Havayolu seyahat kültürü ve biz Türkler
Havayolu işletmelerinin mantığı, risklerini azaltan tüketiciyi ödüllendirmek üzerinedir. Biletinizi uçuş tarihinizden ne kadar önce alırsanız, o kadar avantaj sağlarsınız. Bayram öncesi tüm tatilciler elini çabuk tutmalı.
Dünyada orta sınıfın da havayolu ile seyahat edebilme imkanına erişmesi yaklaşık 20 seneye dayanıyor. Ülkemize tezahürü ise çok değil yaklaşık 10 yıl... Tabii ki bu evrimin temel nedeni sektörün rekabete daha fazla açılması. Bu noktada da en büyük krediyi aslında biraz da çılgın olarak nitelendirebileceğimiz düşük maliyetli havayolu sahiplerine borçluyuz. Freddie Laker, Laker Havayolu’nu kurdu, sonunda iflas etti. Ancak daha doğru bir iş planı uygulayan Southwest Havayolları’nın kurucusu Herb Kelleher başarılı oldu. Ülkemizde de aslında girişimci olarak başarılı ancak sonuç itibarı ile başarısız olan İstanbul Havayolları gibi birçok örnek mevcut.
Biz yolcular, aslında tüm bu çılgın havacılar sayesinde bugün neredeyse karayolu ulaşım maliyetleriyle uçağa binebiliyoruz. Havayolları böyle bir evrim yaşarken, dünyadaki diğer yolcular gibi biz Türk yolcular da kültürel bir evrim yaşadık ve yaşamaktayız. Call center veya web sitesinden bilet almayı, telefonumuza biletin SMS mesajı ile gelmesine ne çabuk adapte olduk! Bundan çok değil 10 sene önce kim bilir kaç saatimiz THY büroları veya seyahat acentelerinde kuyruk bekleyerek geçmiştir. Yaprak koçanı halinde olan eski IATA biletleri tarih oldu, alışveriş yaparken uçuş mili topluyoruz, bir destinasyona tercihimize göre 300 Euro’ya veya 1500 Euro’ya uçabiliyoruz…
TEKNOLOJİYİ DAHA FAZLA KULLANMALIYIZ
Havayolu seyahatlerimizle ilgili olarak teknolojiyi daha fazla kullanarak hayatımızı kolaylaştırabiliriz. Örneğin havayollarının web sitelerinden bilet alarak uçuşumuzu daha ucuza mal edebilir, self check-in kontuarlarını kullanarak zaman kazanabiliriz.
Yapmamız gereken en önemli şey iletişim kanallarımızı açık tutmak ve havayollarının yaptığı yenilikleri takip etmek. Ancak maalesef biz Türklerin okuma ve takip konusunda biraz zayıf olduğu istatistiksel olarak kanıtlanmış bir gerçek. Çevremizde bunları uygulayan kişiler var. Ara sıra havayollarının özel kampanyalarını takip ederek 10 YTL’ye uçan arkadaşlarım olduğunu duyuyorum fakat genele kıyasla sayıları çok az.
Her şeyden önce biz yolcular bilmeliyiz ki, havayolu işletmelerinin mantığı, risklerini azaltan tüketiciyi ödüllendirmek üzere kurulmuştur. Uçuş tarihinizden ne kadar önce bilet satın alırsanız, o kadar avantaj sağlarsınız. Bir havayoluna ne kadar sadık kalır, ne kadar sık uçarsanız o havayolu da sizi o ölçüde indirimli/hediye bilet, lounge kullanma hakkı, rezervasyon önceliği, son dakika upgrade gibi ayrıcalıklarla ödüllendirecektir.
Bu arada bir hatırlatma yapalım. Yaklaşan Ramazan Bayramı için THY, Pegasus, Onur, Atlas, Sunexpress ve diğer tüm havayollarımızda özellikle iç hat uçuşları için kampanyalar var. Son ana kalan bilet fiyatları her zaman en yüksek olur, o nedenle tatilcilerin elini çabuk tutmasında fayda var.
TOLGA TURGUT-Akşam