Şimdilerde her meslekten ve yaştan insan, fiyatı 500 YTL’ye kadar düşen model uçaklardan alabiliyor ve model uçak pilotu olabiliyor.
Kimi meraklar pahalıdır. Kitleler o meraklarla ilgilenmeyi hayal bile edemez. Model uçak uçurmak da bu tür meraklardan… Herkesin hoşlansa bile kolayca yapamayacağı bir spor. Ancak birçok alanda kendini hissettiren Çin rüzgarı model uçak sektöründe de bir rahatlama sağlamışa benziyor. Ülkemizdeki model uçak sektörüne Çin ürünlerinin girmesiyle birlikte gençler artık model uçak uçurma sporuyla uğraşabilecek. Pahalı olduğu için model uçakları uzatan seyretmekle yetinenler, şimdilerde ise 500 ile 2 bin YTL arasında satın alabildikleri model uçaklara gösteri uçuşu yapabiliyor. Hal böyle olunca bu spora olan ilgi de günden güne artıyor. Konya’da, geçtiğimiz yıl kurulmasına rağmen, Türk Hava Kurumu Sivil Sportif Havacılık Derneği’ne 77 kişi üye olmuş. Askerden hakime, doktordan öğrenciye her yaş ve meslekten kişiler model uçak uçurmanın yanı sıra yamaç paraşütü, planör ve paramotor gibi sporlarla da ilgileniyor. Sivil havacılık uzmanları, model uçakların ucuzlamasıyla birlikte özellikle gençlerin bu sporun tutkunu olduğunu dile getiriyor.
Türk Hava Kurumu Konya Sivil Sportif Havacılık Kulübü Derneği Başkanı İsmet Tuna, sektörde fiyatların ciddi oranda düştüğünü söylüyor. Son birkaç yılda sivil havacılık sporlarına ilgiyi artırdığına dikkat çeken İsmet Tuna, bilhassa üniversite öğrencilerinin bu sporları yapmak için kendilerine müracaatta bulunduğunu dile getiriyor. Model uçak sporlarının artık her meslekten ve yaştan kişiler tarafından yapılabildiğinin altını çizen Başkan Tuna, “Çin, bu sektöre girmeden önce fiyatlar çok yüksekti. İnsanlar bu yüzden bu sporu sevseler de yapamıyorlardı. Yaklaşık bir model uçağının fiyatı 500 YTL’ye kadar düştü. Eskiden maddi durumu iyi olan kişiler bu sporu yapardı. Şimdi ise üniversite ve lise öğrencileri bile bu sporla ilgilenmeye başladı.” diyor.
Tıp fakültesi öğrencisi Hüseyin Samet Koca, ilk model uçağını kartondan yapıp uçurmayı başarmış. Şimdilerde ise model uçak pilotluğu yapıyor ve çocukluğundan beri hayalini kurduğu uçağı satın alabildiğini belirtiyor. Birkaç yıldır model uçak sporuyla ilgilendiğini söyleyen Koca, merakını“İlköğretim 7. sınıfa giderken kartondan yaptığım uçağı uçuruyordum. Konya’da profesyonel anlamda bu sporu yapabileceğim yerler olduğunu öğrendim. Şu an fiyatlar düştü. Hayalimi gerçekleştirebildiğim için mutluyum.” sözleriyle ifade ediyor. Lise öğrencisi Akın Elmas Kaya ise hobi amaçlı model uçak sporuyla ilgilenenlerin en yenisi. Akın Elmas Kaya, hedefinin, sertifikasını aldıktan sonra büyük gösteriler yapmak olduğunu söylüyor.
Yıllarca Konya’da model uçak yapım kursu veren Gürbüz Tümen Timur da, yedek parça fiyatlarının düştüğünü belirtiyor. Timur, kısa bir süre öncesine kadar model uçakların kanatlarını ve gövdesini kendilerinin yaptığını anlatıyor ve ekliyor: “Çin’in yaptığı model uçak parçaları daha ucuz. Bu sebeple ilgi fazla… İçimizde üniversite öğretim üyeleri, emekliler, üniversiteyi bitiren kursiyerler var.”
AYDIN HIZLICA-Zaman