Orhan Birdal, en çok İstanbul’a yapılacak yeni havalimanı ile ilgili sorularla karşılaştı. Birdal, yeni havalimanı ile ilgili, “Atatürk Havalimanı ve Sabiha Gökçen Havalimanı’nın son resmini ortaya koyduktan sonra yeni havalimanımızla ilgili fazla söz söylemeye hacet kalmıyor. Çünkü ihtiyaç ortada. İstanbul’un, kapasitesi çok daha büyük yeni bir havalimanına olan ihtiyacı en ufak bir tereddüte dahi mahal kalmadan göz önüne serilmiş oluyor. Bununla ilgili süreç devam ediyor. İnşallah bu süreçte bir kesinti olmaz ve havalimanımız yapılır. Hem ülke hem de dünya havacılığına hizmet eder “ dedi.
İHALE SÜRECİ DEVAM EDİYOR
DHMİ Genel Müdürü Birdal, İstanbul’a yapılacak yeni havalimanının ÇED raporuyla ilgili mahkeme kararının hatırlatılması üzerine şunları söyledi:
“Bu konuyla ilgili birden çok mahkemeye dava açıldı. Bu davalar farklı şekillerde seyir etti. Davalardan bir tanesinde ÇED raporuna iki noktadan itiraz edildi. Bununla ilgili mahkeme de geçici olarak yürütmeyi durdurma kararı verdi. Geçici olarak neden diyoruz çünkü bilirkişi teşkil etti, bu bilirkişi raporunu verinceye kadar, sununcaya kadar ÇED ile ilgili işlem yapılmasını durdurdu. Bizim açıklamamız ÇED ile ilgili değil. Bizim açıklamamız bu ihale süreciyle ilgiliydi. İhale süreci devam ediyor, ihalenin safhaları var. Bu ihalenin safhaları halen devam ediyor. Burada herhangi bir kesinti yok. Verilen mahkeme kararının da bu süreçleri önlemeye, engellemeye yönelik bir yanı yok. Bizim açıklamamız o yöndeydi, aynı durum halen devam ediyor.”
YENİ HAVALİMANI ÜLKE YARARINA
Orhan Birdal, İstanbul’a yapılacak üçüncü havalimanı konusunda şu anda yer teslim sürecinin bir önceki aşamasında olduklarını belirterek, “Burada bir takım yapılması gereken işlemler var. Bizim yer teslimi yapabilmemiz için bu işlemlerin tamamlanması lazım. Bu işlemler oradaki maden sahalarıyla ilgili işlemler, kamulaştırma ile ilgili işlemler, diğer resmi kurumlardan alınması gereken izinlerle ilgili işlemler. Bütün bunları bizim yapmamız lazım. Bunu yaptıktan sonra süreç tamamlanıp yer teslim zamanına geliyor. Bu süreç devam ediyor. Temennimiz, bu ülkenin ihtiyacı, bu havalimanını bir an önce yapılması, hizmete verilmesi. Bunun ülkeye faydası var. Başkaları farklı düşünebilir. Bu acil bir ihtiyaçtan doğan husustu. Dünyanın parmak ısırdığı bir ihale gerçekleşti. Bu boyutta bir ihale ne Türkiye’de, ne dünyada şimdiye kadar yapılmamıştı. Biz bunun gururunu taşıyoruz ve taşımaya devam edeceğiz. İhaleyle ilgili, süreciyle ilgili bir eksik, yanlış söz konusu değil. Yapılması bu ülke yararınadır ve inşallah yapılacaktır” şeklinde konuştu.
