THY, THY Teknik AŞ ve Kibar Holding'in Güney Koreli Hanil E-HWA ile mevcut iş birliğinin bir iştiraki olan Assan Hanil ortaklığında 5 milyon dolarlık bir yatırımla kurulan "Uçak Koltuk Üretimi Sanayii ve Ticaret AŞ" (Turkish Seats Industries - TSI), ilk yerli tasarım uçak koltuğunu üretti.
Atatürk Havalimanı 2'nci Hangar'da yapılan tanıtım toplantısına Maliye Bakanı Mehmet Şimşek de katıldı. Bakan Şimşek, bu tür ürünlerin Türkiye'de üretilmesi, ihraç edilmesi ve pazarlanması için hükumet olarak her türlü desteği vereceklerini söyleyerek "Bundan önce dünyada sadece 13 firmanın uçak koltuğu üretebildiği uçak koltuğunu Türkiye'de üretebilmektedir. Eminim ürün yelpazesi hızlı bir şekilde gelişecek, bütün sınıfları kavrayacak şekilde gelişecektir" dedi.
Mehmet Şimşek, Türk Hava Yolları'nın uçak içi mutfak sistemleri üretiminde de ciddi aşama kaydettiğini belirtti.
Türk Hava Yolları Yönetim Kurulu Başkanı Hamdi Topçu da, Türk Hava Yolları'nın yerli sanayii desteklediğini vurgularken, “2023 vizyonunda hükumetimizin yerli sivil uçak yapma hedefi var. İşte bu hedefi gerçekleştirme adına uçak yan sanayinin gelişmesi bu paralelde çok önem arz etmektedir. Bir uçak koltuğunun 2-2 buçuk yılı bulması bu koltuğun ne kadar önemli olduğunun bir gerçeği"
Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, basın mensuplarının konuyla ilgili sorularını yanıtlarken “Bizim toplam ihracatın ortalama kilogram bedeli 1 dolar 58 sent. Bu koltuğun kilogram bedeli 150 dolar. Dolayısıyla katma değeri 100 kat daha yüksek. Havacılık sektöründe Türkiye yıllık 17 milyar dolarlık ithalat yapıyor sadece 4 milyar dolarlık ihracat yapıyor. Bizim 13 milyar dolarlık açığımız var, koltuk deyip geçmeyin biz 2023'e kadar bu koltukları üretip bir kısmını satarsak, 700 milyon dolarlık bir ihracat potansiyeline sahip olabiliriz” dedi.
Koltuklardan yılda 10 bin adet üretilecek.
Sertifikasyon için Dünyanın en büyük iki uçak üreticisi ile de temasa geçildi. Şu anda kısa mesafe ve ekonomi sınıfı için üretilen koltuklar ileri de uzun mesafe ve Business Class için de üretilecek.