM'nin yetki alanında olduğunu, mevcut ATSEP lisansına sahip personel ve kapsama alınmak istenen personelin DHMİ personeli olduğunu ve DHMİ Genel Müdürlüğünün de böyle bir çalışma için irade ortaya koyduğunu tekrar belirtmek isteriz.

Diğer taraftan söz konusu duyuruda Kurumumuzun işleyişini ilgilendiren hususlarda yazılan kısımlara Kurumsal teamül gereği değinmeden sadece teknik olan kısımlardaki yanlış yönlendirmeye dikkat çekmek istiyoruz.

Sundukları Uluslararası Sivil Havacılık Örgütü (ICAO) Doc.7192 ve Doc. 10057 ATSEP eğitim dokümanları içinden özenle seçilerek bağlamından koparılan birkaç bilgi ile bizlerin lisans almaması gerektiğine dayanak bulmaya çalışmışlardır. Halbuki bizler aynı belgelerdeki gerçekleri ortaya koyarak elektrik makine ve bilgi teknolojileri personelinin lisans almasının önünde hiçbir engel olmadığını kendilerinin de bulunduğu ortamlarda defalarca ortaya koyduk.

Nitekim ICAO 2021 yılı içinde planladığı ATSEP eğitim kataloğu içinde Güç sistemlerine yönelik eğitim de yer almaktadır. Aşağıdaki internet bağlantısından “ATSEP - Airport Power Systems and Facilities Maintenance” ("ATSEP - Havaalanı Güç Sistemleri ve Tesis Bakımı") başlıklı ICAO eğitimine ulaşılabilir.

Training Catalogue Details (icao.int)

Güç Sistemleri Personeli için verilen ATSEP Eğitiminde:

“   Operate airport power systems and facilities

    Maintain Airport Power Systems and Facilities

    Troubleshoot airport power systems and facilities   ”

''Havalimanı güç sistem ve tesislerinin işletilmesi

Havalimanı güç sistem ve tesislerinin bakımı

Havaalanı Güç Sistemleri ve Tesislerinde Sorun Giderme”

eğitim kazanımları (learning objectives) içerisinde sayılmaktadır. Bu kazanımlar dikkatle incelendiğinde ICAO’nun ATSEP eğitimi olarak tanımladığı " Havacılık güç sistem ve tesislerinin bakım, onarım ve işletilmesine " eğitiminin güç sistemleri konusunda hiçbir yetkinliği bulunmayan personele sadece “radyo seyrüsefer yardımcı cihazlarını açıp kapatmak” için verilmediği, Elektrik personeline yönelik verildiği, açıkça görülmektedir.

Yine dayanak olarak gösterilen EASA Tarafından yayımlanan 536 sayfalık bir dokümanın içinden hiçbir bağlayıcılığı olmayan birkaç satırlık kısma vurgu yapılmaktadır. Halbuki söz konusu dokümanın 3. sayfasında yer alan bilgilendirmede,

"However, this is not an official publication and EASA accepts no liability for damage of any kind resulting from the risks inherent in the use of this document.”

“Ancak, bu resmi bir yayın değildir ve EASA, bu belgenin kullanımına özgü risklerden kaynaklanan herhangi bir hasar için sorumluluk kabul etmez.” denmektedir. Yani lisanslama konusunda resmiyeti ve bağlayıcılığı olmayan bir dokümandır.

Ayrıca ATSEP lisansı veren Afganistan, Fiji, Bahamalar, Fildişi Sahilleri, Libya gibi ülkeler küçümser nitelikte örnek gösterilerek; bu ülkeler konusunda ne uluslararası ne de kurumsal nezakete sığmayan bir tavırla ayrım yapılması da bu konu hakkında yeterli bilgiye sahip olmadıkları kanaati uyandırmaktadır.

Bu ülkeler Tıpkı Türkiye gibi hem ICAO üyesi hem EASA ile TEKNİK iş birliği yapan uluslararası standartlarda hava seyrüsefer hizmeti veren ülkelerdir. Örnek olarak sunulan ülke yönetmelikleri de bu ülkelerde yürürlükte olan yönetmeliklerdir. (Tablo1,Tablo 2)

Eğer ülkeler konusunda başka örnekler de isteniliyorsa EASA ya üye ülkelerden Fransa’nın 2018 yılında güncellenen yönetmeliği, Bulgaristan’ın daha 2 ay önce yayımlanan yönetmeliğini de hatırlatmak isteriz. İspanya, Belçika, Çin ve hatta ABD sivil havacılık otoritesi FAA neden ilgi alanlarına girmiyor? Bu ülkelerin tamamında Elektrik, Makine ve Bilgi Teknolojileri personelinin hizmet verdiği sistemlerin çoğu, ATSEP lisansına sahip personel tarafından kurulup, işletilmektedir. Bunlarla ilgili ülkelerin sitelerinden ve resmî gazetelerinden bilgi edinilebilir. Temin edilemez ise derneğimize başvurulması halinde yönetmelikleri paylaşabiliriz.

