Atatürk Havalimanı muhabirleriyle bir araya gelen DHMİ Genel Müdürü Orhan Birdal, havacılıkta yaşanan gelişmeler ve DHMİ’nin çalışmalarıyla ilgili detaylı bilgiler verdi.
İşte sorulan sorular ve Birdal’ın bunlara verdiği cevaplar…
Atatürk Havalimanı genişletme çalışmaları devam ediyor şu an ki son durum?
Bildiğinizi gibi Atatürk Havalimanı’nda genişletme, büyütme ve kapasiteyi arttırma çalışmalar hep vardı. Bundan sonra da olmaya devam edecek. Yeni İstanbul havalimanı yapılıp Atatürk Havalimanı kapanacağı zamana kadar Atatürk Havalimanı’na havacılık adına bu havalimanını daha iyi çalışabilmesi adına hepsi yapılacak. Atatürk Havalimanı’nın büyüme ihtiyacı büyüme talebi bugünün ihtiyacı değil. Seneler öncesinden beri sizin de yakinen takip ettiğiniz gibi Atatürk Havalimanı’nda pek çok iyileştirme çalışmaları yaptık. Apronda taksi rutlarda, pistlerimizde iyileştirme çalışmaları yaptık. Atatürk Havalimanı’nın sanki yaramaz çocuğu gibi görünen her türlü olumsuzluklarda olumsuzluk onun üstüne atılan 05-23 pistini yeniledik ve tamamen ortasında çöküntü bir kısım vardı onu tamamen ortadan kaldırdık ve pisti uzattık. 4 tane hızlı çıkış taksi yoluyla bu pisti daha iyi çalışabilir hale getirdik. Ne zaman 2010 yılında bu pisti açtık. Özel bir malzeme ile kaplattık ve bu pistin iniş için en uygun en elverişli pist olduğunu bildiğimiz için CAT 3 kategorisinde bir seviyeye ulaştırdık. Bunu yaptıktan sonra Atatürk Havalimanı’nın kapasitesinde artışlar oldu. Daha önce saatlik 40 olan iniş kalkış sayımızı önce 50’ye sonra 55’e daha sonra da 58’e çıkardık. Bu büyümeleri yaparken, aynı zamanda bu inşaat faaliyetlerini yaparken bir yandan Atatürk havalimanındaki trafik artarak devam ediyordu. Biz bu çalışmaları gerek havayolu şirketlerimiz gerekse de yolcularımız hissetmeyecek, onlar mümkün olmayacak az etkilenecek şekilde yaptık ve tamamladık.
2014 YAZ SEZONU ÖNCESİ HAZIR OLACAK
Hedefimiz 2014 yılı yaz trafiği başlamadan önce buradaki apronu kullanmak, bu apronu hava trafiğine açmak. Tabi buraya bağlantı sağlayacak taksi rutlarda var. Bunların imalatı da yine yapılıyor. Takdir edersiniz ki Atatürk Havalimanı’nda çok faal çalışan bir havalimanı olduğu için inşaat çalışması yapmak o kadar da kolay bir şey değil. Günde 1000 kamyonun girip çıktığı havalimanında 24 saat esasına dayanarak olanca hızıyla çalışmalar devam ediyor. 35 sol pistimizi 05 pistimize bağladık ikisini beraber çalıştırmak üzere bağlantıyı yaptık ama en son kat asfaltı yakın bir zamanda tamamlanacak. Yani gerek havada gerek karada havalimanı üzerinde trafiği hızlandırabilmek için Atatürk Havalimanı’nda yapılması gereken neyse hepsini birer birer hayata geçiriyoruz. Hedefimiz ilk etapta 2014 yaz sezonuna kadar apron uçak park yeri sıkıntımızı büyük ölçüde ortadan kaldırmak. Bunun çalışmaları devam ediyor.
