Özel havayolu şirketleri, ucuza yolcu taşıma hedefiyle yola çıkan Anadolu Jet'ten çekinmiyor. Şirketler, rekabetin sektöre hareket getireceğini ifade ederken, pazarın daha da büyüyerek kârlı uçuşlara zemin hazırlayacağını belirtiyor.
THY'nin, Avrupa'daki 'low cost carrier' (düşük maliyetli havayolu) şirketleriyle daha etkin rekabet edebilmek amacıyla faaliyete geçireceği alt markası Anadolu Jet, özel havayolu şirketleri tarafından rakip görülmüyor. Pegasus Havayolları Genel Müdürü Sertaç Haybat, Anadolu Jet'in pazardaki paylarını etkilemeyeceğini belirterek, rekabetin her alanda eşit yapılmasını istediklerini söyledi. Milli havayolunun rekabete girmesine karşı olmadıklarına dikkat çeken Haybat, THY'nin dış hat uçuşlarındaki tekelinin kırılmasından yana olduklarını bildirdi. THY'nin Ankara merkezli uçuşlarını Anadolu Jet'e devredeceğini ifade eden Haybat, "Dış hatlarda bizim uçmadığımız yerlerde elde edilen kârla iç hatlarda yapılacak yeni organizasyonlara karşıyız. Ancak, Anadolu Jet, tam bir low cost mantığıyla uçmayacağı için bizi etkilemez." dedi.
Sertaç Haybat, THY'nin yüzde 50 ortağı olduğu SunExpress'in yaz sezonunda İstanbul Sabiha Gökçen Havalimanı'ndan uçuşlara başlamasıyla ilgili olarak da endişe yaşamadıklarını söyledi. THY'nin zarar ettiği hatları SunExpress'e devredeceğini ifade eden Haybat, "Sunexpress Genel Müdürü Poul Schwaiger hoş geldi, memnun olduk." diye konuştu.
Atlasjet Yönetim Kurulu Başkanı Murat Ersoy ise THY'nin Anadolu Jet markasıyla, özel havayolları ile gerçek manada rekabet edecek konuma geldiğini belirterek, uçuşların yolcular açısından büyük fayda sağlayacağını söyledi. Ankara merkezli uçuşların Atlasjet'i hiçbir şekilde etkilemeyeceğine işaret eden Ersoy, "Uçuşlar Anadolu Jet değil de, THY markası altında yapılsaydı ciddi sıkıntı yaşardık. Alt markanın kazanacağı her yeni yolcu bizim için de kazançtır. Bu sayede bizim de yolcu sayımız artacak." şeklinde konuştu.
Onur Air Genel Müdürü Şahabettin Bolukçu ise, alt markanın şu an için kendilerini etkilemeyeceğini bildirdi. Bu konuda en büyük zararı Ankara'ya uçuş yapan Pegasus Havayolları'nın göreceğini ifade eden Bolukçu, THY'nin, alt markasıyla maliyetin altında bilet satmadığı sürece haksız rekabet yaşanmayacağını söyledi.
SunExpress Genel Müdür Yardımcısı Hacı Say da, diğer meslektaşları gibi Anadolu Jet'in ne kendilerini ne de sektörü olumsuz yönde etkilemeyeceğini düşünüyor. Pazarın rekabete açık olması gerektiğini ifade eden Say, "Antalya ve İzmir'den iç ve dış hat uçuşu düzenliyoruz. Daha sonra yeni havayolları da buradan sefer yapmaya başladı. Ürünümüzü güzelleştirir, kalitemizi artırırsak her yeni oluşumla rekabet edebiliriz." dedi.
İzAir Genel Müdürü Gürol Yüksel de İzmir'den her gün Ankara'ya 2 sefer düzenlediklerine dikkat çekerek, THY'nin alt markasının doluluk oranlarını etkilemeyeceğini söyledi. THY'nin halen Ankara'dan birçok merkeze sefer düzenlediğini anlatan Yüksel, Anadolu Jet'in pazara hareketlilik getireceğini ve bundan herkesin kârlı çıkacağına dikkat çekti.
Anadolu Jet, 29 YTL'ye yolcu taşıyacak
Türk Hava Yolları'nın (THY) alt markası Anadolu Jet, ilk uçuşunu 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı'nda gerçekleştirecek. Şirket, 29 koltuğu 29 YTL'den satışa sunarak Ankara'dan yurtiçi ve yurtdışındaki 20 merkeze sefer düzenleyecek. Uçuşlar, full ekonomi konfigürasyonunda 6 adet B737-400 tipi uçakla gerçekleştirilecek. Anadolu Jet, yurtdışında Viyana, Basel, Tahran, Frankfurt; iç hatlarda da İzmir, Adana, Trabzon, Dalaman ve Bodrum gibi 16 merkeze sefer düzenleyecek. THY, yeni markanın tüm eksikliklerini gidererek hazır hale gelmesi amacıyla ilk etapta iç hat uçuşlarına ağırlık verecek. Daha sonra da, Avrupa uçuşları kademeli olarak artırılacak. Atatürk Havalimanı işletmecisi TAV Hava Limanları Holding'in Ankara Esenboğa Hava Limanı terminallerini yenilemesi de, THY'nin yeni markasının sorunsuz başlamasına zemin hazırlayacak. Şirket, özellikle İngiliz şirketi Easyjet gibi low cost firmalarla ciddi bir rekabet sergileyebilmek amacıyla uçuş yelpazesi ve bilet fiyatları konusunda sürprizlere açık olacak. THY'nin yeni markasında ikram, yer hizmetleri ve koltuklarda yapılacak değişikliklerle elde edilmesi düşünülen yaklaşık yüzde 15'lik tasarruf, biletlere yansıtılacak. Uçaklardaki business class koltuklar sökülecek. Koltuk aralıkları da 76,2 santimetreye indirilecek. Böylece uçaklardaki koltuk sayısı 150'den 162'ye çıkacak, bir seferde daha fazla yolcu taşınacak. THY, yeni markanın daha da cazip hale getirilmesi amacıyla erken rezervasyona göre indirimli bilet avantajı sunmayı da hedefliyor.
MUSTAFA GÜN-Zaman