Dünyada Hava Seyrüsefer Hizmeti veren teknik personelin dağınık şartlarda eğitim aldığı bazı ülkeler kapsamlı eğitim verirken bazı ülkelerde eğitim vermedikleri için ICAO ATSEP eğitim dokümanlarını yayımlamıştır. Ülkelerde bu dokümanları baz alarak yönetmeliklerini oluşturmuşlardır. Malum derneğin yönlendirmeye çalıştığı gibi Elektrik, Makine, Elektronik personelinin ayrı ayrı lisans yönetmelikleri yoktur. Lisans tektir ve bunun adı da ATM/ANS sistemlerine hizmet eden personeli tanımlayan ATSEP tir.  Bu durum sunduğumuz belgelerde de görülmektedir.

Son olarak açıklamada yer alan bazı asılsız iddiaları kendilerine de yakıştıramadığımızı belirtir bugün olduğu gibi bundan sonraki süreçte de herhangi bir şekilde kendilerini taleplerimizin muhatabı olarak görmediğimizi belirtiriz. Bir konuda talepte bulunmak en doğal haktır, yetkili merciler durumu değerlendirir karar verir. DHMİ Genel Müdürü, bu yönde irade ortaya koymuş, bilgi ve tensipleri çerçevesinde SHGM ne resmi yazı yazılmıştır. ATSEP lisansı konusunda hiçbir şekilde karar alma yetkinliği ve yetkisi olmayan bir STK nın kurumsal yazışmalarla ilgili KAMU TEAMÜLLERİNE aykırı açıklamalarını ve açık iradesini ortaya koyan Genel Müdürlük Makamının tasarruflarını sorgulayan ifadelerini esefle karşılıyoruz ve kınıyoruz.

Ayrıca aynı konumdaki iş arkadaşlarının NEDEN bu hakkı engellemek için büyük bir çaba sarf ettiği sorusunun cevabını da vicdanlara bırakıyoruz.

Saygılarımızla.

HAVELTED

Yaptığımız toplantılarda örnek olarak sunduğumuz ülkelerin ICAO ve EASA İle olan ilişkileri ve Elekrik personeline lisans verip vermediklerine ilişkin tablolar aşağıdadır.

 
THY'DEN 'SEVGİLİLER GÜNÜ' FIRSATI
 
MARS'TAN FOTOĞRAF GELDİ
YORUMLAR
Toplam 4 yorum var, 4 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
atc 15 Şubat 2021 Pazartesi 09:20

Dun yazdigim yorum neden silindi? Tazminatlarimiza goz dikiyolar dememin neresi yanlisti?

Yorumu oyla      0      0  
Salih 14 Şubat 2021 Pazar 23:11

Arkadaşlar neden rahatsızsınız biz kimsenin lisansını elinden almıyoruzki aynı okullardan mezun olmuş iki mesleğin mensubu aynı kurumda bütünleyici bir mesleği icra ediyoruz bu hazımsızlığınız nedir nedendir. Kimse sizin paranızıda elinizden almıyor bu kadar meslektaş düşmanlığınız neden. Neden hep muhalifsiniz sizden kesip bizemi verecekler korkmayın öyle bir şey yok, sadece işinizi yapın kimse sizin hiçbir şeyinizi elinizden almıyor. Dünya ile barışık olun arkadaşlarınız ile barışık olun aynanın karşısına geçip kendiniz ile kavga etmeyi bırakın artık.

Yorumu oyla      0      0  
Havacı 14 Şubat 2021 Pazar 22:42

O kadar istatistik çıkarmışlar madem. Şunu da çok bilmelerine rağmen hakikati neden konuşmuyorlar. Türkiye''de bir ANSP kuruluşu eksiği vardır. DHMİ de çalışan ve Hava Seyrüsefer Sağlayıcılığı sisteminin hiç bir manada alakasi olmayan alakasız personeller kendilerini olmadıkları kalıba sokarak ancak kendilerini kandırır. Türkiye''de de elbette bir ANSP kurulacak ve karpuz kesilecek.

