Dünya Seyahat ve Turizm Kongresi’nin 10. Küresel Seyahat ve Turizm Zirvesi’nde yayınlanan rapora göre İzlanda’daki volkanik patlama sonucu dağılan kül bulutlarının hava taşımacılığında kesintilere neden olmasının küresel gayri safi milli hasılaya zararı 5 milyar dolara yaklaştı.
Lider ekonomik tahmin ajanslarından bir tanesi olan Oxford Economics’in çalışmasına göre, hava sahalarının kapanması yalnızca yolcular, havayolları ve uçuş noktalarını etkilemedi. Eyjafjallajokull’un gökyüzüne büyük çaplı kül bulutu püskürttüğü ilk hafta Avrupa hava sahasının kısmi ölçüde kapanmasının küresel gayri safi milli hasılaya zararı 4.7 milyar doları buldu. 24 Mayıs’a kadar 5 bin uçuşun daha iptal edilmesi bu rakamın yüzde 5 oranında artmasına sebep oldu ki sonuç olarak toplam rakam dünya çapında uğranan zararı ortaya koyuyor.
Zirvede konuşan Oxford Economics CEO’su Adrian Cooper, “Kül bulutları nedeniyle uçuşlarda yaşanan aksaklıklar tabi ki en fazla yolcular, havayolları ve uçuş noktalarında hissedildi. Ancak küllerin neden olduğu aksaklıklar aynı zamanda hava taşımacılığına gebe olan ithalat ve ihracat aktivitelerini ve genel üretim ve üreticiyi de etkiledi. Bu rapor havacılığın toplum ve ticaret üzerindeki gün be gün etkisini ve rolünü gözler önüne seriyor“ dedi.
‘Volkanik Küller Nedeniyle Hava Taşımacılığındaki Kısıtlamaların Ekonomiye Etkisi’ raporu gösteriyor ki 15-21 Nisan haftasında bir önceki haftaya oranla Avrupa hava sahasında 100 bin daha az uçuş gerçekleştirildi ki bu da yüzde 53 oranında bir azalma anlamına geliyor. Havacılık sektörünün net zararı ertelenen uçuşlar göz önüne alındığında 2.2 milyar doları, ziyaretçilerin gidecekleri destinasyonlarda harcaması düşünülen miktar açısından ise kaldıkları havaalanlarında yaptıkları harcamalar düşüldükten sonra 1.6 milyar doları buluyor. Yedi milyondan fazla yolcu ve neredeyse tüm Avrupa trafiğinin etkilenmesi nedeniyle küllerin ekonomik etkisi dünya çapında da hissedildi.
Havacılığın bir hafta kapanmasının ekonomik etkilerinin özeti:
• Amerika Kıtası: GSYIH’de 957 milyon dolar
• Asya: GSYIH’de 517 milyon dolar
• Avrupa: GSYIH’de 2,632 milyon dolar
• Orta Doğu ve Afrika: GSYIH’de 591 milyon dolar
Cooper: “Havayolları ve destinayonlardaki direkt etkilerin yanı sıra tedarikçilerin indirekt kayıplar yaşaması nedeniyle dünya çapında ekonomiler zarar gördü. Bunun da ötesinde çalışanların gelirlerinin harcanması demek tüketici ve iş harcamalarında da düşüş anlamına geliyor. Bunlara ek olarak mahsur kalan ve çalışamayan personelin maliyeti 490 milyon doları buldu – uluslararası ticaret özellikle de ‘sıfır stoklu üretim’ ve egzotik meyveler gibi çabuk bozulan ürün ticareti büyük zarar gördü” diye devam etti.
İki örnek vermek gerekirse: Koreli parça tedarikçileri 112 milyon dolar, Afrika ülkeri ise çabuk bozulan ürünlerin hava kargo ile Avrupa’ya gönderilememesi nedeni ile 65 milyon dollar kaybetti. Bu rakamların arkasına bir de bu aktivite ve ürünlere ihtiyaç duyan toplumun hayatının etkilenmesi ekleniyor.
Airbus’ın Halkla İlişkiler ve İletişimden Sorumlu Başkan Yardımcısı Rainer Ohler, “Günümüzde havacılık endüstrisinin faydaları sosyal ve ekonomik faaliyetlerle o kadar iç içe ki bazen etkileri dikkatten kaçıyor. Oxford Economics’in çalışması hava taşımacılığının ticaret, yatırım, turizm, üretim ve geleceğimizin teminatı üzerindeki katalitik etkisini gözler önüne seriyor. En azından Eyjafjallajokull’un çıkan dumanlar bize bunu açıkça gösterdi” dedi.
Bu bulgular, Oxford Economics’in geçen sene yapmış olduğu ve havacılık endüstrisinin küresel gsyih’a 1.5 trilyon dolar katkı, 33 milyon kişiye istihdam ve dünya ticaretinin yüzde 35 katkı sağladığını gösteren araştırmanın sonuçlarını yansıtıyor.