Daha büyük ve eko-verimli uçaklara duyulan ilgi devam ediyor
Finansal piyasaların zor dönemlerden geçtiği bugünlerde Airbus, ticari uçaklara duyulan ilginin devam edeceğini öngörüyor. Şirketin son Küresel Pazar Tahmini’ne (KPT) göre 2030 yılına kadar geleceğin güçlü pazar ihtiyaçlarını tatmin edebilmek için 27,800 yeni uçağa ihtiyaç duyulacak. 100 koltuğun üzerinde kapasiteye sahip 26,900 yolcu uçağı ve 900 fabrikadan yeni çıkmış kargo uçağının toplam değeri ise KPT’ye göre 3.5 trilyon dolar.
Sonuç olarak, 2030 yılına kadar küresel yolcu uçağı filosu iki katına çıkarak 15,000’den 31,500’e ulaşacak. Bu uçaklardan 10,500 tanesini eski ve çok yakıt harcayan uçakların yerini alacak yeni uçaklar oluşturuyor. Gelecekteki talepleri karşılayabilmek için daha büyük uçaklara yönelme trendi de devam edecek.
İnsanların uçma ihtiyacı ve isteği giderek artıyor. Önümüzdeki 20 yıl içerisinde havacılık sektörü, geçmişte olduğu gibi, dönemsel ekonomik koşullardan etkilenmemeye devam edecek. Airbus, kilometrede yolcu başına karın (RPK) yılda ortalama 4.8 büyüme oranına sahip olacağını öngörüyor ki bu da önümüzdeki 20 yıl içerisinde trafiğin iki kattan fazla artış göstereceğini işaret ediyor.
Artan alım gücü, gelişmekte olan ekonomilerdeki dinamik büyüme, Kuzey Amerika ve Avrupa pazarlarının büyümeye devam etmesi, şehirleşmedeki artış ve 2030’a kadar metropol sayısının iki katına çıkacak olması yeni uçak ihtiyacını doğuran sebepler olarak gösteriliyor. Düşük Maliyetli Havayolları’nın genişleme planları, yerleşmiş pazarlarda eski ve verimsiz uçak filolarını daha eko-verimli modellerle yenileme ihtiyacı da diğer sebepler arasında gösteriliyor.
Önümüzdeki 20 yıl içerisinde coğrafik açıdan bakıldığında Asya-Pasifik bölgesi talebin yüzde 34’ünü oluştururken bölgeyi yüzde 22 ile Avrupa ve yine yüzde 22 ile Kuzey Amerika takip ediyor. Yolcu trafiği oranlarına bakıldığında ise Asya-Pasifik yüzde 33 ile en büyük pazar olurken onu yüzde 23 ile Avrupa ve yüzde 20 ile Kuzey Amerika takip ediyor.
Yerel pazarlardaki yolcu trafiğine bakıldığında ise Hindistan yüzde 9.8 ve Çin yüzde 7.2 ile önümüzdeki 20 yılda en hızlı büyüme gösterecek pazarlar olarak görülüyor. Uzun ve köklü bir havacılık geçmişine sahip pazarlar da büyümeye devam edecek. Amerika Birleşik Devletleri iç hat uçuşları yüzde 11.1 ve Batı Avrupa içi uçuşlarda ise yüzde 7.5 büyüme görülecek ki bunlar 2030’a kadar olan büyümenin en büyük ve üçüncü en büyük rakamlarını oluşturuyor.
Airbus COOsu John Leahy, “Havacılık sektörü günümüz ekonomisinde en önemli etkenlerden bir tanesi olmaya devam ediyor. Airbus pazara en son yenilikleri ve eko-verimli ürünleri sunmaya ve gerek havayollarının gerekse de yolcuların bugünkü ve gelecekteki ihtiyaçlarını karşılamaya devam ediyor” dedi.
2030’a kadar dünya nüfusunun yüzde 60’ı yani 5 milyar insan şehirlerde yaşıyor olacak ve metropollerin sayısı 39’dan 87’e çıkarak yüzde 50’den fazla büyüme gösterecek. Uzun menzilli uçuşların yüzde 90’ından fazlasının bu metropoller arasında gerçekleşeceği öngörülüyor.
A380 gibi 400’den fazla yolcu taşıyabilen Çok Büyük Uçaklar’a duyulan talep 2010 yılı tahminlerinin (1,738) üzerinde (1,781) görülüyor. Bu uçakların toplam maliyetinin ise 600 milyar dolar olması öngörülüyor. Bu uçaklar toplam uçak ihtiyacının yüzde 17’sini oluştururken, toplam yolcu sayısının ise yüzde 6’sını taşıyacak. Bunların 1,330 tanesi dünya metropollerini birbirine bağlayan yolcu uçaklarından oluşacak. Bölgesel açıdan bakıldığında ise Çok Büyük Uçaklar’ın yüzde 45’i Asya’ya yüzde 19’u Avrupa’ya ve yüzde 23’ü Orta Doğu’ya teslim edilecek.
250-400 yolcu kapasitesine sahip çift koridorlu uçak segmentinde ise önümüzdeki 20 yıl içerisinde yeni 6900 yolcu ve kargo uçağı teslim edilecek. Bu uçakların değeri 1,500 milyar doları bulacak. Değer açısından toplamın yüzde 43’ünü oluşturan bu segment, uçak sayısı açısından ise yüzde 25’i oluşturacak. Bunlardan 4,800 tanesi daha küçük çift koridorlu uçaklar olurken 2,100 tanesi orta boyutta çift koridorlu uçaklardan oluşacak. Airbus bu segmentte A330 ve A350 XWB Ailesi uçaklarını sunuyor.
Tek koridorlu uçak segmentinde ise 1,400 milyar dolar değerinde yaklaşık 19,200 uçağa ihtiyaç duyulacak. Bu segment değer açısından toplamın yüzde 40’ını uçak sayısı açısından da yüzde 69’unu oluşturuyor. Bu rakam geçen yılların tahminlerinin üzerine çıkıyor bunun nedeni ise eskiyen az verimli uçakların yenilenmesine duyulan ihtiyaç olarak gösteriliyor. Yeni teslimatlardan yüzde 40’ı eskiyen uçakların yerini almak üzere gerçekleştirilecek. Buna ek olarak uçakların yüzde 50’si de Kuzey Amerika ve Avrupa gibi havacılığın köklü olduğu pazarlara teslim edilecek.