DÖVİZ KURU
Orhan Birdal, üçüncü havalimanı ihalesini kazanan firmaların döviz kurunun sabitlenmesi yönünde talepleri olup olmadığı ile ilgili, ”Bizim şartnamemiz ve sözleşmemiz dikkatlice okunursa 20’nin üzerinde firmaya ihale öncesinde bu şartnameleri sattık. Bu çok yaygın bir şekilde içinde ne olduğu belliydi. Bu konuyla ilgili anayasamız şartname ve sözleşme. Burada ne yazıyorsa biz onu uygulamakla mükellefiz. Şu ana kadar öyle bir talep olmadı. Kaldı ki bizim sözleşmemizdeki bu ihaledeki tüm kurgu euro üzerinden yapılmıştır. Kur farkıyla ilgili konu bizim gündemimizde yok. İhaleye baktığınız zaman ihaledeki tüm rakamlar euro, teklif euro, dolayısıyla bunu tüm ihaleye teklif verenler bu şekilde düşünüp değerlendirmesi gerekirdi” dedi.
DÜNYAYA LABORATUVAR OLACAK BİR SAHA
Birdal, “Üçüncü havalimanında yer zemin ve harfiyat konusunda çok sıkıntılar olduğu söyleniyor. Bunlar oradaki inşaat firmalarını zorlayacak mı?” şeklindeki soru üzerine,
“Tabi ki zorlayacak. İnşaat bakımından kolay bir inşaat değil. İnşaatçılık tekniği bakımından, alt yapı bakımından dünyada laboratuar niteliğinde çalışılacak bir saha orası. O bahsettiğiniz her şey var. Orası hoyratça kullanılmış bir arazi. Oradaki sular tatlı su değil, yağmur su birikintisi ya da denizin basmasıyla birlikte dolan çukurlar. Tabi ki içinde her şey var. Bunun doldurulması için firmanın çalışma yaptığını biliyorum. İnşaat tekniği açısından bilimsel çalışmalar yaptığını biliyorum. Oradaki dolgunun kısa sürede tamamlanıp zeminin sertleşmesi lazım. Maden işleten yerler orayı aldıkları gibi teslim etmeleri lazım. Maalesef bu işlemediği için bu işler yapılacak. Hangi malzemeyle dolacak bunu teknik adamlar karar verir” dedi.
ATATÜRK HAVALİMANI YIKILMAYACAK
Birdal, “Yeni havalimanı hizmete girdiği zaman Atatürk Havalimanı ne olacak? “ şeklindeki bir soruya , “Atatürk Havalimanı yıkılmayacak. Burada tarifeli seferler yapılmayacak. Genel Havacılık hizmetleri, bakım-onarım ve kargo hizmetleri devam edecek. Yapılmış tesis hiçbir zaman yakılmaz” cevabını verdi.
ASKERİ ROTALARDA İYİLEŞTİRME
Birdal,Airkule.com’un sorusu üzerine, havadaki bazı askeri sahalarla ilgili düzenleme yapıldığını ifade ederek, “Bu hava sahamızdaki bazı rotaların kısaltılmasıyla ilgili aslında askeri koridorlar değil de askeri sahalar üzerine denk gelen yerlere de havayolu ihdas edip yolları kısaltma düşüncemiz vardı. Hava Kuvvetleri Komutanlığı, Sivil Havacılık Genel Müdürlüğümüz çok uzun süredir çalışmalar yapıyor. Belli noktaya geldi, bazı rotalarda iyileştirme şimdilik yapılabilecek. Fakat isteğimiz ölçüde, tamamında bu sahaların kullanılması konusunda henüz nihayi mutabakata varılmadı ama bazı rotalar için ön mutabakata varıldı. Bu da yakın zamanda uygulamaya başlanacak” dedi.
ÖZGÜN BİR MİMARİSİ OLACAK
Orhan Birdal, üçüncü havalimanının isminin bitince belli olacağını belirterek, “Özgün bir mimarı olacak. Projeler hazırlanırken pek çok yerlerden örnekler alınıyor. Biz bütün yapmış olduğumuz projelerde o projenin yapıldığı yerin özelliklerini yansıtmasına dikkat ediyoruz. Neticede ortaya mimari bir eser çıkacak” diye konuştu.
İbrahim KÖKTENER-Süleyman ŞEN/Airkule.com