Türk Hava Yolları'nın dünya markası olması yolunda birçok şeyi sırtladı. Takım arkadaşlarıyla birlikte inanılmaz başarılara imza attılar. Her yerde olduğu gibi birçok problemle karşılaştılar.
Yer çekimi büyük bir çekim kuvvetidir. Ayaktan çekmeler, çatışmalar, ayrı düşünceler, direnmeler ve daha bir sürü şey...
Bütün bunları bilmek, okumak birçok insana fayda sağlayacaktır.
Doç. Dr. Temel Kotil ‘in yaşamı, eğitimi, azmi, dürüstlüğü, çalışkanlığı, yönetime bakışı; gençler, işadamları, yöneticiler ve liderler için, çok önemli mesajlar içeriyor.
İlkokulu 7 senede bitiren, bu iki yılın açığını kapatmak için, hep çalışan, sonra eğitim kalitesi açısından dünyanın 7. Üniversitesinde (The University of Michigan) yüksek lisans, doktora yapan, uçak mühendisi olarak ABD’de hocalık yapan ve THY’nin son yıllardaki gelişiminde önemli katkılara sahip bir yöneticinin hayat öyküsü; kişisel gelişim açısından, yönetim açısından ve liderlik açısından önemli bir rehber olacak.
Bu kitap tam anlamıyla bir biyografi kitabı değil birçok kişi, birçok konu konuşulmamış. Şaban Kızıldağ sorularını farklı zamanlarda sorup aldığı cevapları alt alta koyarak kitabı ortaya çıkarmış. Ve kitaba “Ben söyleşi yaptım, kitap aslında onun kitabı” diyerek başlıyor.
Temel Kotil başarısının sırrını şöyle anlatıyor; İnsanın kendisini inşa etmesi çok uzun bir süreç… Babamın imkanları vardı, ama kitaba fazla para harcamazdım. Benim zamanlarımda gazeteler ansiklopedi dağıtmazdı. Fizik, kimya kitapları okurdum. Bir oturuşta 7-8 saat okurdum; kitapları durmaksızın, baştan sona okurdum. Kendi hayatım içinde bir dünya oluşturmuştum. Ayrı bir dünya… ‘Yapabilirsin, edebilirsin, niyet et, çalış, olur…’ buna inanıyordum. Bir noktadan sonra, aslında heveslenmenin veya üzülmenin anlamı olmadığını, sadece çaba göstermenin bir anlam taşıdığını fark ediyordum. Başarmak ile başarmamak arasında çok önemli bir fark yok. Bu sefer daha stabil olarak çalışmayı öğreniyorsun. Çalışabilme yeteneğini elde etmeyi ben, ortaokul lise yıllarında hallettim…
Teknik direktör olarak ağırlıklı olarak motivasyonun gerekli olduğunu söyleyen Kotil, sözüne şöyle devam ediyor; Analitik düşünme yeteneğide önemli; olayları analitik olarak anlamanız lazım. Yönetici olarak, olaylar arasındaki ilşkileri çok iyi kurmanız lazım. Çalışanlar bunları gözler ve verdiğiniz kararlardaki eksiklikleri ararlar. Her şeyi doğru bilemezsiniz, olayın altından kalkamıyorsanız, ekibinizle çalışma toplantısı yapın ve hepsinin zihinsel katkısını sağlayacağı ortamı oluşturun. Ortak karar her zaman tek kişinin kararından iyidir.
Temel Kotil, yönetim felsefesi konusunda ise görüşlerini şöyle aktarıyor; ‘’Yönetim, çok anlamlı bir kelime… Bir uçağı yönetiyorsunuz, ailenizi ve bir şirketi yönetiyorsunuz. Hepsinin ortak paydaları var; dürüst olmak, dikkat etmek ve gayret etmek. Şirketinize baktığınız nokta, referans aldığınız nokta olmak durumunda. Yoksa yürüyemezsiniz. Şirket yönetmek bir ipin üzerinde cambazlık yapmak gibidir. Önemli olan o ipten düşmeden ilerlemek.
Haber7.com