Yorumu oyla      0      0  
Abdurrahman birdal 14 Şubat 2021 Pazar 22:39

Hak yerini bulacak. Emegi gecen bütün arkadaşlarıma cani gönülden teşekkürler

Yorumu oyla      0      0  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
THY'DEN 'SEVGİLİLER GÜNÜ' FIRSATI
Türk Hava Yolları, Sevgililer Günü’ne özel çift kişilik uçuşlarda yüzde ...
ATSEP LİSANS ANLAŞMAZLIĞI
Türkiye Hava Trafik Emniyeti Elektronik Teknik Elemanlar Derneği TAESA’dan ...
'ERİŞİLEBİLİRLİK BELGESİ' ALDI
İstanbul Havalimanı'na "Erişilebilirlik Belgesi"
 
İKLİM KRİZİNİN KURBANI OLUYOR
Grönland'da eriyen buzullar nedeniyle zarar gören Kangerlussuaq Havalimanı ...
VOLARİS FİLOYU YENİLEYECEK
Volaris, 2028 yılına kadar 98 yeni uçak almayı planlıyor
AVRUPA'DA 'YOLCU' ALARMI
Avrupa'da hava trafiği koronavirüs pandemisi nedeniyle 1995 seviyelerine geriledi
 
ATSEP LİSANSINA REVİZE TALEBİ
Havacılık Elektriği Teknik Elemanları Derneği’nden açıklama...
RİZE-ARTVİN'DE SONA YAKLAŞILIYOR
Rize-Artvin Havalimanı'nda pistlerin beton ve asfalt kaplamasına geçiliyor
EN UYGUN GÖREV ADI
Prof. Dr. Muzaffer Çetingüç yazdı...
 
İbrahim Köktener
PEGASUS’UN FARKI
İbrahim Köktener
Engin Aksüt
KOKPİTTE TEK PİLOT
Engin Aksüt
Osman Gazi Baykal
HAVACILIK ŞİİRLERİ-III
Osman Gazi Baykal
Prof. Dr. Muzaffer Çetingüç
HAVACILIKTA YAPAY ZEKÂLAR
Prof. Dr. Muzaffer Çetingüç
Tuğba İncel
GERMANWINGS KAZASI DAVASI SÜRÜYOR
Tuğba İncel
Faruk Sayılır
UCUZ HAYATLAR
Faruk Sayılır
ÇOK OKUNANLAR
  FOTO GALERİ
SİNGAPUR AIRSHOW-2020

SİNGAPUR AIRSHOW-2020

  VİDEO GALERİ
ENGELLERİN AŞILDIĞI HAVALİMANI

ENGELLERİN AŞILDIĞI HAVALİMANI

  GÜNÜN MANŞETLERİ
 
KAÇAK ALTIN OPERASYONU
İGA'DA ÜCRETSİZ İNTERNET İŞ BİRLİĞİ
KOALİSYONUN İLK HAVAYOLU
KAR ALTINDA KORE
İFLAS EDİYORLAR
İSG CEO'SU İSTİFA ETTİ
THY'DE SEFER İPTALİ
İGA'DA 'ELBİSE-İ HÜMAYUN'
THY'DE 'YÜZ TANIMA' SİSTEMİ
CARGOJET UÇAĞI PİSTTEN ÇIKTI
 
  UÇUŞ BİLGİLERİ
İç Hatlar Dış Hatlar
Geliş Gidiş Geliş Gidiş
  İstanbul Havalimanı
  Sabiha Gökçen
  Ankara
  Antalya
  HAVA DURUMU
  İstanbul
Cuma Cumartesi Pazar
24 / 28 °C 24 / 30 °C 23 / 29 °C
  ARŞİV
 
   
 
 
UNUTMAYACAĞIZ...
 
Onur Güntürkün
 
 
UNUTMAYACAĞIZ…
 
Ünal Başusta

  •Künye
  •İletişim
  •Havacılık Haberleri
  •Röportaj
  •Türkiye'den
  •Dünyadan
  •Seyahat Rotası
  •Havacılık
  •Uçuş Eğitim
  •Havalimanları
  •Göklere Veda
  •Havacılık Emekçileri
  •Havacılık
  •Reklam Videoları
  •Röportaj
  •Video Haber
  •Airbus
  •United Airlines
  •yolcu
  •Selçuk Bayraktar
  •emekli