TENEKE MAHALLESİ SON GÜNLERİNİ YAŞIYOR
Orhan Birdal, teneke mahallesi olarak bilinen, yer hizmetleri kuruluşlarının olduğu bölgede iyileştirme çalışmaları hakkında da bilgi verdi. Birdal şunları söyledi:
“Bu bölgenin taşınacağı alanın alt yapısını yaptık ve bölgede hizmet veren kuruluşlar bu alanda inşaatlarını bitirme noktasına geldiler. Hatta taşınanlar da oldu. Diğer firmalar da inşaatlarını tamamlamasıyla ‘Teneke mahall’e adıyla meşhur olan bölge 2014 yılı yaz sezonu öncesinde kapanmış olacak. Şu anda boşalan yerleri yıkmaya başladık, boşaldıkça da yıkmaya devam edeceğiz. Yaklaşık 14 firma yerlerini hemen hemen yaptılar. 1-1,5 ay içerisinde hepsi oraya taşınabilecek noktaya gelecek. Dolayısıyla teneke mahallesi de tarihe karışmış olacak”
THY KARGO TERMİNALİ YIKILACAK TERMİNAL UZATILACAK
DHMİ Genel Müdürü Birdal, Türk Hava Yolları Kargo binasının yıkılarak yeni yerine taşınacağını, boşalacak alana ise dış hatlar terminalinin uzatılacağını açıkladı. Birdal, “Bir taraftan ta Türk Hava Yolları kargo tesisleri yeni yerinde yapılıyor. Eski tesisler yıkılacak ve şu anda kargo tesisi olarak yapılan alana taşınarak faaliyetlerini burada sürdürecekler. Mevcut kargo terminalinin bulunduğu yeri de yıkıp terminale ilave edeceğiz. Dolayısıyla Atatürk Havalimanı daha çok yolcuya hizmet verebilmek ve şu anda verdiği hizmeti daha kaliteli verebilmek için sürekli bir faaliyet ve çalışma halinde. Eğer Türkiye havacılıkta büyüdüyse, bu hale geldiyse ve bundan sonra da büyüme arzusunu sürdürüyorsa, Atatürk Havalimanı’na açık bulunduğu son güne kadar ihtiyacımız var” dedi.
61 UÇAKLIK EK PARK YERİ KAZANACAĞIZ
Orhan Birdal Atatürk Havalimanı’nın terminal anlamında da geliştirildiğini belirterek şöyle konuştu:
“43 uçaklık park yeri daha yapacağız. Tamamlandığında 61 uçaklık ilave park yeri kazanacağız. Bu uçakların getirdiği yolcularda da artış olacak. Bunlara hizmet verebilmek için terminalin de büyümesine ihtiyacımız var. Terminalin büyüyeceği yer de bizim bütün master planlarımızdaki şu anki mevcut terminal binasının bittiği yerden itibaren devam edecek. Yeni köprülerle beraber eski binanın biraz uzantısı olacak. İlave 5 körük planlıyoruz. Onlar da büyük gövdeli uçaklar için olacak.
Sabiha Gökçen Havalimanı’nın da büyümeye ihtiyacı var
Birdal Sabiha Gökçen Havalimanı ile ilgili bir soruya karşılık da şu yanıtı verdi:
“Sabiha Gökçen Havalimanı, Savunma Sanayi Müşteşarlığı’mıza bağlı olarak kurulan HEAŞ isimli bir şirket tarafından yürütülüyor. Terminallerini yap –işlet- devret modeliyle özel bir şirket işletiyor. Bu şekilde ülkemiz havacılığına hizmet veriyor. Başlangıçta ilk kurulduğunda yeterli trafiğe sahip olmadığı için ciddi sıkıntılar yaşadı. Ama bugün geldiğimiz noktada Sabiha Gökçen Havalimanı’nda neredeyse saatlerinin belli bir kısmı dolma noktasına geldi. Atatürk Havalimanı’nda nasıl bir yoğunluk varsa kapasite neredeyse yüzde 100 noktasına yaklaştıysa ,Sabiha Gökçen’de de buraya doğru hızlı bir ilerleme var. Onun için bu havalimanımızın da büyütülme ihtiyacı kendisini gösteriyor.
PARALEL PİSTİ DHMİ YAPACAK
Bu anlamda yeni bir paralel pist yapılacak, bu pisti yapma görevi de kuruluşumuza verildi. Yakın bir zamanda ihalesini yapacağız. Sabiha Gökçen Havalimanı bizim işletimimizde olmamasına rağmen pistini biz yapacağız. Biz Devlet Hava Meydanları İşletmesi Genel Müdürlüğü olarak Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığımızın bir kuruluşu olarak ülkemizde havalimanı alt yapılarıyla doğrudan görevli olmamakla birlikte ama havacılığın ihtiyaçları hızlı geliştiği için kuruluşumuzun da bu anlamda yapmış olduğu çalışmalar göz önünde olduğundan dolayı bu görevi yine diğer kuruluşlarla Alt Yapı Yatırımları Genel Müdürlüğümüzün yardım ve desteğiyle beraber yürüteceğiz. Paralel pist yapıldığında Sabiha Gökçen Havalimanı’nın hem kapasitesi artacak hem de şu an tek pistte verilen operasyon daha hızlı ve güvenli hale gelmiş olacak. “
İbrahim KÖKTENER-Süleyman ŞEN/Airkule.com