Onarım ve pist uzatma çalışmaları nedeniyle 8 Mart 2010 tarihinde hava trafiğine kapatılan 2300 metre uzunluğunda ve 60 metre genişliğindeki 06-24 pisti, yaklaşık 4 ay süren çalışmaların ardından Ataköy yönüne 300 metre uzatılarak yeniden hizmete alındı. Piste ilk olarak saat 09.30’da Denizli-İstanbul seferini yapan Türk Hava Yolları’nın TK 2577 sefer sayılı, Boeing 737-800 tipi ‘Mudanya’ isimli yolcu uçağı indi. Bu uçağın inişinin ardından İzmir Adnan Menderes Havaalanı'ndan kalkan Onur Havayolları’nın 8Q 51 sefer sayılı yolcu uçağı da onarımı ve uzatma çalışması tamamlanan piste indi.
16 YILDA 14 KAZA YAŞANDI
Atatürk Havalimanı'nın 2 bin 300 metre uzunluğunda, 60 metre genişliğindeki 06-24 pistinde son 16 yılda 14 kaza yaşandı. Kazalar nedeniyle adı ‘sabıkalı pist’e çıkan pistin ortasında uçlarına göre 6 metrelik çukur ve eğim pilotların korkulu rüyası haline gelmişti. Yenileme ve uzatma çalışmaları sırasında pistin ortasındaki bu eğim de giderildi.
Devlet Hava Meydanları İşletmesi (DHMİ) Genel Müdürlüğü, Atatürk Havalimanı Genişleme Projesi ihalesini 179 milyon 480 bin TL'lik en düşük teklifle Eko İnşaat’a vererek sözleşme imzalamıştı. 7 Ağustos 2009 tarihinde başlayan ve hizmete hazır hale getirilen ‘06-24’ pistinin adı ise ‘gerçek kuzey ile manyetik kuzey arasındaki sapma’ açısından dolayı ‘05-23’ olarak değiştirildi. Adı ‘sabıkalı piste’ çıkan 06-24 pisti, böylece kazalarla anılan eski adından da kurtulmuş oldu. DHMİ Genel Müdürü Orhan Birdal, Atatürk Havalimanı’nın diğer pisti ‘18-36’nın da aynı sebepten dolayı ‘17-35’ olarak adlandırılacağını açıklamıştı.
PİSTTE NELER YAPILDI
Üç aşamada tamamlanan pist inşaatının ilk aşamasında Atatürk Havalimanı Florya Yolu ötelenerek, eski yol havalimanı sınırları içine dahil edildi ve havalimanı kavşağı yeniden yapıldı. İnşaatın ikinci aşamasında havalimanı içerisine dahil edilen bölgedeki 25 metreyi bulan kot farkı, kaya dolgu malzemesiyle dolduruldu. Bunun için 5 ayda 300 bin kamyon kaya dolgu malzemesi 15 ayrı ocaktan taşındı. Pist onarım ve uzatma işlemleri sırasında mevcut pistin beton düzeyi özel giyotin makinesiyle çatlatılarak sıkıştırıldı. Pistin ortasındaki yaklaşık 7 metrelik çukur bölge kırma taş dolgu malzemesiyle dolduruldu. Piste kapalı ve açık drenaj sistemleri yapıldı. CAT 3 sisteminin altyapısı hazırlandı. 5 adet yüksek sürat taksi yolu yapılarak, bağlantı taksi yollarının sayısı ikiden üçe çıkarıldı. Pist uzatma çalışmaları sırasında bazı ilklere de imza atıldı.
İlk kez, beton üzerine güvenli bir şekilde asfalt kaplama yapılmasına imkan sağlayan çatlak önleme tabakası yapıldı. Pistte aşınma tabakası olarak ilk kez taşmastik asfalt kullanıldı. Taşmastik asfalt, gözenekli ve pürüzlü yapısı sayesinde sürtünme katsayısını artırarak frenleme mesafesini kısaltıp, yağışlı havalarda su yastığı oluşmasına da engel oluyor. Pist yapımında ilk kez cam elyaftan asfalt güçlendirme malzemesi kullanıldı. Pistteki CAT 2 standartlarındaki aydınlatma sistemi CAT 3'e çevrilerek yönlendirme sistemi uygulandı. Pistin onarım ve uzatma işi toplam 210 milyon TL'ye mal oldu. Atatürk Havalimanı'nda 06-24 pistinin kapalı olduğu dönemde izin verilmeyen tarifesiz kargo, görerek uçuş, teknik iniş, divert, iş uçuşları gibi münferit uçuşlara yeniden izin verildi.